Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Per Sennicksen må starte forfra i det system, han har været i i over to år. Foto: Michael Thønnings

Integrations-Per ryger igen på ”afklaring”: - Jeg vil allerhelst bare i arbejde

Mødet med det offentlige har været lidt af en rutsjetur for hjertesyge Per Sennicksen fra Vordingborg. Gennem to år har han kæmpet for at komme i fleksjob. Efter en kort overgang på integrationsnydelse og sygedagpenge, APV, lægeundersøgelser og ekstra afklaringer, faldt dommen: Jobcenteret har brug for yderligere ”bred afklaring”. Hvis det godkendes, så starter han forfra i systemet. Allerhelst ville han gerne arbejde.

 

 

- Efter mødet, der tog jeg lige et break. Jeg kom først til mig selv torsdag, siger Per Sennicksen. Om mandagen havde han været til ”afklarende møde” med rehabiliteringsteamet på jobcentret. Her havde han forventet at han, med støtte fra sin bisidder, skulle have en snak om de 35 sider dokumentation og skemaer han havde udfyldt i forhold til at afklare sin situation.

- Men der var ikke noget at diskutere. Da vi var færdige med mødet, der fortalte de deres indstilling. Jeg skal starte forfra i afklaring. De skulle ikke engang diskutere det, så det virkede som om de havde besluttet sig på forhånd, siger han.

Men lad os lige begynde ved begyndelsen. Per Sennicksen fortalte avisen om første gang da han, trods sit danske ophav, pludselig  blev erklæret som indvandrer og blev tildelt integrationsydelse. Hans ophold og arbejde som shippingmand flere steder i verden betød, at han i forhold til de nye integrationsregler ikke længere var dansk. Dengang var han i gang med en afklaring og et ”ressourceforløb”. han var nemlig kommet på kontanthjælp, efter han fik konstateret en hjertesygedom, blev fejlopereret og mistede en væsentlig del af arbejdsevnen.

Integrationsydelses-tildelingen var dog en fejl - fandt man senere ud af - og Per havde i mellemtiden fået et fleksibelt job med sygedagpengetilskud. Han arbejdede så meget han nu kunne, med timeregistrering og opfølgning.

- Jeg har også været til opfølgende møder hos min sagsbehandler og i december var jeg hos speciallæge og en neuropsykolog. Jeg fik endda lavet en APV er en ergotera peut og en fysioterapeut, der kom fra Næstved, som jobcenteret hyrede ind, fortæller Per Sennicksen. 

 

Kan ikke passe job

Allerede for nogle år siden talte han med arbejdsmarkedskonsulenter i kommunen, som mente det gav mest mening, med et fleksjob. På den måde ville han have et job, en indtægt, betale skat og i øvrigt ligge samfundet mindre til last, end ved andre ydelser.

- Og jeg kan have et job. Jeg kan gå på arbejde, påpeger han. Det er det han  helst vil. Han kan måske ikke passe et ordinært job - det har lægerne påpeget og givet erklæringer på. Og det har man også erkendt på jobcenteret. 

- Det sagde den sundhedsfaglige repræsentant også på mødet i mandags. Han var den eneste ud over den ansvarlige mødeleder der sagde noget, siger han.

 

Ikke afklaret

Men trods 35 sider udfyldte skemaer, lægererklæringer, bisidderhjælp og en timelang session, om hans situation, så var der truffet en beslutning. Eller hvert fald lagt en plan for, at Per Sennicksen ikke skal i fleksjob.

- ”På baggrund af forberedelsesskemaet og drøftelsen i rehabiliteringsteamet indstiller rehabiliteringsteamet følgende: Der skal arbejdes videre med sagen i jobcentret.”

Sådan stod der i det brev hans bisidder modtog dagen efter mødet. Og det var det de sagde: Han skal tilbage til jobcenteret.

- ”Sagen er ikke tilstrækkeligt afklaret”...”Teamet ser ikke en bred afklaring i forhold til mulige funktioner på arbejdsmarkedet og kan derfor ikke vurdere den reelle restarbejdsevne på arbejdsmarkedet, generelt”, skriver de.

Hvis den beslutning bliver fulgt af ledelsen, skal Per Sennicksen ind i systemet igen. Han skal tilbage på kontanthjælp. Ud i trættende ressourceforløb, afklaringsforløb, ud på arbejdspladser rundt om, så sagsbehandlerholdet kan vurdere hvad og hvordan han nu kan arbejde. Sidst han fik sådan et forløb var det hos et eksternt konsulentfirma, betalt af kommunen. 13 uger hed det dengang.  Hvor lang tid tager denne afklaring? Filerne og data fra seneste forløb, har man ikke gjort brug af. Heller ikke de arbejdstidsskemaer og timeregistreringer, der har været i hans hidtidige timelønnede, fleksible job, som udløber nu her, hvor han overgår til systemet igen.

- De er jo enige om at jeg har nedsat arbejdsevne, men jeg kan ikke få det fleksjob. Jeg skal afklares, siger Per Sennicksen. Nu har han været i systemet et par år.

- Jeg vil bare gerne i arbejde og arbejde det jeg kan. Jeg håber i det mindste der kan komme  en hurtig afklaring, siger han.

Det håbede han også sidst vi talte med ham. Det er et halvt års tid siden. 

Nu skal han så tilbage til Jobcenteret. Starte forfra. Han skal også have ny sagsbehandler - den gamle er flyttet til  en ny enhed.

- I min verden er det spild. Jeg føler jeg bliver flyttet rundt i de kasser hvor det passer. Det er som om det giver mening for dem at beholde mig i systemet, i stedet for at jeg kan komme ud og få et fleksjob.

- Jeg vil gerne bidrage. Vordingborg ligger fantastisk. Det er ikke ”storbyens forhave” - Det er et smørhul. der er så manage muligheder for at udvikle området - det ville jeg gerne. I visionerne hedder det, at man skal tage ansvar for eget liv. Men det kan man ikke, siger Per Sennicksen.

Indstillingen om at Per Sennicksen skal starte forfra i afklaring hos jobcenteret er nu sendt til behandling hos en afdelingsleder, der skal afklare, om det er den rette beslutning, hvorefter hans afklaring formentlig kan gå i gang, når der er tid. Med mindre afdelingslederen lytter til Per og hans bisidder. Ellers er der tre alternativer: Tag arbejdsprøvningen og håb på det bedste, klag til Ankestyrelsen og vent på svar - eller flyt til en anden kommune.

Kommentar

Arme mand!

Jeg håber for Per Sennicksen, der sidder en afdelingsleder, som tør tage en beslutning om at tildele manden et fleksjob.

Dermed - som der står i artiklen - kan manden tjene penge og betale skat, hvilket han jo gerne vil.

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
25.
Sep
Kok'n'Roll - Knud Damgaard fortæller om sin tid som kok bag Orange Scene LOF Vordingborg
25.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg