Borgere i Vordingborg vil have medborgerhuset tilbage til borgerne. Foto: Mille Holst

Nostalgi og fremtidssikring: Borgere vil redde Medborgerhuset i Vordingborg

Lokalrådet i Vordingborg havde i sidste uge inviteret til debat om medborgerhuset. Hvad skal det bruges til, når Vordingborgskolen flytter ud? Blandt deltagerne var der stor opbakning til igen at gøre huset til borgernes hus, men forinden venter en større renovering af huset, der har fået lov at stå og forfalde.

Vordingborg I forbindelse med Vordingborg Lokalråds generalforsamling i sidste uge var en række socialeforeninger blevet inviteret til at deltage med henblik på at diskutere fremtiden for medborgerhuset i Kirkeskoven. Lokalrådet lagde op til at medborgerhuset skulle gøres til foreningernes hus, men jo oftere huset blev nævnt i foreningsregi, des oftere udbrød tilhørerne ”for borgerne”. Således stod det hurtigt klart, at de fremmødte ikke var interesserede i at lade foreninger overtage huset, men åbne det til det, det oprindelig var, nemlig et hus for borgerne. Her skal man igen kunne holde konfirmationer og brylluper - og nyde øl og vin igen - men foreninger fra byen skal også kunne bruge huset til møder og andre aktiviteter.
I øjeblikket benytter Vordingborgskolen medborgerhuset til undervisningsaktiviteter, men når skolens nye byggeri står klar på Færgegaardsvej, bliver medborgerhuset overflødigt, og kommer til at stå tomt.
- Huset skal ikke bare stå og forfalde til man en dag får lov at rive det ned, bemærkede Ronni Lykkehus fra Lokalrådet om det bevaringsværdige medborgerhus. Men blandt tilhørerne var man samtidig godt klar over, at skal huset reddes, må borgerne selv gøre noget aktivt.

Et hus i forfald
Lokalrådet havde fået Brian Henriksen fra Energi- & Boligvejledning til at gennemgå medborgerhusets tilstand, og han kunne konstatere, at især klimaskærmen er i meget dårlig stand. Bindingsværket er råddent - også det, der med tiden er blevet dækket af eternitplader, mange vinduer er så rådne, at de ikke kan åbnes og skal udskiftes, der er skadedyr på loftet og flere huller i taget. Og det er endda kun nogle af de skavanker, Brian Henriksen har nævnt i sin rapport.
- Generelt er det en ejendom, der har fået lov at stå og forfalde, sagde han og mener, at det vil koste omkring halvanden million at renovere husets klimaskærm (døre, vinduer, ydervægge, sokkel og tag.
- Klimaskærmen er det vigtigste. Den skal tætnes ellers rådner huset væk, sagde Brian Henriksen og fortsatte:
- Det største problem er, at man lader stå til, fordi man ikke ved, hvordan det står til.
Han opfordrer derfor til, at man giver hans rapport videre til kommunens ejendomscenter, for med den i hånden er det tydeligt at se, hvad det er, der skal laves her og nu, hvis huset skal reddes for eftertiden.

Hvad vil borgerne?
Lena Schroll fra Ore foreslog, at man begynder at rive de nyere knobskydninger på huset væk, så det fremstår i sin oprindelige form, men den løsning vil blive noget dyrere at gennemføre end en renovering af det, der pt er der.
Generelt var der blandt de fremmødte stemning for at føre medborgerhusets udseende tilbage til sin oprindelse, og Kaja Huglstad fik opbakning til sin argumentation for, at springvandet foran brygningen skal tilbage og at området i det hele taget skal forskønnes.
- Her i Vordingborg har vi meget, meget lidt at prale af arkitektonisk, sagde hun og mener at netop medborgerhuset er en undtagelse herfra.
- Lad os få æstetikken tilbage i den her by. Sæt fanen lidt højt, fortsatte hun, og Lens Schroll tilføjede:
- Der er rigtig meget historik i det her hus. Gustav Wied sad her og skrev inden han skulle besøge sin bor på Oringe.
Indholdet i huset var der derimod større uenighed om. Her blev foreslået aktiviteter som et kunstmuseum med skulpturpark, et keramikværksted, galleri, en café eller restaurant, foreningsmødelokaler, festsal til private og foreninger, .
Blandt de fremmødte var også skeptikere. Gitte Kongstad bemærkede således:
- Det er nostalgisk at ville genoplive noget, men kulturen har ændret sig. Jeg er spektisk over om man i længden kan få det her til at køre.

Hvem skal redde huset?
Ronni Lykkehus og Lokalrådet argumenterede for, vigtigheden af at nogle af de tilstedeværende ville melde sig som frivillige og lægge et stykke arbejde i at få renoveret medborgerhuset og få fyldt aktiviteter i det. Til det meldte Klaus Miller sig fra foreningen Alle hjerters jul, der de senere år har arrangeret juleaften for udsatte og enlige i medborgerhuset. Han foreslog, at man laver en fond, der dels kan stå for renoveringen af medborgerhuset, dels stå for den daglige drift efterfølgende. Han mener, at det vil gøre det langt letere at få eksterne fondsmidler til huset, fremfor hvis det er en forening, der står bag.
- Vi er klar til at lægge noget arbejde og tid i det her, siger Klaus Miller på vegne af de erhvervsdrivende, der har startet Alle hjerters jul, og som altså gerne vil hjælpe til med renoveringen af medborgerhuset og arbejdet i en fond til at drive huset.
- Vi vil gerne lave det selv - ikke kommunen, siger han. 
Da mødet sluttede, havde omkring 25 deltagere skrevet sig på listen over interesserede, der gerne vil arbejde videre med ideen om at renovere medborgerhuset og føre det tilbage til et borgernes hus. 

Lukker huller i taget nu
Umiddelbart efter mødet bad Ronni Lykkehus borgmester Mikael Smed om at sørge for, at hullerne i medborgerhusets tag bliver lukket.
- Så vi får stoppet de skader, der nedbryder huset dag for dag, siger Ronni Lykkehus.Meldingen fra borgmesteren er ifølge Ronni Lykkehus, at hullerne i taget bliver repareret snarest mulig.

Borgere i Vordingborg vil have medborgerhuset tilbage til borgerne. Foto: Mille Holst

Brian Henriksen fra Energi- og Boligrådgivning har gennemgået medborgerhusets tilstand og fundet store problemer med tag, vægge og bindingsværk. Foto: Mille Holst

Ronni Lykkehus styrede debatten om ønskerne for medborgerhuset i fremtiden. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar