Knudsskoverne holder sammen

Det gamle Hjulmagerhus samlede mange knudsskovere, og også i dag bærer halvøen præg af fællesskab.

 

 

På grænsen - Knudshoved odde

Når man skal besøge vores yderområder, så kan man selvfølgelig ikke undgå Knudshoved Odde. 

Vi kører derfor ud ad den lange halvø, og parkerer i Knudsskov. Mellem skov og vand bor Annesofie Jønsson og Steen Jørgensen, som siden 1987 har lejet huset af Rosenfeldt Gods. Og lige netop dette sted, bærer på en historie om knudsskoverne, som folk herude kaldes i mundheld. 

 

Hjulmagerhuset

- I 1930’erne boede her en pige, hvis far havde en smedje og hvis morfar havde et hjulmagerværksted her, fortæller Steen Jørgensen, der også har en helt naturlig forklaring på, at værkstederne lå bare 30 meter fra vandet:

- Vi fandt et kort fra 1950’erne, som viser, at hovedvejen førhen gik langs kysten på den sydlige del af Odden. Og så var der jo brug for smedje og hjulmagerværksted, når hestevognene kørte forbi, fortæller han. 

Når der ikke var gang i værkstedet, kunne man fristes til at tro, at de levede en stille tilværelse i Hjulmagerhuset. Men sådan var det langt fra.

- Der kom fiskere fra Karrebæksminde, og de boede ude i et skur i to-tre måneder ad gangen, og så spiste de med i Hjulmagerhuset, fortæller Steen Jørgensen. 

- Der kom også børn fra Fasanhuset, som lå endnu længere ude. De løb en kilometer i bare ben herhen for at spise med og købe fisk, siger han.  Fortællingen om knudsskoverne beretter ifølge Steen Jørgensen om, at der allerede dengang var et godt fællesskab herude. For selvom de cirka 60 ejendomme er fordelt på den 10-11 kilometer lange halvø, så holder knudsskoverne stadig sammen. 

- Vi holder øje med husene  og hjælper hinanden, fortæller Steen Jørgensen og fortsætter: 

- Vi organiserede for eksempel besøgshold og kattehold, da en beboer blev indlagt.

 

Den smukke natur

Ægteparret købte i sin tid ejendommen, fordi de faldt for den naturlige og uspolerede natur, der er herude. Og sådan er der også mange andre, der opfatter odden. 

- I bor nok det smukkeste sted, men det er også meget langt væk, siger folk, når de hører, hvor vi bor, fortæller Steen Jørgensen. Og ifølge ham, så er knudsskoverne godt selv klar over, at de er lidt specielle. 

- Vi er en egenart, der lever meget isoleret. Vi er noget helt for sig, slutter han.  

 

Tekst: Laura Dalgård Hansen (praktikant)

 

Tema: 
På grænsen
Tilbage til forsiden

Kommentarer

Kan I sætte mig i forbindelse med Annesofie Jønsson og Steen Jørgensen, Knudshoved. Jeg tror nemlig at det hus de bor i også var mine tipoldeforældres hjem. Min tipoldefar hed Niels Jensen (1849-1927) og var hjulmager og hans kone hed Johanne Marie Mailand (1846-1944). På forhånd tak. Hej fra Lisbeth Mayland

Tilføj kommentar