Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Sanne Jakobsen ved milestenen på Københavnsvej i Vordingborg. Man skulle ikke tro det, men den er et fredet fortidsminde. Foto: Brian Romberg

Hvad skal vi med fortiden?

Søndag den 30. april er der national Fortidsmindedag, hvor videbegærlige har mulighed for at blive klogere på nogle af landets fredede fortidsminder - og dermed danmarkshistorien. Musem Sydøstdanmark har således fortidsmindetur i Stege og Vordingborg, der stiller skarpt på vigtigheden af fortidsminderne.

 

I Danmark kan vi ifølge Sanne Jakobsen fra Museum Sydøstdanmark noget helt unikt på verdensplan: At bevare fortiden for eftertiden. Faktisk er vi så gode, at Slots- og Kulturstyrelsen for andet år i træk hylder landets tusindvis af fredede fortidsminder med en national Fortidsmindedag.
- Med de store landbrugsreformer i slutningen af 1780’erne og 1790’erne sker der meget rovdrift på især gravhøje. Bønderne havde pludselig mere jord, end de var vant til, og så kunne en gravhøj jo flyttes hen i et vandhul, så man havde mere af den dejlige landbrugsjord, forklarer Sanne Jakobsen og fortsætter:
I 1807 nedsatte kongen en Oldsagskommission, som havde til opgave at bevare fortidsminderne i det ganske land.
- Mellem 1809 og 1811 bliver cirka 200 fortidsminder sikret. En slags tidlig fredning.
I 1937 kommer den første lov om bevaring af fortidsminder. I dag er vi oppe på 33.000 fredede fortidsminder i landet, og lige over 3.000 har Museum Sydøstdanmark tilsyn med.
- Fortidsminderne har alle hver deres unikke historie, og derfor er det vigtigt, at værne om så mange puslespilsbrikker som muligt for at have et samlet billede af, hvordan vores samfund så ud - og hvorfor det ser ud, som det gør nu, påpeger Sanne Jakobsen.

 

12,5 mil til København
De fleste tænker på gravhøje og jættestuer, når snakken falder på fortidsminder.
- Gåsetårnet, som er Danmarks første fredede fortidsminde (1808, red.), er ikke svært at forestille sig er et fortidsminde. Men der findes faktisk 25 kategorier. Det kan også være bopladser med køkkenmøddinger, man jo ikke kan se, eller en lille ting såsom en milesten.
Netop en milesten finder man på Københavnsvej i Vordingborg, som de færreste nok har skænket en tanke.
- I 1600-tallet fik man brug for angivelser af rejseafstand, og man fik milepæle i træ. De var ikke holdbare, og i 1700-tallet fik man milesten i marmor. Det var ikke stabilt i dansk vejr, så ved midten af 1800-tallet lavede man dem i granit, fortæller historikeren.
Milestenen på Københavnsvej er opsat mellem 1842 og 1848, og på forsiden ud mod vejen kan ses en inskription med Christian 8.s monogram og ”12 1/2”.
- Stenen angiver, at der er 12,5 mil til København på strækningen København-Vordingborg. Nulpunktsstenene stod ved Københavns byporte. En mil er cirka 7,5 kilometer, og gange 12,5 får du 93,75. Google maps siger til bens 92,7, fortæller Sanne Jakobsen og tilføjer, at det i øvrigt er 110-årsjubilæum for metersystemet, der blev lovunderskrevet i 1907.

 

Tager dem for givet
Ifølge historikeren er der al mulig grund til at være stolt af fortidsminderne herhjemme.
- Jeg tror nemlig, vi tager dem lidt for givet. I USA ser man skilte med ting, som er blæst op til det helt store, og når man ser det, er det ret beskedent, ler Sanne Jakobsen.

 

Middelalderture
I anledning af Fortidsmindedagen har de enkelte museer gratis arrangementer, og lokalt vil middelalderarkæolog og profilforsker ved Danmarks Borgcenter Nanna Holm rundvise gratis på borgterrænnet klokken 17 med fokus på borgen som magtcentrum, og i Stege starter turen klokken 14 på Møns Museum. Turen byder blandt andet på Mølleporten, info om Stegeborg og besøg i kirken samt museets nye udstilling. Begge arrangementer varer én time og kræver ikke tilmelding. Aftenen rundes af med fælles seriesøndag på det gamle rådhus i Vordingborg, hvor den står på tv-serien ”Historien om Danmark” klokken 20.

 

Fakta

• Der findes cirka 33.000 fredede fortidsminder på landsplan. Omkring 500 af dem er i Vordingborg kommune.
• Fortidsminderne kan ses på http://fortidsmindeguide.dk/Lokaliteter.7.0.html

 

Milestenens inskription på forsiden ud mod vejen viser en kongekrone og Christian d. 8´s monogram samt ”12½” - altså 12,5 mil til fra København til Vordingborg - svarende til cirka 93 kilometer.
Et andet skjult fortidsminde i Vordingborg er ”Åges Grav” ved kirken. Den blev fredet i 1982 og kendes officielt som Vordingborg bygrav. Forklaringen bag navnet ”Åges Grav” vides ikke. Graven er cirka 150 meter lang og er i dag private haver. Ifølge Sanne Jakobsen er den blandt landets ganske få bevarede middelalderlige bygrave, som markerede grænsen for købstad og land både fysisk og juridisk. Købstadsloven gjaldt inden for bygraven - og på den anden side gjaldt landloven.

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
28.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Besigtigelse, Vordingborg Nord Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg