• www.henriks-hvidevarer.dk

Guja og Knud Andersen har i hele deres 70-årige ægteskab kørt ture ud med madpakken - og det gør de stadig - nu på deres par-scooter. Foto: Michael Thønnings

Mangel på hyrevogne blev til 70 års ægteskab

Guja og Knud Andersen fra Vordingborg kan fejre 70 års ægteskab den 17. juli. De mødtes i en lidt for lille hyrevogn efter en kapsejlads på Bogø og kører stadig ud på eventyr i deres dobbeltscooter.

 

 

vordingborg Der havde været pålidelighedssejlads ude omkring Bogø, hvor Guja og Knud var med hver deres kutter. Men da der skulle skaffes, var der sket en fejl så begge måtte vente længe og fik ikke den mad de skulle.

- Så vi ville tage en vogn ind til Bogø Kro. Men der var ikke rigtig plads i vognen, så jeg måtte have en sød ung dame på skødet, fortæller Knud Andersen om hvordan han for godt 70 år siden,  mødte sin kommende kone. På tirsdag kan de fejre Jernbryllup.

- Jeg siger altid at jeg vandt førstepræmien i en kapsejlads, siger han, med et smil. Han havde set Guja i byen før, men hun kendte ikke ham.

Men efter middagen på Bogø kro, glemte de at aftale et nyt stævnemøde.

- Så en dag, var jeg oppe til noget marked på ruinerne i  Vordingborg og da var der en der hev mig i ærmet: ”Nå her er du”, sagde hun, fortæller Knud, der efter markedet fulgte sin udkårne fra byen og ned til Masnedsund, hvor Guja boede. Knud måtte så gå hele vejen tilbage igen og hente sin cykel, så han kunne cykle hjem til Stensved. Her boede han med sin mor og fire søskende og fra barenben af, havde han hjulpet til, når moren gjorde rent på Stensved skole.

- Jeg blev pedel som ti-årig, siger Knud, der var landbrugsmedhjælper da han mødte Guja. Siden kom han på træimprægneringsfabrikken i Masnedsun, var en seks år ved banen og herefter 32 år ved slagteriet i Masnedsund, hvor han kørte truck.

 

Med kongebrev

Guja var fra Masnedsund og havde fire søstre i huset.

- Jeg er barnebarn af Frederik Pedersen, der var fisker her. Han blev født i 1861 og var vidstnok en af de første i byen, der fyldte 100 år, fortæller Guja. 

De kender begge to egnen særdeles godt, og da de endelig blev gift, flyttede til en start ind hos Gujas familie i Masnedsund.

Men der måtte et såkaldt ”kongebrev” til, før de kunne få velsignelsen.

Guja var nemlig kun 17 år og Knud var 21.

- Det var sådan at vi blev gift om lørdagen og vores ældste søn kom om mandagen, fortæller Knud, mens Guja påpeger at den der film, de havde set i biografen, nok havde været lidt for morsom.

- Jeg kan huske, da jeg kom op til præsten der havde viet os. Det kort efter vores søn var født, så han kunne blive døbt. Da kiggede han på mig og udbrød -”Det var du sgu’ ikke længe om.”, husker Knud.

Siden fulgte tre drenge mere.

- Ja, det blev aldrig til en pige, selvom vi i min familie var fem søstre, siger Guja.

 

Til Bornholm

Det var dog ikke let at være ung nygift og forældre. For der gik ikke længe, før Knud blev sendt otte måneder til Bornholm som samarit i Civilforsvaret.

- Jeg havde ellers været til session og fået at vide, at jeg ikke kunne bruges, men en måned efter, blev jeg kaldt ind. Der var en, der var sprunget fra og så blev jeg bedt om at tage til  Bornholm, fortæller Knud.

Her hjalp han blandt andet til ved en stor gårdbrand, hvor man måtte skyde kreaturer og hvor en hønseflok, forsvandt i ilden. Det var hårdt. Det var det også derhjemme.

- Vi havde lige fået vores anden søn, da han skulle af sted. Vi prøvede at få en lejlighed, men det var næsten umuligt, siger Guja, der blev henvist til en lille lejlighed på den gamle færgegård i Masnedsund.

- Der var bliktag i den første de viste os, men så fik vi en i midten, husker hun.

- Men der var rotter på loftet. Vi kunne høre dem, når de sloges og der var ikke noget afløb. Vi skulle selv bære vand ind og ud, fortæller Knud om den lille lejlighed, der blev deres første hjem, efter de flyttede fra Gujas forældres hus.

- Da jeg var oppe på boliganvisningen, spurgte de, om jeg var socialdemokrat, for det ville hjælpe, men det var jeg ikke, fortæller Knud, der efter tiden i Masnedsund fik en lejlighed med i Mølleparken, hvor de boede i 38 år. Herefter rykkede de til Rørosvej og blev i 10 år, indtil de fik en stuerækkehus på Haminavej.

For Knud havde fået nogle problemer med benene. Han havde fået nyt knæ, og efter en tur på sygehuset til tjek,  var han i kørestol, men kunne ikke blive løftet op til førstesalen i den gamle lejlighed.

Så de flyttede i 2010 - men blev i Vordingborg, hvor de mødtes.

 

Scootertur

På det tidspunkt havde de set noget smart. Knud havde en el-scooter, men i et blad så de en dobbelt-elscooter. Her kunne de begge sidde og køre rundt. Parret havde aldrig haft bil - Knud havde problemer med natteblindhed, men scooteren - den virker.

- Vi har altid taget mange ture rundt. Da vi var yngre sejlede vi meget og tog madpakken med, fortæller Knud. - Ja, lystfiskeri er noget vi begge har interesse for, fortæller Guja, inden Knud finder billedet frem af en gedde på 13 kilo - 1,18 meter. Taget ude ved broen.

- Og vi tager stadig på tur, fortæller de. Nu på elscooteren. Om det så er til Kalvehave, Sortsø, Petersværft, eller hvor det nu måtte være.

- Så tager vi kaffe og madkurv med, siger Guja.

Man skal have rørt sig lidt, supplerer Knud, der påpeger at de 70 års ægteskab kræver to ting.

- Det kræver at man accepterer hinanden. Det nytter ikke, at blive tosset, siger Knud.

- Ja og jeg holder jo af Knud, siger Guja.

- Vi holder af hinanden, siger Knud.

- Det er det, der har gjort det.

For et års tid siden blev de oldeforældre og Knud fik lov at holde barnet ved barnedåben.

- At se sit oldebarn kigge op på mig med et smil, det var fantastisk, fortæller Knud Andersen, der både får borgmesterbesøg på selv jernbryllupsdagen, ligesom de skal fejre den med familien. 

mith

 

Guja og Knud Andersen har i hele deres 70-årige ægteskab kørt ture ud med madpakken - og det gør de stadig - nu på deres par-scooter. Foto: Michael Thønnings

Den 19. juli er det 70 år siden GHuja og Knud sagde ja til hinanden.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar