Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Dirigent Charlotte Dagnæs-Hansen og korsangerne Jørgen Grunnet (bas) og Merete Rudolfsen (alt) fra Præstø koret glæder sig til at synge sammen med det spanske kor i weekenden. Foto: Mille Holst

Musik helt uden sprogbarrierer

I Præstø glæder godt 60 sangere sig til en helt særlig musikalsk oplevelse, når Præstøkoret i denne uge får besøg af deres spanske venskabskor. Besøget bliver dog meget mere end ”blot” en musikalsk oplevelse.

 

I denne uge kommer det spanske kor Coral Ciudad de Benalmádena på besøg hos Præstø koret. Sammen giver de to kor koncerter i henholdsvis Stege og Præstø kirker, men inden da står den på socialt samvær og oplevelser i den danske natur.
Det er Merete Rudolfsen, der har stået for kontakten til det spanske kor. Hun boede nemlig en årrække i Spanien og sang i netop dette kor. Hun er en af de meget få i Præstøkoret, som taler spansk, og hun fortæller, at de fleste af de spanske sangere ikke kan tale andet end spansk. Det erfarede kormedlemmerne, da de for fem år siden besøgte det andalusiske kor.
- Men musikken går ud over sprogbarrieren, fortæller Præstø korets dirigent Charlotte Dagnæs-Hansen, og Merete supplerer:
- Jeg kunne ikke spansk, da jeg flyttede derned, men noderne, de er jo de samme. Jeg kunne ikke sige en sætning, men jeg kunne synge den.
- Man mødes i sangen, supplerer Jørgen Grunnet, der synger bas i Præstø koret.
- Alle ved, hvad det går ud på.
Selvom danskerne og spanierne altså ikke har mulighed for at føre de store dybe samtaler, når de ses senere på ugen, så kan de kommunikere gennem musikken. Og det at synge sammen giver en følelse af fællesskab, fortæller Charlotte Dagnæs-Hansen:
- Det at trække vejret samtidig, det giver en fællesskabsfølelse. Man kan komme ind i en forsamling, hvor man ingen kender, men så synger man en sang, og så bliver man pludselig fælles om noget.

 

Sydlandsk temperament
Noget af det Præstøkorsangerne på deres rejse til SPanien opdagede var anderledes, var spaniernes måde at fremføre de musikalske værker på.
- De er så teatralske, fortæller Merete Rudolfsen og giver et eksempel.
- Når de synger ”Amor”, så flyver amorinerne ud af ansigtet og kroppen. Det giver en anden oplevelse.
Heroverfor står de danske sangere, som ikke på samme måde er vant til at give udtryk for følelser.
- Men når vi står sammen, så bliver vi påvirket af det. Charlotte har sagt det så tit, hvordan vi skal gøre. Nu kan vi se, hvordan det er, fortæller Jørgen Grunnet.

 

Dansk punktlighed
En ting er dog det musikalske fællesskab, at synge sammen, noget andet er de menneskelige og kulturelle oplevelser man får ud af at besøge eller få besøg af mennesker fra andre lande. Således fortæller Jørgen Grunnet om rejsen til Andalusien for fem år siden:
- Det var spændende, og vi oplevede en anden kultur. Vi kom til Palmesøndag og der var optog. Det var så anderledes.
Særligt to ting regner de danske sangere med vil overraske de spanske. Det ene er det danske forårsvejr, der i øjeblikket tager sig ud fra sin kolde side. Det andet er den danske punktlighed.
- I Danmark er et tidspunkt et tidspunkt. I Spanien hygger de sig og snakker og er ikke lige så strikse som os. Vi er meget styret af, hvad man bør. Det er de ikke, fortæller Merete Rudolfsen og er spændt på, hvordan det kommer til at gå med besøgsprogrammet, når de danske sangere skal hente de spanske på Oremandsgård, hvor de overnatter, og vise dem Møns Klint, en dansk forårshave, kalkmalerier i Elmelunde kirke og en lysegrøn bøgeskov samt køre dem til fælles korprøve i Præstø - alt sammen til fastlagte tider.

 

Fakta

• Præstøkoret og venskabskoret fra Spanien giver koncert i Stege kirke 29. april klokken 12.30 og i Præstø kirke 30. april klokken 16.
• Programmet består af to satser på latin, som korene synger sammen: Ave Maria af Ramiro Real og Stabat Mater af Zoltán Kodály. Præstøkoret synger desuden primært værker af Niels W. Gade, og det spanske kor synger overvejende katolsk kirkemusik, men der bliver også plads til negro spirituals og spansk populærmusik.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
28.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Besigtigelse, Vordingborg Nord Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg