• www.henriks-hvidevarer.dk

Lysene i kirkens adventskrans blev tændt med flammen hjembragt fra Fødselsgrotten i Betlehem. Foto: Mille Holst

Fredslyset kom til Vordingborg

Flammen fra Betlehem spredte sig i sidste uge i en stafet ud over hele jorden. Blandt andet blev Fredslyset bragt ind i Vordingborg Kirke.

Vordingborg Tirsdag aften i sidste uge bar Sankt Georgs Gilderne i Vordingborg fredslyset ind i Vordingborg Kirke, hvor kirkens adventskrans blev tændt med  lyset.
Fredslyset er hentet i Fødselsgrotten i Betlehem ved den flamme, der dér brænder altid. Tanken er, at denne flamme bliver til et hav af lys, der spredes over hele kloden og med budskabet om fred på jorden.

Fakkeloptog og andagt
Højtideligheden i Vordingborg begyndte med fakkeloptog fra Slotstorvet til Vor Frue Kirke, hvor de lokale spejdere bar fredslyset ind i kirken og tændte kirkens adventskrans med flammen.
Sognepræst Therese Nielsen forestod derefter en andagt.

En tradition for fred
Fredslys traditionen opstod i Østrig i 1986. Hvert år får den østrigske radio ORF (Osterreihischen Rundfunk) fløjet et Fredslys ind fra Fødselsgrotten i Betlehem til Wien.
Efter en økumenisk gudstjeneste i Wien tager spejdere og gildemedlemmer årets Fredslys med hjem for at sende det rundt i deres eget land. Fra begyndelsen gik de østrigske spejdere ind i arbejdet og det er nu primært spejderne, der henter og bringer Fredslyset ud i Østrig og Europa. Til stafetten i Europa bruges både tognettet og privatbiler. I flere lande er det efterhånden blevet til et samarbejde mellem spejderne og Sankt Georgs Gilderne.
Udbredelsen af Fredslyset går af en rute fra Wien over Frankrig, England, Skotland og til Irland. En anden rute går fra Wien gennem Tyskland og nordpå til Skandinavien og Østeuropa. 
Siden 1996 er det lykkedes at få Fredslyset bragt ud i Danmark og videre til Sverige, Norge og Finland.
Stafetten i Danmark udgår i ugen før første søndag i advent fra Roskilde og Århus, hvor der begge steder afholdes arrangementer, inden stafetten sættes i gang. 
Fredslyset bringes videre i olielamper, flagermuslygter, fakler eller lignende og foræres til blandt andet hospitaler, plejehjem, borgmestre, børneinstitutioner, kirker, arresthuse og krisecentre, der så tænder adventskranse, julelys, alterlys og lignende med flammen fra Betlehem.

Ingen politisk snak
I Danmark har Sankt Georgs Gilderne valgt at modtage og videregive Fredslyset uden nogen form for politisk, religiøs eller anden bagtanke, men en gave hvor budskabet ganske enkelt er ”fred på jorden” og blandt andet skabe fællesskab, forståelse og tolerance blandt os mennesker.

Lysene i kirkens adventskrans blev tændt med flammen hjembragt fra Fødselsgrotten i Betlehem. Foto: Mille Holst

De blå pigespejdere bragte Fredslyset ind i Vor Frue Kirke i Vordingborg. Foto: Mille Holst

Lotte Stehr (th.) fra Sankt Georgs Gilderne giver de sidste instrukser til pigespejderne, inden lyset kan bæres ind i kirken. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar