Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Joakim på 5 år spejdede forgæves efter ørne fra toppen af tårnet. Foto: Ulrik Jensen

Havørnene manglede på Avnø

En udstoppet havørn, nogle flotte fotos og filmklip samt en fastelavnsudklædt pige som en ørn var det gennemsnitlige udbytte for de fleste deltagere, da Avnø Naturcenter i søndags inviterede til Ørnens Dag på de  åbne vidder vest for Vordingborg. 

 

 

En rigtig havørn var så uforskammet at sætte sig i gunstig position et par hundrede meter nordvest for naturcentret et kvarter før arrangementets officielle start. Den lod sig villigt beglo i kikkerter og teleskoper, men forsvandt i disen, før de fleste af deltagerne nåede frem. Og sidenhen blev iagttaget blot to overflyvende havørne i det fjerne.

 

Travetur til lærkesang

Trods det ørnemæssigt magre udbytte og trods trist vejr fik nogle hundrede naturinteresserede alligevel en ganske god dag med en rask travetur på de fredede arealer og masser af frisk luft. Ukuelige lærker sang lystigt over terrænet, og flere flokke af viber understregede, at foråret lurer lige om hjørnet. 

Deltagerne kom fra nær og fjern, og for ganske mange var det deres første besøg på Avnø. Alene en tur til toppen af vel nok Danmarks flotteste fugletårn med udsigt over de vidtstrakte arealer var besøget værd, og samstemmende fra ”de nye” lød det, at de helt sikkert snart ville vende tilbage på en dag med lidt bedre vejr. Og da der ikke var så voldsomt meget at se på, gik snakken lystigt, og  vildtfremmede mennesker udvekslede erfaringer med deres ørneoplevelser fra andre lokaliteter.  Fascinationen af Danmarks største rovfugl var de fælles om, og heldigvis havde mange taget børn og børnebørn med for at give dem en ægte naturoplevelse langt væk fra TV og iPad. 

 

Ørnene er egne herrer

Avisens udsendte medarbejder tilbragte nogle timer i toppen af det tidligere kontroltårn med sit teleskop, og kunne glæde sig over, hvordan mange ivrige børn og nysgerrige voksne fik et flygtigt kig ind i en fascinerende fugleverden. En fugleverden, som er helt sin egen - forstået på den måde at man ikke lige kan arrangere Ørnens Dag og bestille en naturoplevelse på nærmeste hold, som vi er vant til i fjernsynet. 

 

Nyt havørnepar nær Avnø

Finn Jensen fra Dansk Ornitologisk Forening tog mange af deltagerne med på en travetur til Nokkeskoven, hvor der på shelterpladsen var tændt bål, så børnene kunne fornøje sig med varme skumfiduser. I fugleskjulet i den modsatte ende af Avnø var der udskænkning af en lille snaps til de udholdende, som havde taget turen til den nordvestlige spids af halvøen. Flere steder i terrænet stod fuglefolk med teleskoper, så deltagerne kunne få et kig på fjordens sæler og mange gravænder, spidsænder, krikænder, pibeænder med flere.

I sin velkomst til deltagerne kunne Finn Jensen afsløre, at der på et hemmeligholdt sted i nærheden af Avnø har slået sig et nyt havørnepar ned. I 2016 blev der i alt registreret 87 par ynglende havørne i Danmark, og de fik tilsammen 123 unger på vingerne.

Siden havørnens genindvandring i Danmark for 21 år siden er der kommet i alt 711 unger, og da havørne bliver kønsmodne i en alder af fem-seks år, skal der hele tiden findes nye redepladser.

 
Alberte Hinding, som var klædt ud som ørn, vandt fastelavnskonkurrencen for bedste udklædning. Foto: Ulrik Jensen
Finn Jensen fra Dansk Ornitologisk Forening kunne afsløre, at et nyt havørnepar har slået sig ned på et hemmeligholdt sted i nærheden af Avnø. Foto: Ulrik Jensen

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
18.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
18.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
18.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
18.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
18.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
19.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
19.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
19.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
19.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
19.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg