Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Kørsel med Jungshoved-delebussen Frøen til Præstø og tilbage igen er nu en realitet. Fra i næste uge hopper den af sted. Her Allan Capion (t.v.) og Jørgen Svendsen fra Jungshoved Lokalråd, der sammen med kommunens kørselskontor har fået et pilotprojekt på benene. Arkivfoto: Brian Romberg

Frøen er på spring

Jungshoved Lokalråd har nu fået grønt lys til at forsøge sig med delebussen ’Frøen’, som gør det muligt for Jungshoved-borgere at komme til og fra Præstø - uden at der er tale om taxikørsel. Vordingborg Kommune overdrager bussen 1. august, og herefter skal forsøget køre i fem måneder. 

 

 

Efter at have været undervejs i omtrent et halvt år har Jungshoved Lokalråd fået tilladelse til at afprøve en delebus-ordning. 

Det er Vordingborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, som har sagt god for forsøget og bevilliget 75.000 kroner til det i fem måneder - fra 1. august til 1. januar 2018. 

For en flad ti’er bliver det muligt for borgerne på Jungshoved at blive kørt til Præstø og tilbage igen. 

I foråret oplyste Vordingborg Kommune, at man skulle tygge på lovgivningen, da Movia umiddelbart så idéen med delebussen som kollektiv trafik og derfor i strid med reglerne.  

Udfordringen for lokalrådet og kommunen har også været Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens vurdering af Frøen. Her har man ligeledes ment, at konceptet er erhvervsmæssig personbefordring og kollektiv trafik. 

Langt om længe er Frøen dog klar til at sætte i gang efter at have skuet mod Sønderjylland. 

 

Kun for medlemmer 

Som reglerne ser ud, må kun medlemmer af Jungshoved Lokalråd - enten fastboende eller sommerhusbeboere på Jungshoved - låne og køre bussen, en ni-personers VW Caravelle. 

- Og kun medlemmer må køre bussen, og man må ikke køre taxakørsel. Vi må ikke tjene penge på det, så det kommer til at være folk, som har ærinde i Præstø, der låner bussen og tilbyder andre at køre med på delebasis. Det må man nemlig gerne, forklarer Allan Capion fra lokalrådet. Han er sammen med Jørgen Svendsen blevet ’bil-administrator’. 

Det betyder i praksis, at chaufføren eksempelvis selv skal købe ind eller besøge sin tante i Præstø.  

Ifølge Trafikstyrelsen er delebussen altså lovlig, hvis lokalrådet ikke bruger bussen til hyrevognskørsel og kun kører med foreningens medlemmer. 

Det betyder samtidig, at folk, som ikke er fra området, såsom turister, ikke må springe på Frøen. 

Der må desuden ikke opkræves vederlag for kørslen, lyder det i styrelsens melding til Vordingborg Kommune. 

- Men koster det ikke en ti’er at køre med? 

- Man må godt køre med folk, der er med til at dele benzinudgiften.  Er der i genmemsnit to med på en tur, bliver benzinudgiften ti kroner per person hver vej. Er flere med, sætter man prisen ned, forklarer Allan Capion. 

Når Frøen ikke bruges til lokalrådets samkørsler, kan alle på Jungshoved over 25 år arrangere samkørsel og booke delebussen. 

 

Inspireret af Sønderborg

I Sønderborg har samme styrelse dog givet lov til en borgerdrevet ”landsbybus”, og derfor har man valgt at kigge dem over skulderen. 

- Vi har undersøgt sagen, og det viser sig, at der er flere kommuner, der ligger og roder med det samme, siger Bo Kuno Christensen, fagleder på kommunens kørselskontor. 

Han har sammen med Allan Capion været i Sønderborg til en buskonference, hvor flere andre kommuner, Movia og andre trafikselskaber deltog. 

- Vi har gjort det lidt simpelt og lagt os i slipstrømmen af Sønderborgs projekt; de praktiske regler, der er for anvendelse af delebilerne. Så Jungshoveds regler er bygget op på samme måde som derovre. Vi har også entreeret med samme udlejer som i Sønderborg, forklarer Bo Kuno Christensen.

Movia har desuden ikke haft nogen indvendinger 

- De er stadig positive over for idéen, siger han. 

Han tilføjer, at man må justere ordningen undervejs. 

- Det er et pilotprojekt, så der er måske lidt videre rammer.I forhold til reglerne er der adskillige ting, hvor man skal vurdere, om alt nu er okay lovmæssigt. 

 

Hvis ikke på Jungshoved...

Det spændende bliver dog ifølge Bo Kuno Christensen at se, hvordan konceptet klarer sig på den lange bane. 

- Nu er vi ovre i den rent praktiske del: kan kræfterne i lokalsamfundet få det til at fungere, når det er ulønnet. Det er i virkeligheden her, udfordringen ligger. Ikke kun lovgivningen, siger han.  

- Da vi havde telebussen, blev den benyttet mest på Jungshoved. Hvis ikke det kommer til at fungere på Jungshoved, hvor de selv har taget initiativ og været engagerede, så tror jeg ikke på, det kan det fungere nogen andre steder i Vordingborg kommune, påpeger faglederen. 

I lokalrådet glæder man sig indtil videre blot over, at benarbejdet har båret frugt. 

- Vi har virkelig følt engagement fra kommunens side. Og vi håber, det her kan gøre Jungshoved til et sted, folk ikke flytter fra og et sted, hvor ældre stadig kan komme rundt, siger Allan Capion. 

 

 

 

Præstø-butikker skal hoppe med på bus-idé

Formanden for Præstø Handel- og Erhvervsforening opfordrer medlemmerne til at støtte op om delebus-projektet ved blandt andet at refundere passagerernes tur-udgift. 

  

- Det er jo en fantastisk idé. Og det er dejligt med sådan nogle ildsjæle. 

Sådan lyder meldingen fra Lennart Øster, formand i Præstø Handel- og Erhversforening om Jungshoveds delebus-projekt. 

Han er for nylig blevet kontaktet af Allan Capion fra Jungshoved Lokalråd, som har fortalt om Frøen, hvor en kreds af frivillige ”Frøpassere”, der sammen med lokalrådet arrangerer to daglige kørsler til Præstø i form af indkøbsture i hverdagene -  den første tur 2. august. Det er således meningen, at Frøpasserne blandt andet kan hjælpe andre Jungshoved-folk med at hente eksempelvis dagligvarer, pakker og medicin. 

- Det betyder, at flere kommer forbi os, og det skal vi da støtte, så det både er til gavn for Jungshoved-borgerne, kommunen og Præstø by, siger Lennart Øster. 

Han har taget kontakt til handels- og erhvervsforeningens medlemmer, så de kan hjælpe med at give projektet vind i sejlene.  

- Jeg har skrevet til foreningens medlemmer og opfordret til, at de kan give lidt rabat i form af bus-turens pris, så kunderne på dén måde får refunderet deres billet, forklarer formanden. 

Nu venter han bare på, at budskabet spreder sig og at der er stemning for idéen. 

- Det er selvfølgelig lidt på bagkant, vi får det at vide, fordi det er lige om lidt, så vi har ikke fået så mange butikker med på idéen. Men dem, der har nået at give tilbagemelding har kaldt det et super initiativ. Det fortjener virkelig også et skulderklap, siger Lennart Øster. 

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Æblernes dag i...
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
Kommende arrangementer
22.
Okt
Hotdogs og Højmesse Køng Menighedsråd
22.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
22.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
24.
Okt
Borgermøde Lokalrådet for Kastrup, Ndr. Vindinge og Næs
24.
Okt
Meditationsgudstjenester Vordingborg Kirke
25.
Okt
RaketVækst Vordingborg Erhverv
25.
Okt
Generalforsamling Mern og Øster Egesborg Sognes Lokalråd
25.
Okt
Foredrag - mød Daniel, der kom som flygtning til Danmark for 7 år siden Køng Menighedsråd
25.
Okt
Generalforsamling Stensved og omegn Lokalråd
25.
Okt
Tove Ditlevsens hjerte KulturArkaden