De to hovedrolleindehavere Leif Nygaard og Bendt Nielsen. Foto: Ulrik Jensen

Myten om Dannebrog

Sydsjællands Kulturteater opfører myten om Dannebrog, der faldt ned under slaget ved Lyndanisse i Estland. Det sker under åben himmel i Faksinge - og kronprinseparret er velkomne.

Faksinge Siden 1978 har Sydsjællands Kulturteater med jævne mellemrum opført amatørteater med lokalhistoriske temaer.  Forestillingerne foregår altid udendørs på smukke lokaliteter, og i år har man fundet en unik plet udenfor alfarvej i Faksinge tæt på Beldringe gods mellem Bårse og Præstø.
Temaet for forestillingen er i anledning af  Dannebrogs 800 års jubilæum bygget op omkring den kendte historie om slaget ved Lyndanisse i Estland, hvor Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen. 

Fægtere og fødselarer
Sydsjællands Tidende besøgte de medvirkende på en øveaften i de smukke omgivelser, der næsten er som skabt til udendørs teater. Skuespillerne har allerede et stykke tid øvet sig på deres replikker, og det er første aften, hvor fire fægtere fra Fægteklubben Trekanten skal være med. De ankommer i fuldt udstyr og skal agere middelalderfægtere i kamp mod hinanden.
En af hovedrolleindehaverne er Leif Nygaard, som på dagen fylder 75 år, hvilket dog ikke er en hindring for at deltage i øveaftenen.  Sammen med Bendt Nielsen spiller Leif Nygaard de to munke, som er forestillingens gennemgående figurer. 

Sejrherren skriver historie
Med på sidelinjen er også stykkets forfatter tidligere kommunaldirektør i Præstø Henning Pedersen, som har spundet en historie omkring ”Dannebrog 800 år – myten om et flag”.
- Jeg har skrevet videre på sagnet og opfundet mine egne løgnehistorier, men selve rammen bygger på to sandfærdige personer – nemlig to munke, som godt 300 år senere lige efter reformationen i 1536 skal skrive en danmarkshistorie, hvor både Gud og konge får deres fortjeneste. 
Henning Pedersen fremhæver forestillingens slutreplik:
- ”Ja, sandheden er som voks i hænderne på en god historieskriver”. Og i øvrigt giver det jo stof til eftertanke, at det altid er sejrherren, som skriver historien.

Håber på godt vejr
Det er Sara Reppela Andersen som er instruktør på forestillingen, som krydres med flere tableauer, blandt andet fra det legendariske slag ved Lyndanisse.
Foreningskasserer Jens Kruse, der ikke selv medvirker i år, sørger for at deltagerne hygger sig på øveaftenerne, og han håber naturligvis på godt vejr til selve forestillingerne som spilles tre dage i træk omkring Valdemarsdag.
- Det er altid et sats at spille udendørs, hvor vi er så afhængige af vejret. Her er plads til omkring 150 tilskuere i haven, som i sig selv er et helt unikt sted, som ikke en gang alle de lokale selv kender til. 
Stykket har i alt omkring 40 medvirkende inklusive blandt andet fægtere, scenemedarbejdere og syerske. 

Kronprinsepar  velkomne
Formanden for Sydsjællands Kulturteater Per Frandsen glæder sig over, at Hans Nielsen i Faksinge, stiller rammerne til rådighed, når nu der ikke kunne spilles på borgruinen, hvor de officielle festligheder omkring Dannebrogs-jubilæet udspiller sig.
- Vi ved ikke, om kronprinseparret gør stop i Faksinge på vej hjem fra Vordingborg. De skal være meget velkomne. Gør de ikke det, spiser vi fødselsdagskage sammen med publikum uden dem.  

Fakta
• ”Dannebrog – myten om et flag” spilles fredag og lørdag den 14. og 15. juni kl. 19 samt søndag den 16. kl. 16.  (Desuden er der en forestilling søndag kl. 14 for elever, forældre og ansatte på Marjatta).
• Billetter kan købes i Bio Bernhard i Præstø, på Billetten.dk samt ved indgangen.
• Området åbner halvanden time før hver forestilling, og der er borde og bænke i haven, hvor der kan købes drikkevarer og Dannebrogspølser. 
 

De to hovedrolleindehavere Leif Nygaard og Bendt Nielsen. Foto: Ulrik Jensen

Sara Reppela Andersen (th.) instruerer hele holdet. Foto: Ulrik Jensen

Forfatter til ”Dannebrog – myten om et flag” Henning Pedersen. Foto: Ulrik Jensen

Kong Valdemar og Biskop Sunesen alias Anders Andersen og Bent Petersen. Foto: Ulrik Jensen

Kasserer Jens Kruse (tv.), lydmanden Martin Holst (im.) og formand Per Frandsen (th.) i haven i Faksinge. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar