Harmonikafestival på Præstø Havn

Der var fuldt hus i Pakhus 8, da Præstø Harmonikaforening fredag aften indledte den to dage lange årlige festival med et velspækket og alsidigt program.

 

Omkring halvandet hundrede mennesker deltog i åbningsarrangementet, som blev indledt med dansk bøf med bløde løg, samtidig med at Præstø Harmonikaforening rent musikalsk åbnede festivalen, der for andet år i træk strækker sig over to dage.

 

Fra en til to dage
- Tidligere har vi afholdt festivalen ovre i Præstøhallen med mulighed for campering på de tilstødende græsarealer, men da Multicenteret blev bygget, måtte vi fortrække, og siden har vi haft til huse her i Pakhus 8. Det første år var så stor en succes, og festivalen var så stort et trækplaster, at her simpelt hen ikke var kapacitet nok til udelukkende at kunne tilgodese interessen med én dags festival, så derfor har vi udvidet til et fredag aftensforløb, som fortsætter lørdag ved middagstid og varer indtil en gang om aftenen, fortæller formand for foreningen Steen Hansen, der selvfølgelig også selv er på scenen i flere forskellige sammenhænge.

 

Deltagelse af ungt talent
- Det er heldigvis lykkedes os i år at få nogle unge mennesker til at optræde, for i Danmark er der en tendens til, at harmonikamusik udelukkende er noget, den ældre generation lytter til, og det er rigtig ærgerligt, fortæller Steen Hansen med beklagelse i stemmen og tilføjer, at den unge og lovende nitten årige Ditte Lykke Hansen spiller lørdag og forhåbentlig fremover kan blive en slags rollemodel for andre på samme alder, så instrumentet ikke over tid dør ud i Danmark. Ditte er lige startet på Musikkonservatoriet med harmonikaen som hovedinstrument, ja, faktisk hedder det noget så fint som et akkordeon, så der er håb forude, hvilket vi i harmonikasammenhænge selvfølgelig er rigtig godt tilfredse med og glæder os over, fortæller Steen Hansen.

 

Fredag aftens musiker
- På internationalt plan er harmonikaen et instrument, som heldigvis håndteres af rigtig mange unge, blandt andet fordi den har så mange muligheder, og alverdens genrer kan frembringes, da man i bund og grund i ét instrument har et helt orkester med sig. Det er selvfølgelig rigtig smart, når man også tager i betragtning, at harmonikaen er særdeles mobil – ned i kassen og så af sted, meddeler den 25- årige Daniel Nielsen, der er fredag aftens unge indslag. Han har lært at spille i Skælskør Musikskole i en periode over fem år og har nu spillet i femten, men går dog ikke til instrumentet med særligt kendskab til noder, men musicerer efter gehør.
- Jeg er en glad amatør og skal ikke have harmonikaen som levevej ligesom Ditte Lykke Hansen, idet jeg er ved at uddanne mig til landmand på Høng Landbrugsskole. Men mit instrument står mig alligevel i halvtredstusinde kroner, og det siger selvfølgelig lidt om min interesse for at spille i alle mulige og umulige sammenhænge.

 

Ren Nostalgis repertoire
Rent musikalsk var det varieret musik fra gruppen Ren Nostalgi, der afsluttede deres optræden med Goodnight Irene, hvorpå musikerne fra Persson Band underholdt med blandt andet Smil til hinanden, Samarkand, Edelweiss og Kai Normann Andersen-sange, som gæsterne alt efter hukommelse med større eller mindre held kunne synge med på. Om ikke andet kan man jo altid tralle, når man genkender melodien, men måske ikke husker teksten så godt.

 

Irsk-klingende folkemusik
Maj-Lis Trio tog over og sprang til en helt anden genre á la irsk folkemusik startende med Whisky in the jar, og måtte efter den halve times afsatte tid kvitteret med et ekstranummer på ivrig opfordring fra tilhørerne.
Endelig kom den unge Daniel Nielsen på scenen, og han indledte med temaet fra Flintstone med hjælp fra sin far på trommer, Henrik Nielsen, hvorefter de to bevægede sig ud i noget russisk Minka-inspireret folkemusik, jazz, swing og toner fra filmverdenen. Daniel Nielsen høstede applaus fra de mere end tilfredse festivalgæster.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar