Ny aftale giver formentlig omkring 20 millioner ekstra

Det er mere sikre penge og formentlig et plus på omkring 20-30 millioner årligt, som Vordingborg kommune får, hvis regeringens nye forslag til udligning går igennem.

Kommunen - Det er grundlæggende godt. Hvis det går igennem vil vi få en mere lige velfærd - ikke som Frederiksberg eller Gentofte - men bedre, siger borgmester Mikael Smed (S), efter regeringen har fremlagt en ny model, der skal omfordele skattekroner og ”tage fra de rige og give til de fattige”.
Her står Vordingborg til at få godt 100 millioner årligt, men fordi man mister en masse andre fordele og særtilskud, vil det formentlig ende ud med at årligt plus på mellem 20 og 30 millioner kroner, når det hele er gjort op.
Samtidig er det mere ”sikre” penge, fordi kommunen ikke længere vil være afhængig af forhandlingerne mellem KL og landspolitikere og konjunkturforhold omkring til- og fraflytning, samt andre ubekendte som tilskuddene hidtil har været knyttet op på.
- Alt i alt er det en bedre løsning, men der kan være  småjusteringer, siger borgmesteren.

Ville få mere
De tidligere beløb man har fået har i følge borgmesteren ligget mellem 65 og 80 millioner og kommer især fra puljerne som ”vanskeligt stillet” og ”særligt vanskeligt stillet”, ligesom man har fået ekstra låneadgang. Beløbene her har varieret, men som det så ud med den gamle ordning, ville man formentlig få noget mere til næste år, på grund af en generel befolkningstilbagegang. Desuden har man de senere år bevilget godt 40 milioner ekstra til det specialiserede socialområde, der forventes at skulle have endnu mere. Det har man også har fået penge til. Disse penge og ”særligt dyre enkeltsager”, skulle der dog blive taget højde for i den nye aftale.
Borgemesteren påpeger således, at det ikke er ”en guldrandet aftale”, men at den ser du til at være overvejende positiv for kommunen. Dertil er Vordingborg - teknisk set - den kommune i landet der modtager tredjemest, hvis man regner det per borger.

Dropper måske søgsmål
En ekstra bonus er, at der er lagt op til, at det særlige ”udlændingetilskud”, som en række kommune føler sig snydt for, nu faktisk kommer til udbetaling over to år.
Her har Vordingborg og flere andre sagsøgt Staten, fordi de mener, at det er urimeligt at blandt andet aupairs og diplomater tæller med i statistikken af udlændinge, der udløste ekstra tilskud til kommunerne, hvor de bor.
- Der står i aftalen, at man vil tilbyde at udbetale de penge over to år som et engangsbeløb - det er 53 millioner for Vordingborg, siger borgmesteren, der påpeger at hvis det holder stik, så vil man formentlig droppe det søgsmål man har indledt mod Staten.
- Det vil være dyrt at køre en retssag over flere år, så det vil vi gerne undgå, siger han men understreger samtidig at  hele aftalen lige skal vedtages, før man tør glæde sig.
- Nu må vi vente og se - vi kan ikke bare læne os tilbage, siger han.
Hvis den nye aftale vedtages, vil den blive indfaset over to år for de kommuner, der skal have penge og tre år for dem der skal afgive deres skattekroner. Det betyder konkret at halvdelen vil blive kørt ind fra 2021, mens  aftalen vil være fuldt indfaset fra 2022. Det afhænger dog af, om regeringen får opbakning.
I følge borgmesteren er økonomien dog sådan her i kommunen, at den ændrede tildelingsmodel ikke vil betyde, at der kan investeres i en masse nyt og ekstra, men der vil formentlig blive bedre råd til velfærds- og sundhedstilbud, end ellers.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar