Det kunstneriske møbel ved Kulturarkaden har mange forskellige funktioner - og de blev alle taget i brug ved indvielsen i sidste uge. Foto: Mille Holst

Multifunktionel tidslomme indviet

Den røde løber, Kulturruten, har ved sin endestation på Kulturarkaden fået et kunstnerisk møbel med et hav af funktioner og muligheder. Det glædre brugerne af Kulturarkaden.

Vordingborg Start- eller slutdestinationen på den røde løber Kulturruten har fået sit kunstværk, hvilket blev markeret i sidste uge.
Et stort ”K” bestående af hvide betonklodser eller kuber er nu placeret til højre for Kulturarkadens hovedindgang, symboliserende kultur, kunst, kommunikation, kulturrute og ikke mindst Kulturarkade. Værkets titel er ”Kiloekko”.
Det er kunstnerne Till Junckel og Christian Hillesø fra Hjern & Beton på Møn, der har lavet skulpturer og varder til Kulturruten, der på hele strækningen er rød, men ved Kulturarkaden hvid, fordi de omkringliggende bygninger ligeledes er hvide. Dog er en enkelt kube rød. Det er den, der er selve tidskapslen, og som først må åbnes i år 2070. Indeni er der en masse hilsner til fremtiden fra borgmesteren, skolebørn, musikskolen

Et sted man kan mødes
K’et har et hav af funktioner. Man kan sidde på betonklodserne, nogle er høje, nogle er lave, så de kan også bruges som borde. I tre af stykkerne er der indlagt en højttaler, og man kan stille sin telefon i betonklodsen og dermed afspille sin egen playliste. I andre er der runde huller til parasoller eller mikrofonstativer. Andre klodser er formet som cykelstativer, andre igen har runde huller, så man kan kigge igennem eller gemme små ting der. Desuden er en enkelt af betonkuberne fået indlagt strøm, så man kan sætte målere, sensorer, lys eller andet op. Dette var et særligt ønske fra Makerspace, der holder til på Kulturarkaden og som sammen med Vordingborg Musikskole og biblioteket har givet input til, hvad kunstværket skulle kunne.
De mange funbktioner i værket betyder, at her kan holdes foredrag og små musikarrangementer, der kan projoceres film på Kulturarkadens store hvide væg, man kan sidde her under parasoller, høre egen musik og bare hænge ud.
- Vi har prøvet virkelig at få så mange fuktioner ud af det her skulpturelle møbel, fortæller Christian Hillesø.
- I har været lydhøre. Det var vigtigt for os, at det er et sted, hvor man mødes og samles om ting; se film, læse, lytte til musik, lød det efterfølgende fra biblioteksleder Erik Thorlund Jepsen og musikskoleleder Henrik Christiansen ytrede et ønske om at der kommer en planche op ved værket, som fortæller om projektet. Det lovede de to kunstnere at lave.

Siloen en del af dna’et
Inden i K’et er støbt en masse beton fra den silo, der væltede ned i Kulturarkaden, da man ville sprænge den væk for nogle år siden.
- Siloen er blevet en del af Kulturarkadens dna; den dna har skulpturen også, sagde Christian Hillesø ved indvielsen i onsdags og glædede sig over, at der også i arbejdet med beton kan finde genbrug sted.
- Det er en måde for os at tale om grøn beton og bæredygtighed, siger Christian Hillesø.

Et enkelt værk mangler
På Kulturruten mangler nu kun at blive etableret kunstværket i den modsatte ende af ruten, nemlig på torvet ved det nye borgercenter. Hjern & Beton er pt igang med at søge penge til etableringen af værket, som bliver til i samarbejde med veteranforeningen i Vordingborg. 

Det kunstneriske møbel ved Kulturarkaden har mange forskellige funktioner - og de blev alle taget i brug ved indvielsen i sidste uge. Foto: Mille Holst

Værket breder sig til cykelstativerne. Foto: Mille Holst

Betonstumper fra den væltede silo er indstøbt i betonklodserne. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar