• www.henriks-hvidevarer.dk

Den uhyggelige mørkemand havde gemt sig på kirkegården, hvorfra børnene fik lokket ham med til kirken, hvor de tog imod ham med deres lyslanterner. Foto: Ulrik Jensen

Mørkemanden måtte overgive sig til lyset

Børn og voksne markerede i fredags Allehelgen og gik på jagt efter mørkemanden for at omvende ham til lyset. Her var både uhygge og masser af hygge.

Vordingborg Knapt et halvt hundrede børn og voksne havde taget imod tilbuddet, da sognepræst Lisbeth Sinnet Froholt i fredags havde åbnet Vor Frue Kirke i Vordingborg i anledning af allehelgensaften og Halloween. 
Den hedenske tradition, der for en dag var rykket ind i kirken, er i følge folketroen den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære de helgener, der festligholdes på allehelgensdag. Allehelgensaften er blevet til Halloween - festdagen, hvor der  med et glimt i øjet sættes fokus på gys og gru, hekse, spøgelser og mørkemanden.
Lisbeth Sinnet forberedte børnene på, at det godt kunne blive lidt uhyggeligt at finde frem til mørkemanden og få ham omvendt til at kunne lide lyset og blive i godt humør. For at indgyde børnene mod til at klare de forestående oplevelser fik alle et klistermærke med en smiley på hånden og desuden malet et kors i panden for at skræmme onde kræfter bort og overvinde mørkemanden. 

Fra mørkemand til lysmand
I jagten på mørkemanden skulle børnene besøge en række poster med forskellige udfordringer. Allerførst fik de ved at male på glas fremstillet en masse fine lyslanterner, som skulle lyse op i tårnrummet, når de kom tilbage med mørkemanden. 
Lisbeth Sinnet forklarede, at græskarlygter var opgivet, fordi erfaringerne viste, at det næsten altid endte med, at det var de voksne, som skulle skære i græskarene, og at lyslanterner i glas derfor var meget lettere at håndtere. 
Og så begav børnene sig med stor iver af sted for at opspore mørkemanden, men, men... Inden de fandt ham skulle de blandt andet smage på både hekseblod og vampyrblod, som i følge børnene faktisk var ganske velsmagende og havde påfaldende lighed med sodavand. 
Eftersøgningen af mørkemanden endte på kirkegården, hvor børnene pustede balloner op og herefter knaldede dem på en gang for at forskrække mærkemanden, så han kom frem. 
Lidt uhyggeligt var det i småregn og begyndende tusmørke at bevæge sig ind på kirkegården, hvor det lykkedes at finde den sorte, kutteklædte  mørkemand, som gemte sig bag en stor skulptur. Mørkemanden, der bag sin forklædning havde en påfaldende lighed med Lisbeth Sinnets mand, blev herefter lokket med tilbage til kirken, hvor han efter salmesang og ved at kigge på de glade børn smed sit mørke tøj og i stedet blev til lygtemanden, som sammen med børn og voksne sang en hyldest til lyset. 
Og ovenpå alt det uhyggelige sluttede eftermiddagen med rigtig hygge med hjemmebagte boller og kakaomælk. 

Den uhyggelige mørkemand havde gemt sig på kirkegården, hvorfra børnene fik lokket ham med til kirken, hvor de tog imod ham med deres lyslanterner. Foto: Ulrik Jensen

Børnene skulle gennem mange poster i og omkring kirken og kirkegården før de fandt frem til mørkemanden. Foto: Ulrik Jensen

Børnene fik klistermærker på hånden for at give dem mod. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar