Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Else Dentrup i det kombinerede udstillings- og værkstedslokale. Foto: Lise-Lotte Iuel

Kunstneren bag turistforeningsplakat 2017

Når Møn-Sydsjælland Turistforening afholder generalforsamling torsdag 27. april bliver årets turistplakat afsløret. Plakatens tema er Møn Sydsjælland – Danmarks Paradis, og det er kunstneren Else Vest Dentrup fra Præstø, der har fået til opgave at udarbejde plakaten.

 

Else Vest Dentrup har til huse i Præstø Gamle Arrest, hvor hun både udstiller, har lager og arbejder. Elses værker hører mestendels til de abstrakte af slagsen, og de fleste er ret store i formatet, så det var naturligvis en spændende udfordring for den lokale billedkunstner, da hun fra turistforeningens plakatuvalg i december måned fik opgaven om et enkelt og sigende budskab knyttet til temaet om egnen som Paradis. Else har valgt at tage udgangspunkt i den fantastiske oplevelse hun havde, da hun som 14-årig Grindstedpige havde fået lov til med en veninde at tage fra det flade vestjyske landskab på en cykeltur til Sydsjælland og Møn.
- Der var udsyn og udsigt – man kunne kigge ned og op, der var vandet og lyset og skovene og øerne – en nærmest eksistentiel erkendelse af naturen, at sådan kunne Danmark også se ud – sådan kunne man også bo. Det står for mig som en helt vidunderlig oplevelse med natur så anderledes, end den jeg kom fra og kendte. Det var dét Sydsjælland og Møn, der på en eller anden måde skulle danne udgangspunkt for mit arbejde med plakaten, fortæller Else Vest Dentrup.
- Jeg har først malet motivet, og dernæst har min mand Niels Dentrup, der er ivrig amatørfotograf, affotograferet maleriet, hvorpå det endelig er gået til grafisk bearbejdning og tryk til A1-format hos Centraltrykkeriet, Vordingborg. En lang og tidskrævende proces, der har været umagen værd, tilføjer Else Vest Dentrup.

Værkstedet i rådshuset
Det er nogle helt specielle lokaler Else Dentrup har som sin arbejdsplads i Det Gamle Rådhus i Præstø, idet de tidligere har været brugt som fangeceller til Præstø-borgere, der var kommet på kant med loven.
- Jeg har været her siden påske sidste år, men kom først helt på plads op til Fransk Forår i 2016. Tidligere havde jeg lokaler på Winsløvsvej i 7 år, men det her er i den grad ideelt. Jeg nyder at være her, det ligger centralt og ja, stedet lever i den grad op til de krav og behov, jeg har til mit kunstnervirke.

 

Et tidligere arbejdsliv
Else er oprindeligt uddannet som lærer fra Zahles Seminarium og har udover opvæksten på Grindstedkanten været bosat i Dragør og på Frederiksberg, hvor hun dels har undervist, dels virket i flere administrative job i Frederiksberg Kommunes undervisningssektor. Da hun og ægtemanden valgte at gå på pension, flyttede de stationært til Præstø, hvor de hele tiden har haft sommerhus, og Else kunne endelig hellige sig sin store passion, som delvist havde stået i venteposition gennem de erhvervsaktive årtier. Skønt hun havde billedkunst som linjefag, var det dog ikke dér, hun brugte sin tid som lærer, for som hun siger:
- Eleverne kunne ikke helt leve op til de ambitioner, jeg selv havde. Så måtte jeg hellere lade faget ligge til senere og så koncentrere mig om noget andet, hvilket jeg nu har været fint tilfreds med gennem tiden.

 

Inspirationen
Else Dentrup er inspireret af naturen, og hun og hendes mand har tidligere være ivrige vandrere i Grønland, i Island og på Lofoten i Nordnorge.
- Det er farverne og den vældige natur, som har givet mig stof til masser af mine malerier, som jeg udfører med akrylmaling på lærred, men også litteraturen og episoder fra den nordiske mytologi kan danne stof for mine motiver. Hvis der er billeder, der driller, lader jeg dem være og vender måske senere tilbage med nye kræfter og et nyt syn på, hvordan de skal viderebearbejdes, og jeg kan også finde på at fotografere dem og billedmanipulere med dem i en elektronisk Photoshop, så jeg kan se nye muligheder, hvorpå jeg kan færdiggøre mit værk.

 

At lære mere
Ægteparret Dentrup er flittige museumsgæster, så Fuglsang Kunstmuseum og Rønnebæksholm får ofte besøg af parret, der også gerne kigger på kunst i København og Berlin.
- Jeg kan godt lide at se, hvordan andre udtrykker sig på billedfladen, og på den måde kan jeg lære noget nyt, som jeg bruger i min egen kunst, fortæller Else, der dog også tid efter anden har fulgt mere etablerede kurser inden for genren.
Da den lokale billedkunstner er forholdsvis nonfigurativ i sine egne udtryk har plakatbestilllingen selvfølgelig været en mere bunden opgave, hvor Else Dentrup har måttet arbejde mere stramt end vanligt uden at blive forkrampet. Det har været en sjov, legende og passioneret proces, og nu venter så bare offentliggørelsen af plakaten om Møn Sydsjælland – Danmarks Paradis.

 

Else Vest Dentrup i sin lille kontorcelle. Foto: Lise-Lotte Iuel
Kunstneren fortæller om det ufærdige fiskebillede på staffeliet. Foto: Lise-Lotte Iuel

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
28.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Besigtigelse, Vordingborg Nord Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg