• www.henriks-hvidevarer.dk

Ivan Ingemansen og 15 andre frivillige, guider rundt på 40 nye mandagsture ud i naturen, som Sys Skive fra kommunen og Linda Adelfest fra Den Grønne Port nu lancerer officielt. Foto: Michael Thønnings

Klar med fyrre fede frivillige natur-ture

Kommunen har søsat et særligt projekt for dem over 60, hvor man hver mandag resten af året kan opleve lokal natur og kultur, på små ture med frivillige guider. 

Kommunen De første ture, hvor man kunne se på havørne ved Even, eller opleve den lokale skov, med hjælp fra en lokal guide, gik i luften som små tests i slutningen af april.
- Det er gået rigtig godt og der har gennemsnitligt været 10-12 på hver tur, fortæller leder for forebyggelse og rehabilitering, Sys Skive fra Vordingborg kommune, der nu indleder et natur- og kulturprojekt, med 40 ture, hvor alle over 60, hver uge resten af året, kan tage på en lille tur, ud og opleve vores fantastiske  lokalområde.
Turene er blevet til efter koordinering med firmaet  Den Grønne Port, kommunens naturvejledere og ikke mindst 16 lokale frivillige, der har meldt sig klar.
- Vi havde et introforløb, hvor vi præsenterede turene, hvor man kunne melde sig på ruter. Så er de blevet tilpasset efter hvad den lokale guide  fortæller om og kendte til, fortæller Linda Adelfest fra Den Grønne Port.
Det er således de frivillige, der selv får lov at forme turene.
En af dem, er Ivan Ingemansen fra Køng, der gennem mange år har vist rundt ude på Avnø - og flere andre steder i kommunen.
- Jeg tænkte, jeg gerne ville give noget tilbage. Jeg får muligheden for at formidle det jeg brænder for og jeg har dedikeret mit seniorliv til tre ting: Natur, natur og natur, siger den frivillige guide.
Selv havde han 60 gæster med til Even og se på havørne.
- Og der var 28 med på Avnø-turen, siger han og tilføjer at to tredjedele har været kvinder, men at det er meningen,  at der skal være noget for alle.

Kender området
Ideen med de mange ture begyndte egentlig sidste år som naturmotion, der var tilknyttet plejecentrene, men det var svært at få så mange folk med. Derfor gik kommunen sammen naturfolkene og naturvejleder Susanne Rosenild, der kendte en stor del af de lokale, som bød ind med at være guider.
Meningen er således at man får en oplevelse med en lokal, der kender området og det man skal se, rigtig godt.
Således vil der, når året er omme, findes et kort med 52 ture på - en for hver uge - hvor man selv kan gå af sted.
- Det er jo sjovt, at man kan tage sine børnebørn eller andre med på sådan en tur og vise og fortælle noget af det, man har hørt om på turene, påpeger Linda Adelfest.
- Som det er nu, så er vi i gang hver eneste mandag .- vi holdt også ved i påsken og der bliver også en tur mandag den 23. december, siger hun og understreger, at man netop kan regne med at turene er der. 
Det kan således foregå forskellige steder i hele kommunen, men det er altid om mandagen fra 10 til 12.
-Turene er mellem en og tre kilometer, så man kan passe det ind til alles tempo og også hvis man går med rollator. Meningen er, at det også skal være noget socialt, så man kan tage kaffe eller mad med, lyder det fra Sys Skive, der fortæller at flere af dem, der har været med hidtil, har dannet netværk og er blevet gode venner gennem turene.
Derudover er man fra kommunens side er glad for at kunne tilbyde bedre muligheder og motivation for at komme ud, for nogle af dem, der er ved at komme op i alderen og kan få stor gavn af at komme mere ud.
- Der er selvfølgelig forskel - og man er ikke nødvendigvis ældre, når man er 60, men det er man ofte, når man er 85. Men alle har gavn af at komme ud, fortæller hun og påpeger at alle over 60 år er velkomne på turene, der hidtil har været annonceret på kommunens blå sider her i avisen.
- Håbet er da også, at få fat i nogen af dem, der ikke er så aktive - og man kan jo tage naboen med, påpeger Sys Skive, der  netop har kunnet se en effekt af, at turene er blevet åbnet op og med fokus på guidede ture og fortællinger fremfor noget der ”bare” er en motionstur.
Projektet er også støttet af Friluftsrådet, og samarbejdet har betydet, at der også bliver midler til at udvikle på de 52 natur-ture, der ender med at være. Eksempelvis vil der være mulighed for at man sætter bænke - eller måske et læskur op på nogle af ruterne, hvis det er det, der er behov for, og når kortet med ruterne er klar, er alle velkomne til at bruge dem - også slevom man er yngre end 60 år.
Turene foregår i hele kommunen, der er godt dækket ind. Eksempelvis er næste tur den 20. maj til Stege Vold, mens den 27. maj bliver ved Roneklint, inden den 3. juni bliver et besøg til Kong Asgers Høj, inden mandagen efter går til Vintersbølle skov.
Man kan læse mere på Vordingborg.dk/oplevelsesture.

Ivan Ingemansen og 15 andre frivillige, guider rundt på 40 nye mandagsture ud i naturen, som Sys Skive fra kommunen og Linda Adelfest fra Den Grønne Port nu lancerer officielt. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar