På Grænsen: Busene har fået sin egen netforbindelse

Hver uge kan 30.000 hustande se,  hvad der sker i deres lokalområde, når de får Sydsjællands Tidende. Avisens område er dog et af landets lokalavismæssigt største, så for at komme rundt i alle hjørner og høre de gode historier, har vi sendt en reporter ud på grænsen for at opstøve gode fortællinger og historier. 

 
 

På trods af dårlig mobildækning, fik beboerne i Busene ikke lov til at komme med på fibernettet. De tog derfor sagen i egen hånd og etablerede en trådløs netforbindelse i byen. 

 

 

På grænsen/Busene Turen rundt på grænsen gik denne gang til det smukke Østmøn, hvor Busene tittede frem med sine  hyggelige bindingsværkshuse og idylliske omgivelser.

Her havde et par beboere bevæget sig uden for til en lille snak over rækværket, mens biler og ikke mindst cyklister  i roligt tempo trillede gennem den snoede gade.  

Det er dog ikke uden omkostninger, at beboerne har valgt at bosætte sig, nå ja, på grænsen. 

- Det er frustrerende at bo et sted, hvor der ikke er ordentligt internet og dækning. Også i forhold til TV’et, fortæller Anette Roslyng Jensen fra sin forhave i Busene. 

- Vi havde 10 MB til deling. Det var okay, men man kunne tydeligt mærke på forbindelsen, når folk begyndte at komme hjem, siger Joan Ternstrøm foran Anette Roslyng-Jensens forhave. 

- Men nu har  vi fået vores egen trådløse forbindelse, og det har hjulpet, tilføjer Joan Ternstrøm. Det nytter dog stadig ikke noget at ringe til mobilen, og hun holder derfor godt fast i sin fastnettelefon. 

 

Ikke med på fibernettet

Der er for nylig kommet fibernet til flere dele af Østmøn, men i Busene var  de ikke nok til, at Fibia ville lade beboerne komme med på fibernettet, som stopper cirka to kilometer uden for byen.

Udsigten til, at der ikke ville ske nogen forbedringer med den dårlige mobildækning og internet, fik beboerne til at tage sagen i egen hånd.

- Jeg havde læst om lignende  løsninger på Samsø og Djurs. Vi kontaktede dem derfor, og vi fik især stor hjælp fra folkene på Djurs, siger Klaus Vink Slott, som er initiativtager til den nye trådløse forbindelse i byen. 

- Bakkegården kunne få fibernet, og det kunne så deles med resten af byen, fortæller han. 

Det nye fællesnet gav anledning til, at borgerne dannede Foreningen Klinte.net, som har stået for at etablere og drive den nye forbindelse. 

2. Pinsedag var projektet så fremskredent, at den nye forenings medlemmer mødtes til en fælles arbejds- og opsætningsdag. Her blev fællesantennen sat op på Bakkegården, og modtagerenhederne blev sat op på de otte ejendomme, som gerne ville have del i den nye trådløse forbindelse. 

Modtagerenhederne er på størrelse med et par store burgerboller og er placeret, så de har fri udsigt til fællesantennen på Bakkegården.


Tekst: Laura Dalgård Hansen

 

Tema: 
På grænsen
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar