Henrik Jönsson Bebe (tv.) fra BioKube fortæller delegationen fra Den Dominikanske Republik om virksomhedens anlæg. Som nummer tre fra venstre ses ambassadør Laura Faxas. Foto: Mille Holst

På udkig efter nye muligheder

BioKube i Tappernøje leverer rensningsanlæg til hele verden. I sidste uge kom en delegation fra Den Dominikanske Republik i Caribien på besøg for at høre om muligheder for at løse landets problemer håndtering af spildevand.

Tappernøje En delegation fra Den Dominikanske Republik var i sidste uge på besøg i virksomheden BioKube i Tappernøje, for at få inspiration med hjem, til hvordan man kan sikre rent drikkevand og samtidig at få håndteret spildevand  på en effektiv måde i et land, hvor infrastrukturen ikke muliggør centrale rensningsanlæg og lignende.
I hovedstaden Santo Domingo har befolkningstilvæksten de senere år været markant og byen har i dag 3,4 millioner indbyggere.
- Men infrastrukturen er ikke vokset med befolkningen, siger Laura Faxas, ambassadør i Danmark for den Dominikanske Republik, og Luis Albercio Salcedo Castro fra hovedstaden Santa Domingos Vandforsyning CAASD og initiativtager til delegationen supplerer:
- Vi vil gerne sikre adgang til rent vand og god vandkvalitet uden social eksklusion.
- Det er gjort med held her, og det kan gøres hos os også, mener han.

Skal rense spildevand
Ambassadør Laura Faxas fortæller, at man i Den Dominikanske Republik har været vant til at bruge overfladevand fra floder med mere og ikke skænket har grundvandet en tanke. I dag viser det sig, at grundvandet er blevet forurenet på grund af mangelfuld opsamling af spildevand. Det ønsker man at rette op på, og det er her BioKube i Tappernøje kommer ind i billedet. Firmaet producerer nemlig renseanlæg i både stor og lille målestok, og det vækker begejstring i delegationen, at det kan levere løsninger, hvor man kan starte med et mindre anlæg, og så udbygge det i takt med at et område eksempelvis bebygges. 
- BioKube er interessant, fordi det kan lave forskellige størrelser, små og store anlæg, siger ambassadøren og giver ligesom de øvrige delegationsmedlemmer udtryk for, at det har stor betydning, at BioKube allerede har en del anlæg i Sydamerika og dermed erfaring med kulturen og mentaliteten i den del af verden.
- Biokube har erfaring med Sydamerika, og deres problemstillinger er lidt de samme som hos os, siger Laura Faxas og fortsætter:
- Erfaring er vigtig, og vi håber, vi kan springe nogle led over.

Rent vand forsvinder
Også håndteringen af rent vand til befolkningen er mangelfuld i Den Dominikanske Republik.
- Vi oplever, at der forsvinder vand fra systemet, fortæller Luis Albercio Salcedo Castro, og forklarer, at folk simpelthen kobler sig på den eksisterende vandforsyning og tapper rent vand, som de ikke betaler for.

Seriøsitet fra begge sider
Hos BioKube er CTO Henrik Jönsson Bebe særligt glad for besøget fra Den Dominikanske Republik, for godt nok har han ofte møder med folk fra udlandet om muligheden for at etablere BioKubes anlæg, men, som han siger:
- Det er godt med sådan et besøg som det her, hvor de fra myndighedernes side giver udtryk for, at de kan lide det, de ser her.
Bare det, at de tager rejsen til Danmark er en indikator for at de er seriøst interesserede.  
- Vi leder efter viden indenfor vandteknologi for at se, hvordan vi kan bruge det i lignende systemer. BioKube kan være en løsning, Siger Laura Faxas, der også glæder sig over at virksomheden fra Tappernøje bruger lokale, når et anlæg skal etableres og drives.
- Det er interessant at se, hvordan systemet fungerer og ledes, siger hun, og Henrik Bebe fra BioKube pointerer, at virksomheden gerne sender en tekniker af sted fra Danmark, eller Bolivia, hvor man har en tekniker ansat, hvis det er nødvendigt for at løse et problem med et anlæg. Men ofte er det slet ikke nødvendigt. Bebe siger:
- Når vi sælger et anlæg, hvis vi ikke hører noget, er det godt nyt, for så fungerer anlægget.

Genbesøg til marts
I Dansk Industri, der har stået for den praktiske realisering af besøget i Danmark, forventer man at delegationen fra Den Dominikanske Republik kommer på et nyt besøg til marts, og her vil man sandsynligvis fortsætte dialogen med BioKube om mulighederne for at etablere anlæg på den caribiske ø.

Henrik Jönsson Bebe (tv.) fra BioKube fortæller delegationen fra Den Dominikanske Republik om virksomhedens anlæg. Som nummer tre fra venstre ses ambassadør Laura Faxas. Foto: Mille Holst

På BioKubes adresse i Tappernøje fremvises eksempler på nogle af virksomhedens anlæg for delegationen fra Den Dominikanske Republik. Fra højre ses først Luis Albercio Salcedo Castro dernæst ambassadør Laura Faxas. Foto: Mille Holst

Henrik Jönsson Bebe fra BioKube i Tappernøje foran et verdenskort, hvor virksomhedens mange anlæg rundt om i verden er markeret. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar