Brian Baran, træner for Vifs Kvindefodboldhold i Sjællandsserien, ser store muligheder for kvindefodbolden i vores område. Foto: Mille Holst

Mere samarbejde skal styrke kvinderne

Efter at NFC/Vifs kvinder i Kvinde Serie Øst i sommers frivilligt måtte rykke ned i Sjællandsserien på grund af for mange udskiftninger på førsteholdet, ser træner Brian Baran igen nye muligheder for holdet og for samarbejdet mellem Vif og NFC.

Fodbold Det øverst placerede kvindefodboldhold i vores område er Vifs førstehold, der er slået sammen med NFSs kvinder og derfor spiller hjemmebane både i Vordingborg og i Nykøbing Falster. De har de seneste sæsoner spillet i Kvinde Serie Øst, hvor de fik slutplaceringer på henholdsvis en fjerde- og en sjetteplads. I løbet af sommeren i år måtte holdets træner fra Vif Brian Baran imidlertid tage den kedelige beslutning, frivilligt at rykke holdet ned i Sjællandsserien, hvor kvinderne således har spillet i efterårssæsonen og sluttede på en fin tredieplads.
Grunden til nedrykningen inden sæsonstarten skyldtes ifølge Baran, at mange af spillerne stoppede på holdet. Nogen skulle til København og studere, en på højskole, en valgte at flytte til et førstedivisionshold, en holder pause og to havde langvarige korsbåndsskader.
- Jeg havde ti piger tilbage, der ville spille Kvinde Serie Øst. Det er ikke nok, så jeg måtte hente fra andetholdet, fortætter Brian Baran. Andetholdet spiller i Serie 2 og springet til Kvinde Serie Øst virkede simpelthen for stort, hvorfor træneren valgte at rykke ned inden sæsonstart.
Selvom det ærgrer Brian Baran, at holdet måtte rykke ned, så erkender han, at det er vilkårene for kvindefodbold på vore kanter. Og det nye hold har præsteret godt.
- Det er gået over al forventning. De serie 2 piger, vi tog med, har syntes det var fedt og er vokset med opgaven, fortæller han. Han er således fuld af fortrøstning for den kommende sæson i foråret.
- I starten var pigerne forsigtige, men der blev mere trygge ved det og kan være med, siger han og fortsætter:
- Vi går på banen for at vinde alle vores fodboldkampe og skulle vi rykke op, så er jeg ikke nervøs for det.
- Jeg tror godt, vi vil kunne klare os deroppe (i Kvinde Serie Øst, red.), siger han og bemærker, at holdet ikke kun har fået nye spillere fra andetholdet, men også forstærkninger ude fra. Men han ved også, at han mister mindst en spiller igen næste sommer, så der skal hele tiden trænes nye op.
- Men det er også en spændende del af det at være kvindetræner. Det er benhårdt arbejde hele tiden, siger Brian Baran.

Styrker samarbejdet 
For at styrke kvindefodbolden i lokalområdet har NFC og Vif ansat en, der skal være bindeled mellem de to klubbers kvindeafdelinger og sikre, at holdene lærer hinanden at kende. Et af de første tiltag er eksempelvis, at Vifs U14 piger skal på træningslejr med NFCs U14 piger.
Et øget samarbejde med NFC vil ifølge Baran således ikke kun styrke kvindernes førstehold, men også sikre bedre tilbud til de piger og kvinder, der blot vil spille for hyggens skyld.
- Vi drømmer om at samarbejdet skal være større, siger Brian Baran og mener, at et styrket samarbejde er nødvendigt, hvis klubberne skal kunne holde på pigerne og tiltrække nok nye.
- Det er det eneste rigtige, at de to klubber laver samarbejde hernede, siger  han.
Hvert år er der kvinder fra kvindefodboldens førstehold, der skal igang med et studium, og så flytter de fra området og der kommer ikke nogen den anden vej.
- Jeg bliver jo aldrig kontaktet af piger, der kommer til Vordingborg for at studere og gerne vil spille fodbold her. Aldrig, konstaterer Brian Baran.

Håber på helsæson
Brian Baran kunne godt tænke sig, at sæsonen blev forlænget for kvinderne, så de ligesom mændene spiller en helsæson fremfor som nu en halvsæson. Han siger:
- Jeg vil gerne have oprykningsspil, så man om efteråret spiller om at komme i top eller bund, og i foråret er der opryknings- og nedrykningsspil.
Forslaget har han givet videre til DBU, der er positive overfor ideen, men afventer at flere kvindetrænere hopper med på dén vogn.
For Brian Baran handler den forlængede sæson om, at holdene bliver mindre sårbare overfor skader og formkurver. På en halvsæson er det måske bare ti kampe, der spilles og som afgør, om man rykker op eller ned, mens herrerne har omkring 22 kampe.

Brian Baran, træner for Vifs Kvindefodboldhold i Sjællandsserien, ser store muligheder for kvindefodbolden i vores område. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar