• www.henriks-hvidevarer.dk

Jørgen Nymark med den mystiske platte, som han håber at avisen læsere kan hjælpe med at identificere. Foto: Michael Thønnings

Mystisk platte skal markere flagjubilæum

800-års-fejringen for vores flag nærmer sig og forud for den store fest har Jørgen Nymark fra lokalrådet i Vordingborg fundet en messingplatte, der hylder Dannebrog og måske skal bruges som logo i forbindeles med fejringen. Men ingen ved, hvem der står bag.

Vordingborg - Den passer rigtigt godt til jubilæet og jeg har lavet en plan for at lave klistermærker, så den kan brugs som logo. Men jeg er jo nødt til at vide, hvem der har lavet den, før den kan bruges, fortæller Jørgen Nymark fra lokalrådet i Vordingborg, da han fremviser en stor, flot messingplatte. Platten viser Dannebrog, der falder ned fra himlen, mens tre gejstlige ser til og er således en oplagt mulighed at udstille og bruge i forbindelse med markeringen af 800-årsjubilæet for at flaget faldt ned - noget der som bekendt fejres her i byen til juni med stor festivitas og prinsebesøg. 

Håber på hjælp
Men platten har en mystisk baggrund. For ingen ved, hvor den kommer fra og hvem der står bag.
- Det er en vi har nedarvet i min kones familie. De kommer oprindeligt fra Lolland, og måske er det en der er lavet, af en i familien. Men vi ved det ikke, siger Jørgen Nymark.
Han håber at nogle af avisens læsere måske kan bidrage til at løse mysteriet.
Sagen er nemlig at ingen har kunnet knække nødden indtil videre og der er ingen stemplere eller mærker på platten, der kan indikere et ophav.
Der har ellers både været talt med museumsfolk, auktionsvaluarer - selv Danmarkssamfundet har været hørt.
- Danmarkssamfundet vidste ikke noget om den, men de var meget interesserede i at udstille den i forbindelse med jubilæet for Dannebrog. På det tidspunkt havde jeg dog  allerede lavet en aftale med daværende leder af Borgcenteret, Thomas Tram, om at den skulle udstilles der i forbindelse med jubilæet. Det ved jeg dog ikke om bliver til noget nu, efter han er stoppet,. siger Jørgen Nymark.
Håbet er dog stadig at udstille den og måske bruge den som en del af en kampagne for den store fejring. 
Han har således tænkt at lave klistermærker i stor størrelser, som man kan bruges som en slags støttebeviser eller lignende i forbindelse med jubilæet. 
- Men hvis der er en, der har rettighederne til den, så skal der jo styr på det først, siger han.
 

Fakta
• Hvis man har et bud på hvor platten stammer fra, motivets ophav eller hvem der står bag, må man meget gerne henvende sig her til avisen på redaktion@sydtid.dk eller telefon 55 36 09 12.

Jørgen Nymark med den mystiske platte, som han håber at avisen læsere kan hjælpe med at identificere. Foto: Michael Thønnings

Ud over motivet er der en inskription: ”Fra himlen er du faldet, du Danmarks Helligdom” , men ingen mærker eller stempler. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar