• www.henriks-hvidevarer.dk

Johannes Hedegaards bronzestatue ”Løberen”, da den blev afsløret samtidig med indvielsen af Vordingborghallen i 1951. Foto fra Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.

Løberen hører til Vordingborghallen

Sydsjællands Tidendes læsere slår fast, at bronzeskulpturen ”Løberen” HAR stået ved Vordingborghallen. Den blev afsløret samtidig med at hallen blev indviet i 1951, men har siden levet en omskiftelig tilværelse. Læserne ser gerne at ”Løberen” kommer tilbage på plads foran Vordingborghallen.

Vordingorg Det er vrimlet ind med læserhenvendelser efter vat vi her i avisen i forrige uge fortalte, at skulpturen ”Løberen” af Johannes Hedegaard skal stå ved DGI-huset i Vordingborg. 
- Nogen personer mangler den historiske baggrund, mener eksempelvis Per Vængtoft, der er bekymret over at den medarbejder i kommunens kulturafdeling, som avisen talte med om opstillingen af skulpturen, ikke kender til kunstværkernes oprindelse og historie.
- Jeg kan ikke forstå, der ikke sidder en på kommunen, der lige kan finde frem til en der ved et eller andet, siger han.

Gave fra isenkræmmeren
- ”Løberen” blev skænket af isenkræmmer Morten Christensen og stillet op foran Vordingborghallen; dér hvor flagstangen står, fortæller Per Vængtoft til avisen og refererer til bogen ”Toppede Brosten” af den tidligere redaktør på Vordingborg Dagblad, Verner Jensen.
- Han pegede næsen over mod seminariet, fortsætter han.
Per Vængtoft mener først skulpturen blev flyttet ned på stadion i 1960’erne, da Skoleparken blev bygget ved siden af Vordingborghallen. Den holdning deler Henning Hansen fra Stensved, som påpeger, at skulpturen inden også nåede at stå en tid ved FDBs godshotel på Marienbergvej.
At skulpturen ikke i midten af 40’erne kunne have været placeret, hvor stadion idag er, mener han også er indlysende:
- I 1946 var stadion mose, siger han til Sydsjællands Tidende.

Afsløret med hallen i 1951
Ifølge oplysninger på Vordingborg Lokalhistoriske arkiv blev ”Løberen” muligvis afsløret i forbindelse med indvielse af Vordingborgborghallen i 1951.
Jesper Adler fra Vordingborg badmintonklub fortæller, at byggeriet af hallen dog begyndte under Anden Verdenskrig, hvor tyskerne brugte den rå skal til opmagasinering og som garage. Og Verner Jensen forklarer i ”Toppede brosten”, at der efter krigen var mangel på materialer, hvorfor der gik en årrække før hallen kunne bygges færdig og derfor først blev indviet først i halvtresserne.
Fælles for henvendelserne til avisen er, at alle gerne så at ”Løberen” kom tilbage til Vordingborghallen, hvor man synes, den hører til. 
Dét ønske lader vi hermed gå videre til Billedkunstrådet i Vordingborg Kommune.
 

Johannes Hedegaards bronzestatue ”Løberen”, da den blev afsløret samtidig med indvielsen af Vordingborghallen i 1951. Foto fra Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv.

”Løberen” foran Vordingborghallen. Foto indsendt af Ejnar Kulle.

Vordingborghallen med ”Løberen” foran og inden Skoleparken blev bygget. Foto fra bogen ”Toppede brosten” af Verner Jensen.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar