• www.henriks-hvidevarer.dk

For klimaets skyld...

Biogasanlæg ved motorvejen – for klimaets skyld
Under parolen ”Vi skal gøre noget godt for klimaet” er man ved at træffe en forhastet beslutning om placering af et biogasanlæg i Vordingborg Kommune. En beslutning der, bevares, tages for at give klimaet en hjælpende hånd, men klimagevinsten ville blive langt større, hvis bare man tager placeringen op til genovervejelse. 
Køng Mose i det nordvestligste hjørne af kommunen er langt fra den optimale placering til et anlæg, der i meget høj grad er baseret på industriaffald, der skal køres til langvejs fra. Hvis anlægget placeres ved motorvejen, kan alle kørsler med industriaffald med stor fordel køres til via motorvejen. Det vil spare landevejene og landsbyerne i den nordlige del af kommunen for en hel del tung lastvognstrafik, med både økonomisk og klimagevinst til følge.  
Anlægget skal også modtage husdyrgødning fra landbruget, og der skal sendes 300.000 ton biomasse retur til landbruget. Nature Energy, der skal drive anlægget, vil hente og bringe ved landmændene i en radius af 25 kilometer. Hvorfor så lægge anlægget i et fjernt hjørne af kommunen? Også her giver en central placering ved motorvejen virkelig god mening. Langt flere landmænd vil få mulighed for at modtage biomasse fra anlægget, og dermed får økologiske landbrug i en større del af kommunen altså også mulighed for at udnytte biomassen. 
En tredje fordel ved en central placering ved motorvejen er, at det er meget tættere på den gasledning hvortil gassen, anlægget producerer, skal leveres. Derved kan der spares en stor del at den energi, der ellers skal bruges til at pumpe gassen de 12 kilometer fra Køng Mose. Det er bemærkelsesværdigt, at transporten af gassen ikke er taget med i de Co2-regnestykker, der er lavet på anlægget.
Når man ikke genovervejer en meget gammel udpegning til noget, der i sin tid ikke var tænkt som et stort industrianlæg, så ender man altså med at tage en dårlig klimabeslutning. 
Færre lastvognskilometer, bedre muligheder for økologerne, mindre energiforbrug. Alt taler for at placere anlægget ved motorvejen i stedet for i et hjørne af kommunen. Kan vi ikke gøre det lidt bedre? Om ikke andet, så for klimaet?

Daniel Irvold (K)
Dybsø Fjordbanke 21
4750 Lundby

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar