I cykel- og maskinværkstedet i Dammegade 14, smedede Vibeke Christensens svigerfars far de røde vandpumper, der har stået i en lang række bybrønde rundt om på især Møn. Her er huset afbilledet med tyendet til venstre og familien i huset til højre. Privatfoto

Mønsk folketingsmand lavede røde vandpumper

- Min svigerfars far lavede de røde pumper. 
Sådan lyder meldingen fra Vibeke Christensen, da vi besøger hende i hendes lejlighed i Vordingborg. Her kommer hendes fortælling...

Vordingborg/Møn Da vi her i avisen i efteråret 2018 skrev om de røde vandpumper på Møn havde vi ikke ventet, at det var et emne, der i den grad optog borgerne. Men det har det så sandelig vist sig at være.
Fra alle egne af kommunen - især fra Møn - er der siden kommet en lind strøm af mails og breve samt telefonopkald fra borgere, der ved, hvor på øen, der står røde vandpumper og hvor, de er blevet fjernet.
En af dem, der har taget kontakt til avisen er Vibeke Christensen, som kan fortælle, at hendes svigerfars far, Iens Christian Christensen, lavede de røde vandpumper - i al fald nogen af dem.

Han lavede pumperne
Iens Christian Christensen (og jo, fornavnet stavedes med ”i”) havde et cykel- og maskinværksted på Dammegade 14 i Damme på Møn. 
- Huset findes  i dag, men det er blevet hvidt med blå vinduer, fortæller Vibeke Christensen.
- Min mand, Erik Christensen, fortalte mig, at det var hans farfar, der lavede pumperne, fortæller Vibeke og fortsætter:
- Engang kørte vi ad de små landeveje, hvor han var født. Ved Frenderup og Hårbølle pegede han på vandpumpen og sagde:
- Den har I.C. lavet, husker Vibeke Christensen.
- Så hvis ikke, der er andre, der ved, at de også har lavet de pumper, så er det I.C.
Vibeke Christensen har en idé om, at Iens Christensen selv fandt på designet af pumperne:
- Man måtte gøre noget på åstedet, hvis man ville have noget, siger hun om tiden i første havdel af 1900-tallet, og hun forklarer, at de røde pumper ikke er støbt, men består af rør, der er nittet og svejset sammen. Hun kan dog også i designet kende Iens Christensens stil.
- Den var ikke så pæn, men den var funktionel og det lagde han vægt på, siger hun.
Vibeke Christensen har også en mulig forklaring på, hvordan nogle af de røde pumper er havnet på Sydsjælland:
- Iens havde også sin gang på Sjælland - selvom der ikke var nogen bro - for hans kone immigrerede fra Kulsbjerg, fortæller hun.

Smed og folketingsmand
Iens Christian Christensen var iøvrigt folketingskandidat for De Radikale, og det var hans bror, Erland Christensen, der havde Ford i Stege overfor Mølleporten og Empiregården. Og hans søn Helge Erhardt Christensen byggede det, der i dag er Møn Smykkemuseum, på Hjørnet 6A i Damme. Her voksede Vibeke Christensens mand op. Familien boede på førstesalen og faren havde værksted bag porten i stueetagen. På sine gamle dage boede Iens Christian Christensen desuden i gavllejligheden på første sal. Han døde i 1958. 
Vibeke Christensens mand, Erik, fattede aldrig interesse for smedefaget.
- Min mand var allergisk overfor maskiner; han blev bagerkonditor. Naboen var bager, fortæller Vibeke Christensen og smiler.

 

 

Andre bud:

• Inge Rasmussen er også blandt de borgere, der har henvendt sig til Sydsjællands Tidende vedrørende de gamle røde vandpumper på Møn. Hun har for mange år siden taget billeder af en del af pumperne og nu foræret disse billeder til avisen. Hun mener, at nogle af pumperne er støbt på jernstøberierne i Rønne og Stubbekøbing.

I cykel- og maskinværkstedet i Dammegade 14, smedede Vibeke Christensens svigerfars far de røde vandpumper, der har stået i en lang række bybrønde rundt om på især Møn. Her er huset afbilledet med tyendet til venstre og familien i huset til højre. Privatfoto

Vibeke Christensen. Foto: Mille Holst

I det nuværende smykkeværksted i Damme havde Iens Christian Christensen sit smedeværksted.

Ældre fotografi taget af Inge Rasmussen af pumpen fra krydset ved Hårbøllevej og Dammehavevej.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar