Kommunalbestyrelsen holdt sit første møde efter sommerferien uden for byrådssalen og besøgte Stege. Foto: Michael Thønnings

Møller og Cabaret bar dunkelt skuemøde

Kommunalbestyrelsen havde det varmt og mørkt, da de talte om Cabaretgrund og Vindmøller på Møn.

Kommunen/Stege Der blev budt velkommen til den fyldte sal, inden der blev sunget ”Møn-sang” og klapsalverne bragede derudaf.
Selv onsdagens kommunalbestyrelsesmøde stod i denne uge - ligesom Vordingborg - i teaterets tegn, hvor politikerne opførte langvarige monologer og debatter foran et 70-80 mands stort publikum på Thorsvang i Stege.
Og forestillingen fik også publikum til at stille spørgsmål, i det op mod toenhalv time lange show, uden pauser. Lyssætningen og temperaturen lod dog noget tilbage af ønske, for på grund af tv-optagelser, kunne man ikke tænde lyset, der efterlod hallen i halvmørke hen mod slutningen af aftenen, hvor nogle også vrissede lidt over de mange spørgsmål inden buffeten blev frigivet.
Men politikerne fik ”mødt borgerne hvor de bor”, som det hedder i den nye tradition, hvor to-fire årlige møder henlægegs til andre steder end byrådssalen, hvor man ellers både kan se og høre, hvad der foregår.
De turnerende forestillinger har dog den fordel, at politikerne gerne vil debattere, fortælle og optræde, når publikum er så talrigt, mens de ordinære møder, nogen gange klares på en halv time, nok fordi det meste rent faktisk er diskuteret og klappet af forinden i de lukkede udvalg og hos administrationen.
Aftenens højdepunkt, må dog uden tvivl have været debatten om kommuneplanen - den  plan der lægger de overordenede rammer for alt hvad man må og kan. Og skønt det måske lyder usexet, så fik de optrædende gjort det lokalt, da både Kostervig-vindmøller og Ellens Cabaret kom i spil og skabte et parti-splittende afstemningsdrama, hvor populisme-beskyldninger endog fløj gennem den varme og tunge luft.
Den 500 sider lange plan, fik allerede kolorit af den radikale teknik-formand, Michael Larsen, der fortalte at der jo havde været en lang proces og debat om Kostervig-møllerne tidligere, så de var taget ud af planen. 
Det fik Heino Hahn (DF) til at påpege at modstanden jo var mindst lige så stor i Køng.
- Er det fordi vi er på Møn? Områderne bør ligestilles, mente han og gjorde klart at kæmpevindmøller hører til på vandet, og det var også gruden til at partiet endte med at sige helt nej til kommuneplanen til sidst. 
Det var de dog alene med, om end Venstre havde deres egen agenda og stillede forslag omkring Ellens Cabaret - endnu en mønsk hurdle.
Det var Bo Manderup der førte an og mente at det var en fejl at området nær vold og Langelinie-stranden i Stege er udlagt til boliger. Han havde dog ikke partikollega Eva Sommer-Madsen med på den galej, mens han og Kirsten Overgaard argumenterede kraftigt for at bevare cabaretgrunden grøn og sidstnævnte fortalte eksalteret om vold og Mølleporten,   om millioner der væltede ind, og at kommunen var på kant med lovgivningen i forhold til fredninger.
Det gjorde dog ikke det store indtryk og Heino Hahn  påpegede at det jo alligevel havde været en tusk-handel, da kommunen købte ejendommen, og at hvis folk gad betale, så kunne de gøre, hvad de ville. 
Den røde fløj, med blandt andet Anders Andersen (S) og Michael Larsen (R) argumenterede for at der jo var behov for boliger i Stege, så man kunne tiltrække folk.
At der senere kom et spørgsmål omkring det faktum at man fjerner et udlagt boligareal ved Stege Fælled, for lave 15 meter høje bakker, af ”lettere forurenet jord”, var ikke noget man tog notits af.
- Det er svært at få solgt til private (på fælleden, red.) og det er svært at komme af med forurenet jord, lød argumentet fra borgmesteren, mens teknikudvalgsformanden påpegede at der jo er godt 14 hektar ledige byggegrunde i Stege.
Men det gik som forventet om end en debattør Tony  I. Nielsen spurgte om Ellens Cabaretgrunden var til salg eller i udbud.
- Det er der ikke planer for, men det står enhver frit for at byde, lød svaret fra borgmesteren som aftenens afsluttende bemærkning.

Kommunalbestyrelsen holdt sit første møde efter sommerferien uden for byrådssalen og besøgte Stege. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar