Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Jørgen B. Svendsen (t.v.) og Allan Capion fra Jungshoved Lokalråds Transport og Trafik-udvalg. Foto: Brian Romberg

Jungshoved vil køre med frø - men Movia bremser

Jungshoveds lokalråd vil gøre det nemmere for områdets borgere at komme rundt. Lokalrådet vil derfor have en minibus kørt af lokale frivillige chauffører, så borgerne ikke kun er afhængige af Movias flexture. Lokalpolitikerne og kommunens administration er begejstrede for idéen. 

 

 

Frøen fra Jungshoved. Det er navnet på en borgerstyret transport-ordning, som Jungshoved Lokalråd håber at kunne gøre til virkelighed. Idéen er en minibus med plads til otte passagerer, hvor chaufførerne er lokale frivillige - eksempelvis bilrutinerede pensionister - der nogle dage om måneden hver især henter andre lokale og kører til Præstø til en billig penge et par gange om dagen. Man skal bare ringe eller sende en sms til chaufføren.  

Jungshoved-borgerne har i flere år sukket efter en mere fleksibel transportmulighed, for efter telebussen blev nedlagt, har den stået på dyre flexture. Håbet er en forsøgsordning på et år med den fælles minibus. Det var derfor et håbefuldt lokalråd, som onsdag aften i sidste uge præsenterede delebils-projektet på årets sidste dialogmøde med politikerne, som roste initiativet.  

 

Ikke ude på konkurrence

- Vi har lavet en spørgeskemaundersøgelse på Jungshoved, og det viser sig, at selvom vi har flextur-ordningen, savner mange at kunne komme nemmere til Præstø, sagde Jørgen Svendsen, der sammen med Allan Capion udgør Jungshoved Lokalråds Transport og Trafik-udvalg. 

- Ellers er der nogen, der aldrig flytter hertil - eller også flytter nogen herfra, påpegede han. 

Han understregede også på mødet, at tanken bestemt ikke er at droppe flexbusserne, som der ellers har hersket misforståelser omkring. 

- Det er ikke noget, der skal erstatte flextur. Det er et supplement, som kan noget, flextur ikke kan, så man får flere mennesker transporteret for de samme penge. Vi er bestemt ikke ude på at være en konkurrent til Movia og ødelægge noget for dem, siger Jørgen Svendsen til avisen.  

 

Brug for flere chauffører 

Indtil videre har der ifølge  Allan Capion været en håndfuld henvendelser fra interesserede frivillige til en busordning. 

- Vi har i hvert fald brug for 10-15 chauffører for, at det kan lade sig gøre. Jeg håber, at Vordingborg Kommune stiller en bus til rådighed og hjælper med dækning af et eventuelt underskud, fortæller han og tilføjer, at målet er ti kroner per tur med Frøen til at starte med. 

- I dag koster det 24 kroner per flextur. Movia har varslet næsten dobbelt så høj takst, og så koster et indkøb i Præstø næsten 100 kroner, hvilket jo er sindssygt, siger han. 

Næste skridt er at sprede budskabet yderligere.

- Mit bedste gæt er omkring en tredjedel, siger Jørgen Svendsen om antallet af Jungshoved-folk, der kender til ”Frøen” lige nu. 

Idéen er også stadig så ny og overordnet, at detaljerne først nu skal på plads. 

Andre idéer er desuden morgentur for gymnasieelever, turistture og småærinder. 

- At hente ting på apoteket eller pakker på posthuset kunne vi også sagtens håndtere, siger Allan Capion. 

Jungshoved har cirka 2000 flexture årligt, som koster Vordingborg Kommune omtrent 200.000 kroner. Lokalrådet anslår, at minibussen koster 75-175.000 årligt, og behovet for kommunalt driftstilskud vil være 50-150.000 om året. 

 
 
 
 
 

Movia bremser borgerbil 

Ifølge kommunens fagleder Trafik Park og Havne vurderer Movia umiddelbart, at Jungshoved-delebilen er en konkurrent til Movias kollektive trafik. 

 

- Jeg er overrasket over Movias svar.  Den umiddelbare vurdering fra deres jurister er, at når der er et kommunalt tilskud, så er det kollektiv trafik. Men de  synes også, det er interessant, og de vil gerne være med i udviklingen af projektet, fortælle fagleder på Vordingborg Kommunes kørselskontor, Bo Kuno Christensen, som har har præsenteret Movia for Jungshoved Lokalråds idé.

- Det stiller jo sagen noget anderledes, så vi må lige træde et skridt baglæns, siger Bo Kuno Christensen, som har kigget i en rapport fra Center for Landdistriktsforskning om borgerdrevne og kommunalt støttede transportordninger andre steder i landet. 

- Her står intet om, at Movia opfatter det som kollektiv trafik. Der står også i rapporten, at lovgivningen på området er lidt uklar. Derfor roder vi nu rundt i, hvor vi står henne. Jeg er i dialog med Movia og vil også spørge dem, hvad der ligger i ”kollektiv trafik”.  En hel del andre kommuner synes også, det er interessant, fordi de er presset økonomisk på flexturen, fortæller ha. 

Jørgen Svendsen fra Jungshoved Lokalråd er dog optimistisk. 

- Vi tænker, at der må være en god løsning, når lignende ordninger findes lovligt andre steder i landet.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
18.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
18.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
18.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
18.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
18.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
19.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
19.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
19.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
19.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
19.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg