En del af panelet var (fra venstre): Livsstilsekspert og kreativ direktør, Flemming Møldrup, direktør for Corning optical communications, Peter Rasmussen, rektor for ZBC, Ann Descroix,Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), direktør for Knudsen Extrusion, Peter Rosenkrands. Foto: Mette Neerup

Hvordan kan vi sammen blive stærkere?

Inden konferencedagens afslutning  i de  smukke rammer på Johanneberg i Bakkebølle, var der lagt op til paneldebat med otte debattører. Der var repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, Vordingborgs borgmester, Dansk industri, Thys borgmester og livsstilsekspert Flemming Møldrup.

Bakkebølle Paneldebatten, der afsluttede årets erhvervskonference, tog afsæt i, hvordan vi både får uddannet og fastholdt fremtidens medarbejdere. For hvordan bliver de unge interesseret i at tage en erhvervsuddannelse lokalt? og hvordan skal arbejdspladsen “brande” sig for at tiltrække arbejdskraft? Det viser sig nemlig at næste generation af medarbejdere kræver mere fleksibilitet og højere samfundsbevidsthed af arbejdspladsen end tidligere, lød tesen, ligesom det blev fremhævet at der er nogle andre værdier på spil, der fordrer nytænkning både i erhvervsliv og på uddannelsesinstitutionerne.
Flemming Møldrup, der er kreativ direktør, livsstilsekspert, reklamemand samt kendt fra  TV-programmet “kender du typen”, lagde ud med, at henvende sig til det samlede panel. 
- Hvordan starter I en kernefortælling om jeres kommune? Prøv at se på kommunen som en virksomhed á la Novo og stil jer selv spørgsmålet, hvad I vil sælge jer på, også overfor medarbejderne.
Dermed tog han tråden op omkring de livsværdier, som fremtidige medarbejdere i højere grad end nu, sætter højt. 
Vordingborg kommunes borgmester, Mikael Smed (S) erkendte, at man endnu ikke har en rekrutteringsstrategi i forhold til at blive en bedre verden og kommunen et bedre sted. 
- Men vi er den største arbejdsgiver i kommunen og vi har nogle fælles udfordringer sammen med uddannelsesinstitutionerne, sagde han, og tilføjede at de allerede i dag gør rigtig meget i anerkendelsen af, hvor nødvendigt det er.

De kan i Thy
Ulla Vestergaard (S), der er borgmester i Thy kommune, fortalte, hvordan man der, trods de samme udfordringer med hensyn til distance til de større uddannelsesinstitutioner, formår at holde en snor i de unge, der fraflytter  for at uddanne sig.
- Vi sørger for at de lokale virksomheder byder ind med studiejobs, vi hjælper med lejlighed, vi har klub Thy, både i Århus og Ålborg og figurerer på facebook, sagde hun og påpegede at håbet er, at flere vælger at flytte tilbage efter endt uddannelse. Der bliver da også skelet kraftigt til, hvordan man gør i Thy og repræsentanter fra Vordingborg erhverv har da også været på besøg for at studere tiltagene på nærmeste hold.
Peter Rosenkrands fra Dansk Industri og direktør for Knudsen Extrusion kom med eksempler på, at uddannelsesudfordringer godt kan løses lokalt.
- Der var fem virksomheder, der sammen etablerede uddannelsen til industrioperatør, fordi de havde brug for det, sagde han og tilføjede, at man skal lade være med at klynke over at uddannelserne ligger langt væk. 
- Det er muligt ved handlekraft og samhørighed hos alle interessenter, at løse tingene selv, mente han. 
Repræsentanterne fra ZBC og EUC kunne fortælle om stort erhvervsfagligt fokus. - Vi er lige blevet udnævnt til FN-verdensmålsskole og det vil i den grad komme til at influere på den måde vi driver skole på, sagde Ann Descroix, rektor for ZBC, der efter paneldebatten skulle tilbage til en konference i Slagelse, der netop omhandlede samarbejde mellem skole og erhverv. 

Kan de unge ledes?
Der var ikke meget tid til spørgsmål fra tilhørerne, men et af dem gik på, hvordan man uddanner sig til at lede disse “millenials”, som den yngste generation af medarbejdere tilsyneladende  kaldes.
- Vi skal starte med at acceptere at vi ikke har ret. De unge vil ikke have så faste rammer, de vil være freelance eller sidde derhjemme… eller på Hawaii og arbejde, svarede John Normann, direktør for EUC.
Det udviklede sig aldrig til en egentlig debat. Alle i panelet var enige om at samarbejdet på tværs er altafgørende for at skærpe de unges nysgerrighed og interesse for at uddanne sig inden for det erhvervsfaglige område. Og alle var enige om, at optimere det fremadrettet. Ordet ”fortælling” gik igen mange gange. Fortællingen som en samlende foranstaltning, den fælles fortælling om Vordingborg kommune og fortællingen om potentielle kompetencer og muligheder, som erhvervsuddannelserne kan give. Der var mange roser til borgmesteren fra Thy, der som foregangskommune var en tydelig inspirator. 
- Det var pragtfuldt med suset fra Thy, det kan I lære af, sagde Flemming Møldrup som afsluttende bemærkning inden dagen blev sluttet af med tapas og mulighed for at netværke, for dem der ikke var for trætte efter fire timers konference.

En del af panelet var (fra venstre): Livsstilsekspert og kreativ direktør, Flemming Møldrup, direktør for Corning optical communications, Peter Rasmussen, rektor for ZBC, Ann Descroix,Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), direktør for Knudsen Extrusion, Peter Rosenkrands. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar