Keld Moseholm (th.) var i Vordingborg for at genopstille de to byporte i hver sin ende af Algade. Foto: Mille Holst

Moseholms byporte er endelig tilbage

I over et år har Algade manglet sine to fine bronzebyporte i Algade, efter at bilister torpederede dem. Nu er de imidlertid blevet repareret af kunstneren og genopstillet i gaden.

Vordingborg For over et år siden blev begge byporteskulpturer i hver sin ende af Algade i Vordingborg torpederet af bilister. I efteråret fragtede kunstneren Keld Moseholm de to skulpturer hjem til sit værksted på Sydfyn, hvor han sammen med billedhuggeren Jens Ingvard Hansen, som Moseholm i sin tid har udlært, har restaureret de ødelagte skulpturer fra Vordingborg. De to har før samarbejdet med hensyn til at reparere de to skulpturer fra Vordingborg, for det er hverken første eller anden gang, at de bliver ødelagt af bilister.
- Men den her gang var det meget voldsomt, fortæller Jens Ingvard Hansen og Keld Moseholm forklarer, at det har været nødvendigt at skære skulpturene i flere stykker, for at kunne komme til at reparere skaderne ordentligt.
- Det har været på grænsen af, hvad vi kunne gøre, siger han og fortsætter:
- Det er vigtigt, man har de rigtige folk til at reparere dem. Det er ikke hvem som helst, der kan det, fortsætter han med henvisning til Jens Hansens håndværkssnilde.
I dag, hvor de atter står på Algade, er det svært at se, hvor reparationerne er udført, men de to kunstnere og håndværkere har også været omhyggelige med kemisk at sætte gang i irringsprocessen, så værkerne ikke ser helt nye ud igen.
- Jeg håber, de får lov at stå længe nu, siger Keld Moseholm, der glædr sig over, at Vordingborg Kommune har planer om at bygge nogle trin eller andet udenom granitsoklen, således at bilister på afveje først og fremmest kører ind i dem og ikke i skulpturen. Desuden står de to granitsøjler, der bær skulpturerne fast.
- De skal ikke kunne vælge pointerer fagchef i Trafik Park og Havne Lise Thorsen, der videre fortæller til Sydsjællands Tidende, at man endnu ikke har besluttet, hvordan beskyttelsen skal se ud. Derfor stiller man indtil flagjubilæet i byen den 14. juni store betonklodser op foran og bagved de to skulpturer, som forhåbentlig kan sikre, at der ikke sker noget med skulpturerne før kronprinseparret har været på besøg 15. juni. Men snarest mulig derefter vil man tage stilling til, hvordan man både pænest og mest effektivt kan sikre de to byporte.
- Det bliver smukkere; betonsoklen er ikke særlig køn, mener Keld Moseholm, der iøvrigt har fået lov at bestemme farven på de to granitsøjler, som byportene står på. Begge er nemlig efter adskillige påkørsler så medtagne, at Vordingborg Kommune valgte helt at udskifte dem denne gang. De nye granitsokler har en mere blålig nuance (hvor de gamle var røde) og matcher dermed bedre bronzen og stenbelægningen på vejen omkring dem. Granitsoklerne er bestilt på Bornholm og leveret til Vordingborg Kommune, der satte dem op inden Moseholm selv ankom med skulpturerne.

Skulpturerne var savnet
Det vakte opmærksomhed i Algade, da Keld Moseholm med flere begyndte at stille skulpturerne tilbage.
- Dem har vi godt nok savnet, sagde eksempelvis Peter Munck-Petersen, der gik tur i Algade med hunden Kirsten.
 

Fakta
• Det har kostet i omegnen af 100.000 kroner for Vordingborg Kommune at få repareret og genopsat de to skulpturer på nye granitsokler. Kommunen har ingen forsikring, der kan betale den slags ulykker, og da det ikke vides, hvem, der forårsagede skaderne på værkerne sidste år, har kommunen selv måttet punge ud.
• Senere kommer udgifter til etablering af noget sikkerhed okring de to byporte.

Keld Moseholm (th.) var i Vordingborg for at genopstille de to byporte i hver sin ende af Algade. Foto: Mille Holst

- Nu synes jeg, det kan gå an, siger Keld Moseholm efter at der er boret nye huller i granitsoklen. Bagefter passer skulpturen som fod i hose til soklen. Med ryggen til står hans medhjælper Jens Ingvard Hansen. Foto: Mille Holst

Indtil 14. juni, hvor Dannebrogs 800 år bliver fejret i Vordingborg, er de to Moseholm-skulpturer i Algade beskyttet af tunge cementklodser på begge sider. Efter flagjubilæet skal der laves en kønnere permanent beskyttelse af skulpturerne, som bilister har det med at køre ind i. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar