Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Danuta Clausen (i midten) var guide for sine 50 turistfører-kollegaer, og hun glæder sig over, at turen var et hit. Forhåbningen er, at flere af dem tager turister med til den gamle middelalder-metropol. Foto: Brian Romberg.

Guider guidet gennem gåsebyen

Vordingborg fik massivt guide-besøg i fredags i skikkelse af Turistførerforeningen, der fik en guidet rundtur på initiativ af Danuta Clausen, der selv er guide og ville åbne sine kollegaers øjne for Sydsjælland, så flere turister besøger Vordingborg på vejen.

 

Vordingborg skal ifølge Danuta Clausen være endnu mere synlig på turismelandkortet.
Derfor havde hun i sidste uge inviteret over 50 guider fra Turistførerforeningen på en lille studietur til det sydsjællandske med afgang fra København.
Gåseby i pilleform
- Turen skulle være en øjenåbner for de danske turistførere - især dem, der kører forbi Vordinborg med gæster fra den tyske grænse. Mange turistguider har udenlandske grupper, som tit kører forbi Vordingborg uden at ane, hvad der er af seværdigheder. Nogle gange kører de gennem hele Europa og er trætte. Min tanke er, at turisterne skal ophold og strække benene i Vordingborg og se byens seværdigheder. Guiderne her i dag kan de også fortælle i deres bekendtskabskreds om muligheden for at tilbringe ferie her, forklarer Danuta Clausen, der selv har været medlem af Turistførerforeningen siden 2004.
- Vi kan ikke nå det hele, og det er kun en forsmag på Vordingborg - i pilleform. Mit mål er, at flere i fremtiden tager en afstikker hertil, tilføjer hun.

 

Vordinghul
Programmet var således stramt og stod blandt andet på vikinge-særudstilling på Danmarks Borgcenter med dets chef Thomas Pedersen, frokost på Café Einstein, sightseeing i byens havnekvarterer og afslutningsvist vinsmagning på Restaurant Babette med indehaver Henrik Pedersen. Undervejs gik turen også gennem Algade til Kirketorvet.
- Den var dog flot. Ajh, jeg elsker bare gamle kirker, lød det blandt guide-gæsterne, da gåseturen nåede til Vor Frue Kirke, hvor arkæolog og kirketjener Dorte Wille-Jørgensen stod klar til at fylde på med historisk viden.
- Koret til kirken er anderledes end resten af bygningen, og skibet er dækket af et stort gammelt tag. Alt dette skyldes manglende økonomisk formåen, som præger Vordingborg en hel del gennem historien. Vordingborg kaldes i militære kredse ”Vordinghul”, og så vidt jeg har kunnet se, går det helt tilbage til 1600-årene, fortalte hun den leende guide-forsamling.

 

Meget at byde på
At Vordingborg historisk set ikke har været velstående er dog kun et turismeplus, mener Henriette Jacobsen, som var blandt de inviterede guider.
- Det er held i uheld, at Vordingborg har haft dårlig økonomi i perioder. Det gør byen særlig, at der er så meget velbevaret her end mange andre steder, hvor det gamle er revet ned.
Hun og guide-kollegaen Dorte Jespersen er enige i, at Vordingborg er lidt overset i forhold til et sted som Møn.
- Der er så meget at byde på her. Her er jo absolut også en vigtig del af vores historie for dem, som ikke har været her før, siger Dorte Jespersen.
- Jeg er også meget imponeret. Og det er et scoop, at det er lykkedes museet at få særudstillingen fra Hedeby. Det mener jeg godt kan tiltrække turister. Det er rigtig set, at Vordingborg kan blive stop på vejen. Jeg har ture til Møn og kunne godt forestille mig at gøre hold her for at få middelalderhistorie med, siger Henriette Jacobsen.
Danuta Clausen kan kun nikke enigt. Og trods efterspørgsel efter tydelig turistinformation i byens centrum og mangel på overnatningsmuligheder, peger tommelfingrene alligevel opad.
- Flere af mine kollegaer siger: Wow, vi kender jo Nordsjælland, men ikke perlerne her. Alle her i dag er vidende mennesker med interesse for historie. Flere har ytret ønske om at vende tilbage for at fordybe sig i byens historie og bruge Vordingborg som forslag til spændende udflugtsmål.

 

Fakta

• Turistførerforeningen blev grundlagt i 1933 og er den ældste turistførerforening i verden.
• Turistførere gennemfører den statsanerkendte turistføreruddannelse, der tager et år.
• Medlemmerne bærer som regel røde jakker.

 

Dorte Jespersen (t.v.) og Henriette Kragh Jacobsen var begejstrede for Vordingborg-besøget. Foto: Brian Romberg.
Der blev flittigt taget billeder i Vordingborg Kirke. Foto: Brian Romberg.

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
25.
Sep
Kok'n'Roll - Knud Damgaard fortæller om sin tid som kok bag Orange Scene LOF Vordingborg
25.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg