Per Hebsgaard holder altid åbent i sit værksted i Præstø omkring jul, hvor man kan se nogle af mesterens værker. De skulle have haft deres egen kunsthal i Præstø, men nu bliver de så udstillet i Næstved. Arkivfoto

Glasmekka fejlede i Præstø - nu får Næstved Hebsgaards store kunstsamling

De kunne ikke i Præstø, men de kan godt i Næstved.

Gennem ti år forsøgte man at etablere et lokalt glasmuseum til de mange værker, som glasmesteren Per Steen Hebsgaard fra Præstø ville donere til kommunen. Det lykkedes ikke trods store milliondonationer fra fonde, der skulle skabe Kusthal glas i de gamle støberihaller. Således trak Per Hebsgaard i marts sin donation tilbage, efter et turbulenet fondsforløb, men nu lysner det - vel at mærke på den anden side af kommunegrænsen.

Således meddeler Museum Sydøstdanmark, at deres store glascenter på det gamle Holmegaard i Næstved har fået en aftale med Per Hebsgaard, der får stillet 600 kvadratmeter hal til rådighed til sin  samling.  

- I alt doneres ti glasværker til Museum Sydøstdanmark, der står bag Holmegaard Værk. Det drejer sig om kunstværker i glas af Frans Widerberg, Malene Landgren, Per Kirkeby, Jens Birkemose, Lise Malinovsky, Peter Brandes, Svend Wiig Hansen, Ib Geertsen, Robert Jacobsen og Peter Stuhr. Derudover udlåner Hebsgaard 90 glasværker til museet, som vil blive udstillet i de kommende år i den nye udstillingshal, skriver museet i en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at den lokale glasmand, er glad for den nye løsning.

- Det er en meget stor ære at blive en del af Holmegaard Værk.Det er min store drøm, der går i opfyldelse, at jeg nu får en fast forankring, hvor jeg kan vise mit livsværk.Jeg har fået den store gave at arbejde sammen med mange fantastiske og forskellige kunstnere, og at få et sted,hvor resultatet af disse samarbejder nu vises permanent, er helt fantastisk, udtaler han i følge museet.

Det var således en ærgerlig glasmager, der gav op efter den lange ventetid lokalt, hvor man ikke kunne finde ud af at komme i gang og derfor mistede en stor Realdania-beviling på ti milioner kroner, fordi den "udløb".

Hvordan kontakten mellem Museet og Hebsgaard er blevet skabt, så værkerne nu endelig kan blive udstillet, melder historien ikke noget om. Kulturudvalgsformanden i Vordingborg, der i det daglige er  udstillingschef på Museum Sydøstdanmark, Thorbjørn Kolbo (S), understreger at han ikke har haft noget med sagen at gøre.

- Nej, det er nærliggende at tro, men det holder jeg helt adskilt. Jeg har faktisk aldrig mødt Per Hebsgaard, siger han.

Hebsgaard-hallen på Holmegaard Værk bliver eftre planen åbnet for offentligheden samtidig med indvielsen af Holmegaard Værk i foråret 2020.

 

Læs også:

Arbejdsgruppe lukker ned for stort  Kunsthal Glas-projekt i Præstø

Realdania-nej: Vi har justeret den filantropiske strategi

Storstilet glasmuseum er helt dødt - Hebsgaard trækker alle værkerne

Per Hebsgaard holder altid åbent i sit værksted i Præstø omkring jul, hvor man kan se nogle af mesterens værker. De skulle have haft deres egen kunsthal i Præstø, men nu bliver de så udstillet i Næstved. Arkivfoto

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Steen Hebsgaard. Vordingborg kommunes totalt manglende visioner er ikke noget nyt. I 1990 fremlagde jeg et projekt om etablering af et Middelalder Center og med det fulgte ca. 30 millioner, det havde ingen interesse tilkendegav to fhv. borgmestre nu ligger det i stedet for Nykøbing F .

"De kan godt i Næstved" Åh altså de kan i Fensmark, Holmegaard Værk ligger godt nok i Næstved kommune (efter kommune sammen lægningen), Fensmark er "hovedstaden" i den gamle Holmegaard Kommune og er under postnummer 4684. Desværre er det typisk at alt og mange ting skal nævnes i forbindelse med Næstved, jeg tror mange helst er fri, vi er "selvstændige" i den gamle Holmegaard Kommune og stolte af vores egne seværdigheder, vi har vores Næstved kan beholde Deres.

Tilføj kommentar