• www.henriks-hvidevarer.dk

Akio Suzuki (med ryggen til) får hjælp af den danske kunstner Bjørn Nørgaard til at klargøre og spraymale sin stencil med fodspor/øre, som efter planen kommer til at figurere de ni steder på Vestmøn, som Akio har udnævnt til sine ”Ekkopunkter”. (Privatfoto)

International lydkunst skabt på Møn

Kunsthal44Møen og ni særlige ”ekkopunkter” på Vestmøn, er i juni måned  kulisse for den japanske kunstner Akio Suzukis lydkunst.

Askeby Da Akio Suzuki tog til Møn for at skabe sin udstilling, var det eneste han havde med sig, ideen om at bruge kugleflint i sin kunst. Kugleflinten er fundet ved de Mønske kyster. De øvrige effekter, der figurerer i udstillingen er skabt under hans ophold her på øen. I hele juni bor Akio og hans kone i Villa Gress, arbejdsrefugiet ved Marienborg, mens han arbejder på udstillingen i Kunsthal44Møen. Udstillingen hedder ”Rolling Stone” og refererer som titlen antyder, til sten og i særdeleshed kugleflint i bevægelse.

Alle sten har en historie
- Jeg har været på Møn flere gange før og vidste at her var kugleflint. Ellers var planen blank, for det er vigtigt med et åbent sind, forklarer Akio Suzuki, der har et nært venskab med den herboende kunstner Ursula Reuter, som han oprindeligt mødte i Berlin. 
- Kugleflinten er meget særlig for mig, men selvfølgelig meget almindelig for folk på Møn, siger Akio Suzuki smilende, mens hans tilføjer at alle sten er unikke og har en lang historie. Akio Suzuki føler et tilhørsforhold til alle stenene, og han har i løbet af måneden arbejdet med sten og de lyde, som de kan frembringe i samspil med bevægelse og andre materialer. Og netop lyd er omdrejningspunktet i Akio Suzukis tilgang til kunsten. 

Hverdagsting i kunsten
- Jeg har altid været nysgerrig på lyd, forklarer Akio Suzuki, der har arbejdet med lyduniverset i 40 år. Han frembringer instrumenter og lydgivende installationer ved at bruge hverdagsting, som han finder, hvor han er. Det kan være syltetøjsglas, pinde, pap og andet, der inspirerer ham og som sammen med sten i bevægelse kan frembringe lyde. En bevægelse du som beskuer selv kan sætte i gang.
På rundtur i den endnu ikke færdige udstilling, demonstrerer Akio Suzuki nogle af sine installationer. Heriblandt et jernrør med kugleflint indeni. Jernrøret er placeret, så det kan fungere som en vippe. Stenene inden i løber frem og tilbage og frembringer en høj sælsom lyd. - Det handler om bevidsthed og fokus. I det øjeblik lyden stopper, bliver man opmærksom på andre lyde, der omgiver os, siger Akio Suzuki, der foruden udstillingen i selve Kunsthal 44 også vil etablere ”ekkopunkter” på ni udvalgte steder på Vestmøn.

”O to da te”
- ”O to da te” er japansk og betyder noget i retning af ”lyd som nydes udenfor”.  Akio Suzuki har været rundt og finde steder i det vestmønske, der gav noget særligt i forhold til lydoplevelse. Der vil i forbindelse med udstillingen blive lavet et kort over stederne. 
- Det er et slags lydværk, hvor du selv skal lytte, fortæller Akio Suzuki, der på de udvalgte lokaliteter vil lave en stencilmarkering, der forestiller et sæt fodspor med tilhørende ører. 
- Livet suser af sted og i stedet for at haste den lige vej fra a til b, håber jeg at disse markeringer vil få folk til at stoppe op og dvæle lidt. At de kan bruges som en tænd og sluk knap, tilføjer Akio, der har søgt om kommunal tilladelse til at spraymale markeringen de ni steder. 
- Det er min hensigt at folk skal kunne høre ”symfonien” på Møn, smiler Akio Suzuki, der den 22. juni klokken 16 har fernisering på Kunsthal44Møen. 

Fakta
• Akio Suzukis kunst har fernisering 22. juni klokken 16 samtidig med installationskunstner Emilia Bergmarks udstilling på Kunsthal44Møen under fællesbetegnelsen ”Exercises in Harmony” 2. Ved åbningen kan man opleve performancen ”Rolling Stone” af Akio Suzuki.
• Begge udstillinger kan opleves frem til 8. september.
• Den 29. juni klokken 14 giver Jacob Kretutzfeldt en introduktion til Akio Suzukis kunst, mens man kan opleve Emilia Bergmark i samtale den 13. juli klokken 14.

Akio Suzuki (med ryggen til) får hjælp af den danske kunstner Bjørn Nørgaard til at klargøre og spraymale sin stencil med fodspor/øre, som efter planen kommer til at figurere de ni steder på Vestmøn, som Akio har udnævnt til sine ”Ekkopunkter”. (Privatfoto)

Den japanske lydkunstner Akio Suzuki har udvalgt ni steder på Vestmøn til sine ”ekkopunkter”, fordi lyden her er af særlig interesse. Et af stederne er der mange bakker, hvilket transporterer lyden meget længere end ved en lige strækning, hævder han. (Privatfoto)

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar