• www.henriks-hvidevarer.dk

Charlotte Sol-Farah Hansen og Hanne Enemark Petersen ærgrer sig over, at de ikke må fortælle deres kunder om, hvad deres egne produkter virker mod - men sådan er loven, Kvaksalverloven, og den er iøvrigt fra 1794. Foto: Mille Holst

Kvaksalvere må ikke reklamere

Kvaksalverloven af 1794 tillader ikke alternative behandlere i Danmark at markedsføre deres produkter. Det vil to behandlere på Møn gerne have lavet om på.

Borre I Borre har Charlotte Sol-Farah Hansen og Hanne Enemark Petersen en klinik på Klintevej 411, hvor de siden starten af januar har tilbudt forskellige former for alternativ behandling. Cirka en gang om måneden inviterer de interesserede indenfor for at prøve nogle af klinikkens forskellige olier og vand mod diverse lidelser.
- Men jeg må ikke selv fortælle, hvad mit produkt kan, fortæller Charlotte Sol-Farah Hansen, der derimod gerne må bruge kundernes oplysninger om, hvad de bruger produkterne til og hvordan de synes, de virker.
- Det er mig, der har en basisviden om det her, men jeg må ikke formidle det, siger hun og finder det helt absurd især fordi det hun sælger er kokosolie og postevand.
- Tilsat energier af mig, siger hun og forklarer, at alting er bygget op af svingninger, der har forskellige frekvenser. Det er det, hun benytter sig af i sine produkter, men hvordan hun gør, er en forretningshemmelighed, siger hun.
- Hvis folk synes, det er noget pjat, så lad være at prøve det, men hvorfor må jeg ikke sige det til dem, der gerne vil prøve, spørger hun og fortsætter:
- Det værste, der kan ske er, at det ikke virker.

Af hensyn til patienten 
Charlotte Sol-Farah Hansen undrer sig over, at hun end ikke kan få lov til ved siden af en beskrivelse af, hvad hendes produkter virker mod, kan tage en række forbehold for produkterne. 
Sagen er, at alle produkter, der sælges som lægemidler skal være godkendte og det har nærmest kun de store medicinalfirmaer råd til at betale for. Ulrik Bøgelund fra Lægemiddelstyrelsen forklarer:
- Hvis man siger noget virker mod en sygdom, så skal man kunne dokumentere, at det virker.
Han erkender, at det er meget dyre undersøgelser, der skal til, for at et produkt kan blive godkendt som et lægemiddel, men loven er udformet sådan af hensyn til patientsikkerheden.
- De her regler handler om, at  man skal sikre, at man ikke misinformerer en forbruger.
I Danmark vejer patientsikkerheden så tungt, at man skal vide, hvad et produkt gør og hvad bivirkningerne kan være, siger han og fortæller, at man ikke blot må tage et produkt som eksempelvis kokosolie, som er godkendt som et levnedsmiddel og begynde at kalde det et medicinsk produkt uden at det er blevet undersøgt, og der er fundet evidens for, at det virker, samt at eventuelle bivirkninger ved at smøre det på kroppen er dokumenteret.
Skal man vurdere, om noget er lovligt eller ulovligt kigger man ifølge Ulrik Bøgelund på, hvad produktet i første omgang er godkendt til. Da kokosolie er en fødevare vil det være Fødevarestyrelsen, der skal vurdere, hvad produktet iøvrigt må bruges til, oplyser han.

Da man brændte hekse
Ifølge Charlotte Sol-Farah Hansen er alle alternative behandlere underlagt Kvaksalverloven af 1794. En revidering af loven i 1935 betød, at i ikke-lægeligt uddannede, altså alternative behandlere, måtte tage syge i behandling, altså blev det lovligt at udøve kvaksalveri i Danmark. - Kvaksalveri er lovligt i Danmark, men man må ikke markedsføre sig med at man kan helbrede det og det, fortæller Ulrik Bøgelund og oplyser, at Kvaksalverloven i dag er en del af lægeloven, som er den overordnede lov på området. 
Charlotte Sol-Farah kunne godt tænke sig, at man kiggede loven efter i sømmene:
- Den er fra dengang, man brændte hekse på bålet, siger hun og forstår godt, at man skal tage hensyn til patienten, men hun undrer sig over, at man kan gå ned i den lokale kiosk og købe sundhedsskadelige cigaretter, som blot er mærket med advarsler om, at de er farlige at ryge.
- Hvis vi sammenligner med smøgerne, så er det her jo ikke skadeligt, siger hun og forstår ikke, hvorfor hun ikke også kan få lov tage forbehold for at hendes produkter måske slet ikke virker.
- Jeg vil med glæde skrive, at der ikke er nogen evidens for at det virker, hvis jeg bare må fortæller om mine oplevelser med det, siger hun.
Samtidig bruges der i samfundet enorme summer på medicin som har alverdens mere eller mindre ubehagelige bivirkninger. Dén medicin synes Charlotte Sol-Farah man skal forsøge at komme udenom, hvis der findes alternativer.
- Jeg vil bare godt have lidt mere albuerum, slutter Charlotte Sol-Farah Hansen.

Gratis prøvedage
Cirka en gang om måneden arrangerer Charlotte Sol-Farah og Hanne Petersen produktkurser, hvor borgere kan komme og få en gratis prøvebehandling og prøve klinikkens forskellige produkter. Der er ingen købstvang og man må gerne deltage flere gange, fortæller Charlotte Sol-Farah, der næste gang inviterer indenfor tirsdag den 26. februar klokken 19-21. Der er ingen tilmelding. 

Charlotte Sol-Farah Hansen og Hanne Enemark Petersen ærgrer sig over, at de ikke må fortælle deres kunder om, hvad deres egne produkter virker mod - men sådan er loven, Kvaksalverloven, og den er iøvrigt fra 1794. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar