Formand for museumsforeningen, John Holmer, uddeler årets museumspris samt en barselspotte som er en kopi lavet på det nu lukkede Rødeled pottemageri i Præstø. Fotos: Klaus Lohmann

Kåre Johannessen hædret af museumsforening

Frivillige og fortællinger var i centrum, da Kåre Johannessen i fredags modtog årets museumspris.

 

 

Kommunen Historiker Kåre Johannesen blev på flere måder aftenens hovedperson, da Museumsforeningen Sydsjælland og Møn i fredags afholdt årsmøde i Viemose forsamlingshus. 

Kåre Johannessen var aftenens festtaler og blev desuden tildelt årets Museumspris for sin engagerede og medrivende måde at formidle lokalhistorien på.

Kåre Johannesen er kendt for at overraske sit publikum og for sin anderledes tilgang til historiefortællingen. Han har holdt et utal af foredrag på biblioteker, i foreninger, oplysningsforbund og mange andre steder og hver gang er publikum sikret en forståelse for, hvorfor begivenheder fra en svunden tid stadigvæk er relevante i dag. 

 

En ærefuld hæder

I forbindelse med prisoverrækkelse sagde Kåre Johannessen blandt andet:

- At modtage museumsprisen er selvfølgelig en ære, som jeg er både overrasket over og taknemmelig for. Udmærkelser som denne, er altid en påskønnelse, som naturligvis varmer helt ind i sjælen - og i en bredere forstand et udtryk for, at museerne, trods ustandselige politiske sparekrav, stadig formår at fastholde en bred og folkelig forankring. Kulturarven er vigtig for os alle sammen, og museumsforeningen er netop et udtryk for, at befolkningen gerne vil sin historie. At blive hædret af museumsforeningen er derfor en ære, som jeg kun kan blive rørt og taknemmelig over.

 

Frivillige er vigtigt bidrag

På sin sædvanlige sprudlende facon var Kåre Johannesen også aftenens festtaler ved Museumsforeningens årsmøde, hvor frivillighed var et emne på dagsordenen. 

Kåre Johannessen tog  udgangspunkt i sine egne erfaringer med frivillige i museumsregi, i forbindelse med sine ansættelser som inspektør på Middelaldercentret i Nykøbing og på Trelleborg ved Slagelse. 

- Begge steder er de frivilliges indsats helt afgørende for, at institutionen kan levere en dynamisk og interessant oplevelse til gæsterne - men de spiller også andre vigtige roller; dels vil der i en gruppe af engagerede frivillige være folk, der akkumulerer så meget konkret, faglig viden at de ender som seriøse eksperter, og dels kan frivillige grupper fungere som en slags ”brain trust” eller tænketank, der kan komme med meget værdifulde bidrag til museernes arbejde. 

 

Forfulgte en drøm

Efter at have været beskæftiget i museumsverdenen i mere end 20 år valgte Kåre Johannessen i 2014 at stoppe som inspektør ved Middelaldermuseet i Nykøbing  for at forfølge en drøm om at blive selvstændig privatpraktiserende historiker og foredragsholder.

Han er hurtigt blevet et populært valg i forbindelse med tv- og mediearbejde, hvor der er brug for en historisk ekspert.  Kåre Johannessen har også udgivet en række bøger blandt andet ”Forræderen”, som er en del af romanserien Slægten, der skildrer danmarkshistorien i romanform.

 

Vores egn er rig 

Sydsjælland og Møn er en af de egne i Danmark, hvor museer og kulturarv er særlig rigt repræsenteret, og Museumsforeningens opgave er at samle interesserede borgere i et kulturhistorisk fællesskab om at oplyse og støtte den lokale indsamling af historisk viden og forskning i egnens og Danmarks kulturarv.

- Der synes vi at Kåre netop har betydet meget for at fortælle historien - ikke bare for egnen, men for hele landet, at han skulle have prisen, fortæller John Holmer, der er formand for museumsforeningen, der er en af landet største, som også har en række spændende planer på bedding. De afholder i øvrigt  ordinær generalforsamling tirsdag den 19. marts i Viemose Forsamlingshus.

uj

 

Formand for museumsforeningen, John Holmer, uddeler årets museumspris samt en barselspotte som er en kopi lavet på det nu lukkede Rødeled pottemageri i Præstø. Fotos: Klaus Lohmann

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar