Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Billedskærer Paul Slobodziuk giver den bibelske David liv på ny med sine kreative hænder og blik for detaljer. I baggrunden forklarer Ove Rasmussen og trædrejeri. Fotos: Chriistiina Nataliya Zahraz

Helt tæt på håndværket...

Der var rekorddeltagelse, da Bogø Skovpavillon i weekenden var rammen om årets husflidstræf, hvor husflidsforeninger fra nær og fjern kom og udstillede deres forskellige håndværk. Billedskæring, strik, porcelænsmaling og tekstile udtryk kunne opleves helt tæt på blandt en masse andre håndværk.


- Det er vigtigt at holde det gamle håndværk i hævd, udtaler kvinden bag Bogø Husflidstræf, Gerda Hansen, der er vokset op tæt på Bogø Skovpavillon, og derfor kendte stedet, da hun startede det velbesøgte træf op for to årtier siden. 

- Takket være alle de små selvstændige husflidsforeninger har Bogø Husflidstræf udviklet sig gennem årene – gennem tyve år - og i år har vi det største antal udstillere nogensinde, siger kvinden, der er primus motor for husfliden på Bogø i den hyggelige skovpavillon midt i augustskoven. 

Gerda har også selv meget flittige hænder, og hun begyndte at undervise i porcelænsmaling i 1976.

 

Strik et kassettebånd? 

Én af dem, hun har undervist – netop i porcelænsmaling – er også med i dag. Rigmor Hoffmann fra Orehoved sidder inde i pavillonens forgang, hvor hun har et bord fyldt med malede porcelænsting. Hun sidder og hyggesnakker med en anden udstiller, Rita Strange Jensen fra Nørre Alslev, der har slået sig ned lige ved siden af hende med sine tekstile udtryk; farverigt udsmykkede syede billeder og en masse andet kreativt - for eksempel en lille strikket brun skinnende firkant, hun har strikket af …. ”båndsalaten” fra et gammelt kassettebånd. 

- Alt er en oplevelse, og jeg holder mit strikkeri ved lige på den måde – ved at strikke alt muligt – af alle mulige ting, oplyser den kreative opfinder, og fortæller, at hun allerede strikkede sin første bluse, da hun gik i anden klasse. 

- Og det var med påfuglemønster, erindrer hun. 

- Vi har det så hyggeligt sammen her, nikker begge udstillere, og Rigmor fortæller, at hun er vokset op i en familie, hvor husfliden har fyldt meget. Selv har hun malet porcelæn siden sit trettende år, og hun udtaler med stor sikkerhed i stemmen:

- Og jeg bliver ved at male, indtil jeg ikke kan holde på penslen længere.

Netop dét at være så dedikeret til et håndværk, er hendes mor også, fortæller Rigmor videre:

- Min mor, Ruth Hansen, der er langt oppe i halvfemserne, har hæklet og strikket over 200 tæpper og en masse sokker til børn i Rumænien. - Og hun bliver ved at strikke løs, min mor.

 

David som træfigur

En anden kreativ håndværker, der er med i dag i skoven, er møbelsnedker Paul Slobodziuk fra Klarskov, der har sat sit lille trædrejerværksted op uden for skovpavillonen i et stort hvidt telt. Han er ved at skære den bibelske ”David”, fra fortællingen om David og Goliat, ud i et stykke oliventræ, som han har bragt med sig hjem fra en rejse til Firenze.

- Det er ligesom at male et maleri, det er kreativt, forklarer han, mens han står bøjet over sin lille figur, der bliver mere og mere levende i sit udtryk, efterhånden som han får formen og de små detaljer frem i ”billedet” på træstykket. 

- Lige med denne lille billedfigur har jeg hentet inspiration fra Leonardo Da Vincis skulptur ”David”, oplyser han.

- Jeg underviser både i træskæring, reparation af møbler og i trædrejning, fortæller den arbejdsomme billedskærer videre. 

Ved drejemaskinen lige ved siden af, står Pauls elev Ove Rasmussen fra Sværdborg og larmer. 

 

Tjuhu og flittige hænder

- Lige nu er jeg ved at dreje kop-holdere til plastickrus, forklarer han, mens bittesmå hurtige træstumper hvirvler rundt om ham i luften. 

- Jeg er pensioneret gårdmand, så nu har jeg tiden til det. Det er delvist træet, der bestemmer, hvordan resultatet ender med at blive, for det er jo et levende materiale at arbejde med. – Så når det bare lykkes, er det ”tjuhu”, griner Ove højt, og fortæller videre:

- Jeg har faktisk designet en slags krukke med låg, hvor låget samtidig fungerer som en nålepude, der er gemt nede i krukken. Indvendigt er der også plads til sakse og andet sy-grej. – Og jeg har fået bestilling på at lave en til, slutter den humørfyldte trædrejer fra Sværdborg. 

Rundt omkring ved pavillonen pakker alle de flittige hænder deres udstillede håndværk og opsatte værksteder sammen. - Og det går virkelig stærkt; de flittige hænder lever op til deres ry. Bogø Husflidstræf er slut for denne gang, og skoven og dens dyr får igen ro, når de mange biler og mennesker kører hjem, og efterlader Skovpavillonen lige så rolig, som den var, før de mange udstillere kom, og var flittige alle vegne. 

 
Rigmor Hoffmann og Rita Strange Jensen har været med til Husflidstræf i 15 år.
Tyve år har Gerda Hanse styret husflidstræffet i skoven på Bogø - i år var der rekorddeltagelse.

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
28.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Besigtigelse, Vordingborg Nord Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg