De sammensvorne iagtager døren, der nu skal til Marineforeningen, så den kan bevares for eftertiden. Fotos: Michael Thønnings

Minde om krigsfanger reddet fra fortet

En undseelig, grå depotdør er dukket op på Masnedøfortet og blev i sidste uge reddet af Marineforeningen.
Den er nemlig det eneste tilbageværende minde om de søfolk, som tyskerne fangede og indespærrede på Vordingborg Kaserne den 29. august 1943...

Masnedø/Masnedsund Klokken 19 kom en deling på 25 tyske soldater som besatte skibene og tog besætningen med til Vordingborg kaserne - deres  nye fængsel. 
Det var dramatiske begivenheder der udspillede sig den 29. august 1943, men kun få ting vidner om dagen. Derfor var det noget særligt da Marineforeningen, formanden for Falsterske Fodregiment og pensioneret major og forfatter Allan Huglstad i sidste uge tog til Masnedøfortet for at hjembringe.... en dør.
Men lad os lige vende tilbage til Masnedsund havn i 1943.
Siden maj havde to af de store kuttere ligget her, efter Staten havde beslaglagt dem fra fiskere i blandt andet Nordsøen. Kutterne skulle bruges som minestrygere og sikre de lokale farvande, der var spækket med engelske miner. Men den 29. august, hvor de skulle være sejlet mod Nykøbing, blev de stoppet at den tyske ”Hafenkapitän. De skulle ingen steder. Delingen af tyske soldater  bragte i stedet besætningerne op mod Vordingborg kaserne, hvor løjtnanterne røg ind på Soldaterhjemmet, mens de menige marinere og civile skippere blev sat ind i en depotbygning.
Anden Verdenskrig var på sit højeste, og hvor den danske admiral Vedel trodsede samarbejdspolitikken og fik sænket flådens skibe på Holmen, var der ikke megen modstand i Vordingborg - ud over de tilfangetagne, der blev sat ”i depot” i det der senere blev betegnet som Augustoprøret.
- Vi mindes den 29. august hvert år i Marineforeningen. Vi mødes lidt i 8, hejser flaget og der bliver holdt en tale, siger formanden for Marineforeningen, Jes Hansen, der påpeger at dagen og begivenhederne netop betyder meget - både for historien og også lokalt.
Og så tilbage til døren, som Allan Huglstad genfandt ude på Masnedøfortet i sommers.
- Jeg var på en rundvisning - hvor det meste var noget forfærdeligt vrøvl, som Thomas Tram havde fundet på - men der stod den her, fortæller den pensionerede major og forfatter.
30 år tidligere, mens har var på kasernen, havde han nettop fortalt om døren til Sydsjællands Tidende, og om betydningen af den. Dengang var den på kasernen, men på et eller andet tidspunkt er den blevet flyttet til Masnedøfortet, hvor der blev sat et skilt på, hvor der står, at den hørte til dér.
- Jeg har været har mange år, men jeg synes altid den har været her, og jeg troede egentlig den hørte til her, fortæller fortpasser John Larsen.
- Jeg kommer nærmest til at græde, nu jeg skal af med den, siger han - lidt i sjov - mens han bærer den ud fra sin plads på fortet, og ud i lyset så den kan komme til sin ret. 
Men den ser ikke ud af meget. Blot en tynd gammel slidt grå, ”pap-dør”. Og var det ikke for ”grafitien” - små blyantsskriblerier, så var den nok også røget ud og hugget op, som mange andre ting.
- Hver gang en ny afdeling har overtaget på kasernen, så er det gamle røget ud. Derfor er der ikke meget fra det Falsterske fodregiment og det fra Danilog, er jo også røget ud nu, påpeger Allan Huglstad, der fortæller at døren formentlig er det eneste minde om dagen.
- Men måske er der nogen af dem der sad der, som stadig lever elle kender til det, siger han.
Og så til skriblerierne, for allerede fangerne blev sat ind, skrev de på døren  og man kan stadig læse om den ene dag de to besætninger fra kutterne P13 og P20 sad i depoterne.
Med sirlig skrift står navnene: ”Cornelius Hansen, Hundested, Adolf Frunde, Masnedsund og Ejvind Nordmann, Skagen var interneret i denne møgbiks fra den 29/8-43 til den.... Vi blev taget i Nyk. F. Hansen, Skipper i P20, Frunde Motorpasser og Nordmann Skipper i P13”.
- De nåede så ikke at skrive hvor længe de sad her, påpeger Allan Huglstad, der regner med at de blev flyttet allerede dagen efter. Samtdig påpeger han at skipperenes byer, Hundested og Skagen, vidner om hvor kutterne kom fra, da de blev annekteret af Staten, men at man havde brug for de civile til at styre kutterne, da de unge søløjtnanter næppe kunne klare det alene.
Der gemmer sig flere sjove anekdoter på og fra døren, der nu er flyttet til Marineforeningens hus på Masnedsund havn, hvor den skal op på væggen og bevares som et minde om det lokale augustoprør. Det måtte i øvrigt cleares med både kommunen, militær og museum, før døren nu er kommet i sikre hænder og kan bevares for eftertiden.

De sammensvorne iagtager døren, der nu skal til Marineforeningen, så den kan bevares for eftertiden. Fotos: Michael Thønnings

John Larsen fra Masnedøfortet tager afsked med døren.
Fotos: Michael Thønnings

Detaljefoto af de blyantsskriblerier, der gør til noget særligt.
Fotos: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar