Vilde Vulkaner overgår fra at være kommunal til at blive afviklet af en forening, der i øvrigt vil arbejde mere kommercielt og have fokus på at tjene penge. Arkivfoto.

Kommunen slipper snart Vild Vulkan-fest

Når børnefestivalen Vilde Vulkaner buldrer af sted til sommer, bliver det uden Vordingborg kommune, der overlader roret til en ny forening, som blandt andet kan få lov at tjene penge og får mere frihed.

Vordingborg Efter 25 år med Vilde Vulkaner som en del af Vordingborg Kommune, bliver den 26. udgave til sommer arrangeret og styret af en nystiftet forening, der kommer til at arbejde mere kommercielt og blandt andet kan fokusere på at tjene penge.
- Overvejelserne har været der længe og nu synes vi, at det var en god idé at ændre strukturen, siger Jesper Kjærulff der er kulturchef i Vordingborg Kommune.
- Som det er nu, er Vilde Vulkaners regnskab en del af kommunens overordnede regnskab, og det kan man synes meget om. Men kommunen kan ikke tjene penge på noget, påpeger han og fortæller, at kloge hoveder er ved at lave en strategi og struktur, hvor festivalen overgår fra at være kommunalt styret og drevet, til at blive sin egen selvstændige forening, som andre festivaler.
- Vi er ved at finde ud af hvordan det skal være, men vi får hjælp af nogen af de ypperste inden for området, siger han.
Der har gennem årene været kritik i forhold til, at en kommune driver en festival, der er kommercielt anlagt og med regnskaber der sammenblandes med kommunens egne, men med den nye struktur regner kulturchefen med at man kan følge ”armslængdeprincippet”, hvor festivalen er i Vordingborg og hvor kommunen udpeger nogle af folkene til bestyrelsen i foreningen, men at den ellers ”styrer sig selv”.
- Det er som med andre kulturinstitutioner vi har - som  Stars og teatret - der er her og bliver støttet, men som ellers er selvstændige, siger han.
- Det er ikke en kommunal kerneopgave at tjene penge, men det er en kerneopgave at sørge for events og aktiviteter der brander kommunen, tilføjer han.
Politikerne  havde sagen oppe i økonomiudvalget før jul, hvor de sagde ja til at gå videre med processen - om end noget tøvende. Der var da også lagt op til et skifte allerede nu her den 1. januar, men da den nye struktur ikke var på plads endnu, kommer det til at rykke lidt længere ind i året - også fordi det skal endeligt godkendes i både kulturudvalg, økonomiudvalg og  kommunalbestyrelse.
- Men vi synes det skulle være nu her i år og vi regner med det bliver i løbet af de første måneder, at det kommer på plads. Det skal også være muligt for dem der har købt billet, som ikke vil være en del af en ny struktur, kan sige fra. Derfor skal det også hurtigt på plads, siger Jesper Kjærulff. 
Han påpeger samtidig at festivalen igen er udsolgt og at den har fået et omfang, hvor man mener det giver mening, at den bliver ”sat fri” - formentlig uden de store krav ud over at det i hvert fald ligger fast, at den skal blive i Vordingborg og ikke må flyttes andre steder hen.
Til gengæld er der lagt op til at den kommende forening gratis kan overtage alt materiale, lokaler på Iselingeskolen og lignende, som de hidtil har rådet over. Dertil regner kulturchefen heller ikke med at de mange lokale foreninger og frivillige, der har været en del af festivalen og har tjent penge til deres klubber, kommer til at opleve, at blive kørt ud på et sidespor, når kommunen slipper taget.
- Det tror jeg bestemt ikke - festivalen kan slet ikke køre uden de frivillige - det kan man ikke - så de behøver ikke frygte ændringerne, siger han.
I forhold til at festivalen  nu også får lov til at blive mere kommerciel og i højere grad kan fokusere på at tjene penge, så er der lagt op til at de penge der ryger i kassen skal opbygge en egenkapital, der så kan bruges til at udvide og forbedre festivalen. Blandt  andet påpeger Jesper Kjærulff at der længe har været et ønske om at man kunne lave kontaktløs betaling, der indlejret som chips i børnenes festivalarmbånd, så de på den måde kan betale og købe, uden at slæbe rundt på kontanter.
- Men det er en dyr løsning, så det vil kræve de her ændringer, siger han.
Planen for den nye forening ventes klar og godkendt i løbet af de næste par måneder.

Vilde Vulkaner overgår fra at være kommunal til at blive afviklet af en forening, der i øvrigt vil arbejde mere kommercielt og have fokus på at tjene penge. Arkivfoto.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar