Det lille sluttede selskab med fire voksne og fem børn er nået frem til kastanjealléen, hvor kulden motiverer til en rask indsamling af de eftertragtede og børnevenlige frugter, der hurtigt kan forvandles til monsteragtige fabeldyr. Foto: Lise-Lotte Iuel

Kastanjetur for Jungshoveds børn

Efterår er kastanjetid, og derfor er der selvfølgelig også som sædvanlig én af de mange aktive grupper i Jungshoved, der sørger for at arrangere en hyggelig lørdag formiddag med indsamling af de smukke brune frugter til senere brug for udfærdigelse af formidable edderkopper, tændstikspikkede pindsvin og andre herlige skabninger.

Jungshoved Ganske vist er kastanjer en markør for, at efteråret har indfundet sig, men ellers var vejrliget i den grad med til at erindre om, at både sommer og sensommer er endegyldigt ovre for denne gang med en temperatur på den kolde side af de ti grader og en god blæst fra nordøst. De små deltagere var da også kommet i vintertøjet, da et lille sluttet selskab med afsæt fra Egnshuset, den tidligere skole, drog på kastanjejagt i nabolaget. 
- Der har været lidt snak frem og tilbage om, hvor vi skulle samle kastanjerne, men heldigvis er netværket herude jo fantastisk, så én af de større gårde med en god lang kastanjeallé har stillet deres allé til vores rådighed, så de yngste børn på deres små ben ikke skal gå så langt, siger en af initiativtagerne Stina Åsberg, Stavreby. Vi er et par stykker, som organiserer de her børneaktiviteter, og efterhånden er der kommet en rytme og noget tradition over vores arrangementer, fortsætter Stina Åsberg, der selv har de to yngste ud af tre børn med på turen. 
- I efterårsferien har vi også et arrangement, hvor børnene skal male stærekasser, som skal bruges i forbindelse med det store landsbyfornyelsesprojekt, der kører for fulde omdrejninger lige for øjeblikket med omkring halvfjerds frivillige plus folk fra kommunen. Vores fuglekasser skal selvfølgelig hænges op i selve Jungshoved by, så folkene, der arbejder med Folkeparks-delen er også involveret i kasserne og deltager derfor også, tilføjer Stina Åsberg. 

Mange tilbud – også lokalt
Der er omkring hundrede skolebørn i Jungshoved, så fremmødet på denne lørdag er ikke specielt imponerende, men et arrangement på den private skole i Præstø og et sportsstævne i Vordingborg er konkurrenter til kastanjeturen, hvilket Stina Åsberg betragter som vanlige betingelser for arbejdet.
- Der er rigtig mange ting og begivenheder, der trækker i folk, så det er fint for os, der får en hyggelig formiddag alligevel med en lille madpakke, kaffe, saft og kage, når vi kommer tilbage til Egnshuset, og så skal kastanjerne selvfølgelig under kraftig bearbejdelse. Det er jo det, der er meningen med det hele, smiler Stina Åsberg og tilføjer, at der til jule- og påskearrangementerne i Rejsestalden ved Jungshoved Kirke plejer at være rigtig fin opbakning, og at der til juletræsfesten i Egnshuset er så mange interesserede, at tilmelding har været nødvendig af hensyn til brandmyndighederne. 
Ellers er der hen over året ture, hvor man tager afsæt i selvfølgelig fastelavn, men også de oplevelser øen ellers kan byde på. Der kan være en frugtavler, der inviterer til alvorligt rov, eller gruppen laver et besøg til Svend Gønges hule eller inviterer til kælketur på Slotsbanken under forudsætning af, at der er faldet sne. Bøndernes Egehoved eller én af de mange strande eller småhavne på halvøen kan også være et mål for udflugten, så Jungshoveds børn får tilbud om alverdens oplevelser i nærområdet – og øen får denne lørdag forøget sit antal af dyr – kastanjedyr altså.
 

Det lille sluttede selskab med fire voksne og fem børn er nået frem til kastanjealléen, hvor kulden motiverer til en rask indsamling af de eftertragtede og børnevenlige frugter, der hurtigt kan forvandles til monsteragtige fabeldyr. Foto: Lise-Lotte Iuel

Lille Sonja Åsberg yderst til venstre, Emma Ioana Acsinte, 4 år, Martha Åsberg og Emmas mor Daniela Acsinte med ryggen til – og kurven med kastanjer selvfølgelig. Foto: Lise-Lotte Iuel

Martha Åsberg er kommet til at fryse og har fået lov til at låne lillesøster Sonjas klapvogn – og tæppe. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar