Berta Frederiksen, 6 år, Laura Linder og Alina Cipikoff, 6 år, er i gang med at flette stjerner i papirboden i juleværkstedet på Køng Museum. Foto: Lise-Lotte Iuel

Julegaveværksted på Køng Museum

De engagerede og aktive kvinder omkring Køng Museum bød indenfor på museet til aktiviteter i flere forskellige små værksteder, hvor børn og deres pårørende kunne udleve deres kreative sider.

Køng Sædvanligvis bruges Køng Museum til at huse særudstillinger med tekstiler som omdrejningspunkt, men på denne tid af året er museet stort set lukket ned bortset fra denne lørdag i november, hvor der bydes indenfor med julepynt og -gavefabrikation for øje. 
- Vi har fem forskellige borde, hvor børnene kan lave forskellige småting, som kan blive færdige i løbet af de timer, vi har åbent, fortæller en af frontkvinderne Louise Kristensen, som altid er med, når der sker noget usædvanligt på det lille museum i Køng. 
- Her hos mig kan man lade kreativiteten råde, idet jeg har taget alle mulige rester og småting med hjemmefra, så man kan lave poser, til-og-fra-kort, filtnisser eller ja, hvad børnene nu synes, de kunne tænke sig at gå i gang med. Det er min erfaring, at de unge mennesker i bund og grund er rigtig gode til selv at finde på – bare materialerne ligger fremme og frister, så plejer de at have idéer til at gå i gang med projekter, jeg ikke selv i min vildeste fantasi kunne finde på, smiler Louise Kristensen. 
- Det er mit indtryk, at det hjemmelavede og det autentiske er blevet moderne igen, og det har selvfølgelig noget at gøre med det fokus, der råder overalt med hensyn til bæredygtighed og klimaforandringer, siger Louise Kristensen og tilføjer, at netop hør er et tekstil, der i den grad har fået en renæssance grundet dets egenskaber og anvendelighed. 
- Det er ret almindeligt efterhånden, at familierne bliver enige om, at gaverne den store aften enten skal være købt i en genbrugsforretning, eller også skal de være hjemmelavede, og det er jo så her, vi kommer ind i billedet med vores tilbud i dag, slutter Louise Kristensen. 

Slyngstokke, hør og papir
I et andet hjørne af museet står Thyra Hansen fra Det Rullende Hørværksted med en anordning, der lige kræver lidt forklaring:
- Det er en slags forstørrede kniplepinde, hvorom der er rullet tråd, og når man så står to og to sammen og bytter de såkaldte slyngstokke i en bestem rækkefølge, ja, så får man en fin rund snor ud af det, som man kan bruge til julegaveindpakning eller som hank til tasker og den slags, fortæller Thyra Hansen. 
- Man kan også godt lave teknikken alene, men det kræver altså lige, at man knækker koden, smiler Thyra Hansen, der har fået små gæster, som skal lave julegaver til far.
I et hjørne ved vinduet sidder Annelise Høgh og er klar med broderi – små firkantede hørlærredsstykker og en kurv fyldt med tråd i forskellige farver, og et par småpiger har slået sig ned og er i gang med nål og tråd. I det næste lokale er der hør i forskellige udgaver, hvor man kan filte eller binde hørstråene sammen, så der kommer nisser og engle ud af det. Og endelig er der en papirstand, hvor den vanlige juledisciplin med hjertefletning selvfølgelig bliver tilbudt, så det er godt, at der er voksenhjælp indenfor rækkevidde. Hvis de voksne ledsagere ikke får lov at følge podernes hemmelige arbejde, er der mulighed for at søge tilflugt i den lille café, hvor der serveres de vanlige juleherligheder med gløgg og æbleskiver, kaffe og te. 

Berta Frederiksen, 6 år, Laura Linder og Alina Cipikoff, 6 år, er i gang med at flette stjerner i papirboden i juleværkstedet på Køng Museum. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tvillingerne Karl og Agnes Bjerregaard Schafranek, 6 år, skal i gang med en nakkepude (til far!). Foto: Lise-Lotte Iuel

Annelise Høgh viser Stine Bach-Jensen, 11 år, og søster Caroline, 7 år, begge fra Skibinge, til rette med broderiet. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar