• www.henriks-hvidevarer.dk

Sanne Busk foran et udsnit af sine collager, der er lavet på MDF- plader grundet med akrylmaling. Ovenpå grundfarven pålimer Sanne papirklip. Foto: Mette Neerup

Fra Marokko til Møn

I januar i år flyttede Sanne Busk og hendes virksomhed fra Marokko til Sømarke på Østmøn.

Sømarke Stadig nytilflyttet og med selvudførte skilte på gavl og ved indkørsel tager Sanne Busk imod gæster i sit galleri og collageworkshop i udkanten af den lille landsby Sømarke, lige midt i et storslået naturscenarie. Atelierbusk, står der over døren ind til galleriet.
Sanne har indrettet sig med atelier og galleri i stueetagen og privat bolig på førstesalen. Men før Sanne endte på Møn, var hun en tur omkring Essaouira, en by på 60.000 indbyggere i Marokko. 
- Jeg var på ferie i Marokko. Der mødte jeg en mand og det sagde bare ”pling”, smiler Sanne, der boede i Helsingør, solgte alle sine ting i Danmark og derefter drog til Marokko for at bosætte sig med sin udkårne. 
- Essaouira er en fiskerby og verdens bedste hippieby med festivaller. Der var mennesker fra hele Europa og jeg klarede mig med mit engelsk, fortæller Sanne, der i Marokko udviklede sin kunst, sit udtryk og startede sin virksomhed. Sanne Busk er oprindelig uddannet skrædder og har altid været kreativ og malet lidt. 
- Jeg blev inspireret af en engelsk børnebog, hvor illustratoren havde brugt ”handpainted” papir og så gik jeg i gang med at udvikle min egen stil, fortsætter Sanne, der selv dekorerer det papir hun bruger til collage. 
- Jeg bruger ikke papir som andre har skabt, men maler først med akrylmaling på almindeligt kopipapir og derefter laver mønstre og tryk med forskellige remedier, fortsætter Sanne, mens hun viser frem af sager hun bruger i processen, eksempelvis skosåler, badesandaler og sågar en marokkansk hårbørste kan bruges.

Marokko blev til Møn
Eventyret i Marokko blegnede. 
- Jeg blev aldrig rigtig integreret. De taler fransk og arabisk, som jeg forsøgte at lære, fortæller Sanne, der foruden den sproglige barriere også oplevede at den meget anderledes kultur med blandt andet for lidt plads til selvstændighed, tappede hende for glæde. 
- Efter to år begyndte jeg at savne mine børn, familie og årstiderne i Danmark og selvom jeg prøvede, blev det ikke bedre, siger Sanne, der inden hun rejste fra Marokko havde bestemt sig for at leje et hus på Møn. 
- Jeg havde tre kriterier for det sted jeg ville bosætte mig. Der skulle være smuk natur, offentlig transport inden for gåafstand og et godt kunstnermiljø, smiler Sanne, der dog i første omgang kiggede på Langeland og Djursland, indtil hendes mor nævnte Møn som en mulighed. 
- Jeg kendte til Møn, fordi jeg er ornitolog og i den forbindelse har været her mange gange, siger Sanne, der faldt for stedet i Sømarke og kunne flytte ind i januar. 

Lav din egen collagekunst
På arbejdsbordet ligger sirlige bunker af Sannes ”handpainted” papir. På udstillingshylder står collagerne til skue. Omkring det store arbejdsbord, hvor maleriet foregår, myldrer det med små bøtter maling i alskens farver, sammen med pensler, lim og sakse.
Sanne åbnede for workshops en periode i foråret og har fremadrettet åbent hele sommeren, efterårsferie og i forbindelse med den Østmønske julerute. 
- Man får udleveret en MDF-plade og får lov at vælge ti stykker af mit papir, forklarer Sanne, om proceduren for dem, der deltager i workshoppen, der har en varighed af to timer og koster 200 kroner. 
- Det handler om at få åbnet op til de kreative rum og alle kan finde ud af at bruge en saks, smiler Sanne, der dog ofte oplever at voksne kan have svært ved at give slip, tro på at det er godt nok og lege med i processen. 
- Men jeg har aldrig oplevet nogle, der ikke kom herfra med et stykke collagekunst, siger Sanne, der strør om sig med ideér til, hvordan hun får udbredt viden om og deltagelse i hendes workshops. At Sanne godt kan lide at dele ud af sin viden og kunnen, ses også ved, at hendes ornitologiske interesse på sigt vil udmunde i temaaftner om havens fugle, fugletræk med mere.

Sanne Busk foran et udsnit af sine collager, der er lavet på MDF- plader grundet med akrylmaling. Ovenpå grundfarven pålimer Sanne papirklip. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar