• www.henriks-hvidevarer.dk

Festugen startede som en ”Grisefest” i Kvickly, og blev senere til en ”Kyllingefest”, som Jan Abel stod for at kokkere til. Foto: Michael Thønnings

Jan lavede kyllinger til de første fester

Det var Kvicklys kok, Jan Abel, der for 47 år siden stod for en vigtig del af det, der blev til Vordingborg Festuge, der måske ikke længere er helt så lokal, men stadig forsøger at skabe en fest i Vordingborg.

Festuge 2019 Efter momsballade, tilskudsræs og en del fnidder, ændrede Vordingborg Festuge sig en del i 2017, og den konstruktion der er i dag, har stort set kun navnet tilbage fra det, den var i 1980 - sommeren for første gang man officielt afholdt ”Vordingborg Festuge”.
Men det ikke første gang festen har ændret sig, for endnu længere tilbage begyndte det, der lagde kimen til Festugen, da Jan Abel, blev sat i sving af sin chef i Kvickly.
- Varehuschefen kom ud til mig og sagde. ”Vi skal lave sådan en grisefest”. ”Nå”, sagde jeg, ”- Og hvem skal stå for at lave grisene?”, spurgte jeg. ”Det skal du”, sagde han, og så var det ligesom skudt i gang, fortæller Jan Abel, der var kok i Kvickly dengang i 1972, hvor der måede var sang og musik med i prisne på 6,25. Efter et par år måtte han dog konvertere grise til kyllinger, ”fordi det andet blev noget griseri”. Dermed blev grunden til den årlige kyllingefest lagt for 45 år siden -  lige midt på Rådhustorvet, hvor Kvickly lå, indtil for et par år siden.
Det hele kom op at stå, med stor hjælp fra Kvickys dekoratør, Jørgen Pedersen, der senere har stået som idémanden til konceptet der blev til Festugen fra 1980.
For kyllingefesten kørte en årrække nede ved butikken, indtil det røg over i et større koncept og endte oppe på ruinterrænnet.
- Der skulle maden i udbud og jeg bød også på at stå for det, men fik ikke opgaven. Men vi havde da haft nogle gode år med det, siger Jan Abel, der gennem mange år havde restaurant Påfuglen ved Slotstorvet, der i dag hedder Restaurant Victor.
I dag et han næsten gået på pension, men laver nu stadig lidt kirkeligt arbejde - blandt andet i Bårse Kirke, hvor han holder sig i gang, ligesom han er vicevært. 
Og mon ikke også han kigger forbi den Festuge, som i dag sender de fleste opgaver i udbud udenbys og ikke længere er så lokalt forankret i byen, men stadig prøver at skabe en fest i Vordingborg.

Festugen startede som en ”Grisefest” i Kvickly, og blev senere til en ”Kyllingefest”, som Jan Abel stod for at kokkere til. Foto: Michael Thønnings

Annoncen fra den første Grisefest i 1972 - det der senere blev til Festugen.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar