Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Instrumentmagerens kone spiller her på en rund lyre, der er et tidligt middelalderinstrument. Billedet er taget ved havet på Vestmøn tæt på parrets hjem. (Privatfoto)

Instrumentmagerens drøm

I forbindelse med sommerens Tirsdagsmarkedsdage i Stege, inviterer instrumentmagerens kone alle med interesse for vikingetidens sang og musik til at komme og være med på udvalgte øvedage. Men hvem er instrumentmageren selv? Vi besøgte parret i Askeby.

 

 

Kjeld Henrik Kjeldby pakkede efter 20 år som trædrejer i Farum sine maskiner og drog mod Møn, hvor han besluttede at bruge sin tid på at fremstille middelalderlige instrumenter. Her er han i dag kendt som Instrumentmageren. 

Også instrumentmagerens kone har en vigtig mission. En slags livsopgave, som hun udfører sammen med sin mand.                          

- Middelalderens musik skal vi huske, os, der lever i nutidens travle hverdag, og vi skal bruge den, siger Anne Jensen for hvem middelalderen og dens instrumenter er blevet en hel livsstil.

- Det er bestemt en livsstil. Friheden til at planlægge vores eget arbejde, og den glæde der følger med at skabe, er en gave. 

 

Et instrument bliver til

Instrumentmageren og hans kone bor i et hvidt skovhus på Vestmøn. Det hele startede egentlig med drømmen om en harpe. Kjeld Henrik Kjeldby, der gennem 20 år ernærede sig som trædrejer, blev musikforelsket i en skøn harpe fra fordums tid. Den måtte han eje. Eller rettere skabe. Trædrejeren byggede derfor en harpe af ahorn. Der var bare lige et væsentligt problem, der umuliggjorde projektet: Hvor skulle han få strengene fra? Der måtte gå 25 vintre fra drømmen om den forjættede harpe, før den blev til virkelighed. 

Fanefjord Skov kiggede med, da Kjeld Henrik en tidlig forårsdag endelig kunne sætte sine længe ventede harpestrenge på harpen, og fuldende sin allerførste instrumentdrøm. 

 

Fra drøm til virkelighed

Kjeld Henrik, der har spillet klassisk musik hele sit liv, fik i 1980’erne en forkærlighed for renæssancemusik. Og selvom man kan sige, at han begyndte at bygge sit første instrument, den føromtalte harpe, allerede i 1980’erne, var det først i 2005, at instrumenterne for alvor indtog Kjeld Henriks værksted og dagligdag. 

 

Søger i gamle bøger

Hvordan gør han, instrumentmageren? Hvordan går han i gang med et nyt instrumentprojekt?

- Det er lidt forskelligt, hvor jeg finder oplysninger om de enkelte instrumenter. Der findes tegninger, der er tilgængelige på internettet – og gamle malerier med afbildede instrumenter kan også være en stor inspiration, fortæller han.

- Jeg vil tro, jeg har lavet mindst 40 instrumenter her i værkstedet ved skoven, siger han. 

 

Datidens mobiltelefoner

Det er ikke kun træ, der bliver brugt til at bygge instrumenter af.

- Dyrehorn fra både får, geder og køer, som man har boret fingerhuller i, blev for eksempel brugt i de norske fjelde helt op til omkring 1900-tallet. De forskellige melodier og lyde blev brugt til at kommunikere med.

 - Var der en dag en ko, man havde mistet af syne, kunne man spille en besked ud over fjeldene, der betød ’Ko væk’, forklarer Kjeld Henrik.

- Hvis man var så heldig, at der var en anden i nærheden, der havde fået øje på koen kunne denne så spille en melodi tilbage med betydningen ’Ko fundet’. Man havde forskellige små melodier for flere af den type beskeder. Man kan på en måde kalde hornene for datidens mobiltelefoner, griner han. 

- Og netop dette, at instrumenterne var der først – før mobiler, før vores violiner og før vores tværfløjter, som vi kender dem i dag, gør dem så interessante, tilføjer Anne.

Middelalderens musikhistorie strækker sig fra år 600 til år 1500 og danner på flere områder grundlaget for den vestlige musikkultur, vi har i dag. Men vi mennesker har eksperimentet med musik tusindvis af år. 

- I Geisenklösterle, der er navnet på en hule i Tyskland, er der fundet to fløjter af mammuttand. De er skåret op og udhulet - og derefter igen sat sammen. De er det, man kalder kantfløjteblæste. Geisenklösterle-fløjten er dateret til år 38.000 år før Kristi Fødsel, fortæller Anne.  

 

Flere år undervejs

Viden om instrumenterne har Anne Jensen masser af. Hun både fortæller om og demonstrerer de forskellige instrumenter, når hun som Instrumentmagerens Kone tager rundt på diverse middelalderfestivaler og andre arrangementer.

- Alle instrumenterne er lavet af træ, og der er mindst et års leveringstid på et instrument. Jeg bygger mest om vinteren, da luften er for fugtig for træet om sommeren, fortæller Kjeld Henrik, da snakken drejes hen på materialevalg. 

- De træsorter, jeg bygger af, er primært dansk kirsebærtræ, svensk flammet birk og dansk og amerikansk ahorn, alt efter hvilket instrument, jeg bygger. 

- Et middelalderinstrument lader sig ikke sådan bygge over et par uger. Det tager tid, forklarer instrumentmageren og fortsætter:

- Jeg kan i øvrigt fortælle en lille sjov historie om én, jeg kender, der lige ville bestille en renæssanceblokfløjte hos en anden instrumentbygger. Han fik beskeden at fløjten ville være bygget færdig fem år efter bestillingen. 

- Det viser lidt om, hvor lang tid det tager at bygge instrumenter. Vi er så vant til i vores hverdag at tingene er tilgængelige, nærmest lige med det samme – så det at vente hele fem år på en ting, man har bestilt, er jo ikke noget, der sker så tit, siger han.

 

Nu med strøm

Da samtalen falder på fremtiden for instrumentmagerens værksted, løfter Kjeld Henrik sløret for noget helt nyt, der er på vej. 

- Vi har planer om at lave en moderne drejelire, fortæller han. Sammen med Nicolas Koch-Simms, der er opvokset i Vordingborg og er uddannet fra Konservatoriet med drejeliren som sit hovedinstrument, vil han give drejeliren et moderne udtryk. Den moderne drejelire forventes at se dagens lys til næste vinter. 

 - Man kan sige - om den nye drejelire, der er på vej – at der kommer ’strøm på’, forklarer han videre.

 
 
Fakta

• I forbindelse med Tirsdagsmarkedsdage i Stege til sommer, vil Møns Museum skabe vikingestemning, og har bedt instrumentmagerens kone, Anne Jensen om hjælp. Vil du være med til at bringe vikingetidens sang, dans og musik tilbage til Møn? Så kom til øvedage lørdag 25. februar klokken 13-18 på Stege Bibliotek og igen 25. marts og 8. april klokken 10-15 på Møns Museum - baghuset.

 

ZAHRAZ


 
Kjeld Henrik Kjeldby i sit værksted, hvor instrumenterne får liv. Når de færdige instrumenter forlader værkstedet, bliver de enten solgt eller brugt til formidling.Foto: Chriistiina Nataliya Zahraz

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
18.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
18.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
18.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
18.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
18.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
19.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
19.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
19.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
19.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
19.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg