Bent Schumacher synger ”Hul midt i spanden” for publikum. Fotos: Mille Holst

Når livet bliver hårdt så dans det bort

Glimt af levet liv kunne i fredags opleves på Fanefjord plejecenter, hvor elever fra Rødkilde teaterhøjskole i samarbejde med ældre på plejecentret opførte en teaterforestilling baseret på de ældres livshistorier.

Store Damme I fredags var der premiere på Fanefjord Plejecenter på et teaterstykke baseret på nogle af de ældre beboeres livshistorier. 
Otte elever fra Teaterhøjskolen Rødkilde har gennem en måneds tid haft samtaler med flere af stedets beboere og udfra disse samtaler har eleverne iscenesat en forestilling om blandt andet kærlighed og skæbne. 
De ældre medvirkede selv på scenen med skuespil, sang og fortælling, og det blev en på én gang meget rørende og morsom oplevelse, som pårørende og områdets beboere fik med sig hjem.

Ingen generationskløft
Mødet de to generationer imellem har knyttet dem tættere på hinanden og mens de gør sig klar til dagens forestilling bliver der drillet på tværs af generationerne; en af de unge elever bliver kaldt ”moster” og der bliver leet. 
For de ældre har det været en helt særlig oplevelse at være med til dette projekt. De synes, det er sjovt at deres egne livshistorier og oplevelser kan bruges i en større sammenhæng og får betydning for andre end dem selv. For Jonna blev projektet så spændende, at hun - selvom hun på ingen måde er morgenmenneske - stod tidligt op for at være helt sikker på ikke at gå glip af noget.
Udover at både de ældre og de unge synes, de har haft nogle hyggelige timer i selskab med hinanden, så har samtalerne også krævet at begge parter, åbnede sig for hinanden.
- Det har vi ikke været vant til, siger Carl fra teaterhøjskolen, der har fundet projektet både udfordrende og sjovt. 
- Når man er ung beskæftiger man sig ikke med de ældre. Man har respekt, ligesom med bedsteforældrene, men der er ting, man ikke spørger ind til, fortæller han, og har i dette projekt skullet overskride denne grænse og netop spørge ind til meget private oplevelser. Det har været lærerigt at høre de ældre fortælle om de større eller mindre begivenheder i deres liv, som de fortsat husker tydeligt, synes han.

Livsglimt 
I løbet af forestillingen fik tilskuerne små glimt af de ældres historie at se. Her var historien om Inge, der mødte sin mand på Fanefjord Skovpavillon, hvor de dansede og dansede og dansede - og senere fik de fem børn sammen. Her var historien om dengang Sanne havde set sig lun på en dreng og tog sit fineste tøj på og skøjtede det bedste hun havde lært for at imponere ham. Han ville ikke vide af hende, heller ikke da hun faldt og måtte hentes af en ambulance. Drengen så hun igen til konfirmationen, men siden har de ikke talt sammen.
Jonna fortæller om dengang hun arbejdede hos den danske musikantikvar Dan Fog i København. En påske blev der indkøbt påskeøl fra en lang række bryggerier, for de ville smagsteste dem og finde ud af, hvilken der var bedst, så de kunne købe nogle flere af dem. Dén dag blev kunderne ekspederet hurtigt...
Her er også fortællingen om Margits bryllup med en mand, der viste langt mere interesse for andre kvinder end sin hustru, men Margit fik alligevel noget fantastisk godt ud af det: Fire sønner, fem børnebørn og tre oldebørn.
Leon var chauffør for en ambassade i København og havde til opgave at hente besøgende og ansatte i lufthavnen. En dag skulle en særlig smuk ung kvinde hentes.
- Jeg holdt øje med hende i spejlet, fortæller Leon, der her oplevede kærlighed ved første blik.
Bent optræder i stykket med sangen ”Hul midt i spanden”, som Dirch Passer og Lily Broberg i sin tid fremførte, og han fortæller om dengang han fik sin Lone ud af åndsforsorgens lange arm ved at love at han ville tage sig af hende, og de adopterede datteren Solveig. 
Inges livsglimt i teaterstykket finder sted den 9. april 1940. Hun er 12 år gammel og leger i skolegården med sine veninder, da tyskernes kampfly flyver ind over. Publikum er med til at spille balloner rundt i lokalet, mens skuespillerne kaster papirsflyvere ud fra førstesal.
Tove har altid været glad for Møn og når børnenes kusiner kom på besøg lavede hun koldskål, hældte den i eddikedunken og tog dem med på tur til østmøn.
Kurt blev dagens mand i skysovs, dengang han som sømand oplevede at skibet mistede sin selvstyre, hvorved det ikke kunne styres men drev omkring. Han blev beordret til at reparere maskinellet; Kurt beordrede fra sin side kaptajnen at holde alle andre på afstand og stå vagt, så han fik arbejdsro.  Der var mange hundrede ledninger, der var brændt sammen og arbejdet stod på i tre dage. Men Kurt kunne sit kram og kaptajnen kunne derefter sejle skibet sikkert i havn.
- Vi er blevet blæst bagover, over hvad livet kan bringe, lød det til slut i forestillingen fra Rødkildes elever, der rundede af med et citat fra hver af de ældre medvirkende. En af dem lød:
- Husk, når livet bliver hårdt, så dans det bort.

  Du kan se flere billeder fra teaterstykket ved at trykke på dette link:  https://www.sydtid.dk/fotos-når-livet-bliver-hårdt-så-dans-det-bort

Bent Schumacher synger ”Hul midt i spanden” for publikum. Fotos: Mille Holst

Sanne får pels og skørt på inden hun optræder som uheldig skøjteprinsesse.

Leon hentede folk i lufthavnen for ambassaden. Her møder han sit livs kærlighed.
Scan qr-koden og se flere billeder i galleriet på www.sydtid.dk

Der var blomster til alle efter forestillingen.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar