Kathleen Poblete (tv.), Fadi Sarkojak og Shirin Samir er blandt de lokale, der levendegør altertavlen i baggrunden i Cantabiles 2s ”Guds Lam”. Foto: Michael Thønnings

Lokales egne historier bliver helliggjort teater

En families flugt fra Syrien og en ”Eva”, der ikke vil ligge under for manden, er bare to af de godt 20 lokale fortællinger, som via video og teater bliver Cantabile 2s 30 års jubilæumsstykke ”Guds Lam”, som har premiere i næste uge.

Vordingborg Det er en enorm altertavle fra Belgien, der er udgangspunktet for det kaos og kompleks af Vordingborg-lokale fortællinger, som om kort tid går løs i Teatersalen på VU. Der bliver både talt om levende dyr, et kæmpe børnekor, videoer med magtpersoner, Gud - og hvermand - som i et sammensurium skal på scenen.
En slags lokalt ”folkemøde” kalder de det, for mere end  20 lokale har medvirket med deres egne fortællinger, som enten projiceres op på den levende altertavle via video, eller i levende live - som teater monologer og interaktioner. Men det er alt sammen baseret på virkelige lokale personer og deres historier, som overflyttes til en teaterversion.
- Jeg fortæller om da vi var på skibet. Min søn - han var fire år dengang - var sulten. Jeg spurgte dem om jeg kunne købe noget mad. Men det kunne jeg ikke - selvom de havde masser, fortæller Shirin Samir, der husker hvordan hun for fem år siden flygtede fra Syrien. Hendes mand, Fadi Sarkojak, var taget i forvejen, og det lykkedes familien at komme til Danmark. Først i Sandholmlejren - så i Auderød en uge, så i en familielejr ved Jelling i to måneder - og så videre til endnu en lejr.
- Men en af mine gamle venner jeg kendte for 30 år siden, boede i Næstved, så vi ville gerne dertil. Der var ikke plads, men så fik vi mulighed for at komme til Vordingborg, fortæller Fadi Sarkojak.
De to står sammen på scenen i stykket og fortæller netop historien om at flygte - om at tage af sted til det uvisse. På altertavlen, der er omdrejningspunkter for teatret, repræsenterer Fadi såledet Skt. Kristoffer, der er de vejfarendes skytsengel og på den måde skabes en ny, moderne og lokal version af altertavlens personer.
Men historierne er ægte og deres egne. Det er lokale folks rigtige oplevelser, der bliver til teater, men naturligvis kogt ned og finpudset.
- Vi blev spurgt og vi ville selvfølgelig gerne være med, fortæller Shirin Samir, der til daglig er bydelsmor i Vordingborg og prøver at hjælpe, hvor hun kan. Således er hun også blevet venner med alle naboerne nede i Mølleparken, hvor der bliver hygget og festet.
- Her er dejligt - jeg har en nabo, der nærmest er som en mor for mig, fortæller Shirin  Samir, mens Fadi påpeger, at han kom hjem fra arbejde en dag og fik at vide at Shirin havde meldt dem til teatret.
- Så måtte vi jo det, smiler han og fortæller at han er vant til at stå på en scene. Han har sålede arbejdet professionelt som trompetist, med over 150 koncertoptrædender bag sig.
- Så det er helt fint, at stå på scenen, siger han.

Den nye Eva
Nogen sceneerfaring, har Kathleen Poblete også. Hun går på læreruddannelsen i Vordingborg og deltog i seminariets store teateropsætning sidste år.
- Jeg synes det lød spændende, fordi det her teater virker ægte - det er ikke opsat og skrevet. Der er ikke noget facit, siger Kathleen Poblete, der spiller ”Eva” fra altertavlen - men den nye Eva, der ikke er en forlængelse af manden, eller en, der er undertrykt, hvilket passer fint til Kathleen, der før har set sig selv som en ”people-pleaser” - en der gerne vil gøre andre tilfredse. Men med teateret her, kan hun være noget anden end facade - også fordi hun kommer til at optræde nøgen.
- Det er også lidt en proces for mig - man ser det jeg er, siger hun og påpeger at hun ser det som en mulighed for at diskutere kvinder, krop, det perfekte, præstationskultur og facade i forhold til de kvindeidealer, som er i dagens samfund.
I øjeblikket bliver der øvet og skrevet sammen men her kort før premieren, ligger der ikke et færdigt manuskript eller en endelig dialog - og der er kun lagt an til få fælles gennemspilninger. Således er det også de medvirkende der finder på, hvad de skal sige - det er deres historier.
- Det gør det ægte og det kan jeg godt lide, påpeger Kathleen Poblete.
Alle ser de frem til premieren den 24. januar og for en gangs skyld er der plads til folk - med hver 250 billetter til hver af de tre forestillinger. Desuden er ”Guds Lam” mere ”klassisk”, således at publikum ikke bliver hevet med ind i forestilingen, men kan nøjes med at opleve fra deres pladser.

Kathleen Poblete (tv.), Fadi Sarkojak og Shirin Samir er blandt de lokale, der levendegør altertavlen i baggrunden i Cantabiles 2s ”Guds Lam”. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar