Familien Mortensen fra Møn har sat sig til rette for at opleve Gurli og Gustav gris. Foto: Mette Neerup

Møns kræmmermarked anno 2019

Det mønske kræmmermarked emmede endnu en gang af genkendelighed og traditioner, der holdes i hævd år efter år.

Stege I år var det 34. gang at Møns fodboldklub og en masse frivillige fra klubbens forældreforening fik stablet Møns kræmmermarked på benene. Atter engang formåede markedet at tiltrække folk fra nær og fjern. I programmet for tivoliscenen, var der som sædvanlig tænkt på, at underholdningen skulle ramme både små og store.
Fredag blev markedet sat i gang med fest og diskotek i markedsteltet, mens Ankers tivoli som altid sørgede for sus i maven og fart over feltet.
Både klokken 14 og 16 stimlede en masse børn med forældre sammen foran tivoliscenen. Stjernerne, Gurli og Gustav Gris fra Tv-serien Gurli Gris, kom nemlig til Stege for at optræde og uddele autografer og kram. Familien Mortensen fra Møn var mødt op foran scenen. 
- Vi er ikke så store fans af Gurli Gris, men alle kender hende jo og Anders var oppe at give Gustav Gris et kram, fortæller Anders mor, Gunnva Mortensen.
Senere skulle Mathilde Falch indtage selvsamme scene. Men først skulle den notoriske Damefrokost sættes i gang i det store markedstelt. Udenfor teltet stod 190 festklædte og forventningsfulde damer og ventede. Heriblandt Camilla med sine døtre, Charlotte og Mette, der kom incognito under pseudonymet ”Stive Lis”. 
- Vi kommer fra Vordingborg og har været med i fem år. Vi hedder noget forskelligt hvert år, fortæller Stive Lis, der understreger at de tre er kommet, fordi det er blevet en tradition og fordi det er en fed fest.
Indenfor i teltet herskede der livlig aktivitet. Det sidste skal på plads inden det store indtog, hvor selv ”kontrollørerne” kender alle og har stået i døren i henholdsvis 20 og 34 år - og glæder sig hver gang.

Herrefrokost igen
Ligeså stor en succes som damefrokosten har været, ligeså svært har det været at mobilisere sammen entusiasme omkring en herrefrokost. I år er det dog lykkedes og 50 heldige herrer skal feste i spiseteltet med stegt flæsk og persillesovs. 
- Der blev faktisk udsolgt af billetter i år, fortæller Mette Holm Degn, der står bag disken i spiseteltet, som medlem af forældreforeningen. - Her kommer også andre spisegæster i aften, men herrerne får deres egen afdeling, fortsætter Mette Holm Degn, der af erfaring kan fortælle, at der altid er voldsomt travlt og meget festligt lørdag aften.
Markedsboderne er den sædvanlige blanding af krydderisalg, oste, tøj, tasker, solbriller, marskandisere med mere. Flere politiske partier har set sit snit til at føre lidt markedsvalgkamp og har sat boder op, hvor lokale partimedlemmer deler flyers ud og står klar til en snak.
Midt i det kendte, er der dukket en ny slags boder op. Boder med fabriksnye møbler. Mood Copenhagen møbler fylder en stor stand. 
- Firmaet er københavnsk, men vi vurderede at det lidt ældre segment, som vores møbler henvender sig til, vil være repræsenteret her på markedet, fortæller sælger Khan Noah, der på denne måde har fået en weekend på Møn.
Nye navne dukker op på tivoliscenen. Søndag er det Patrick fra x-factor. Trends skifter og det afspejles i bodernes udvalg, men ellers er forandringerne til at få øje på og Møns Kræmmermarked glimrer endnu en gang med dejlig genkendelighed.

Familien Mortensen fra Møn har sat sig til rette for at opleve Gurli og Gustav gris. Foto: Mette Neerup

Tre modige slagtere, der står for mad og servering til damerne. De leverer i øvrigt også maden til herrefrokosten. Foto: Mette Neerup

Mette Holm Degn (th.) fra forældreforeningen får en hyggelig snak i spiseteltet. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar