Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Jobpatruljen - her Tina Leire og Memeth Arabaci - interviewede 17-årige Simone Mørkmann, der arbejder i Legekæden. Hun havde godt styr på sine rettigheder, men mange ungarbejdere bliver snydt, fordi de - men også arbejdsgiverne - ikke kender reglerne. Fotos: Brian Romberg

Patrulje redder unge fra jobfup og fuldskab

Jobpatruljen besøger hen over sommeren butikker og serveringssteder landet over for at sikre sig, at unge under 18 år har ordentlige arbejdsvilkår og ikke bliver snydt af arbejdsgiveren. I sidste uge gik turen til Vordingborg. 

 

 

Det kunne ligne en razzia, da Jobpatruljen sidste onsdag kom gående gennem Algade og spurgte butikker og serveringssteder, om de har ansatte under 18 år. Her var dog hverken tale om afhøringer eller uddeling af tørre fagforeningstæsk. 

Jobpatruljen - et samarbejde mellem HK og 3F - er en oplysningskampagne, som hvert år hovedsageligt sender frivillige - men også ungdomskonsulenter og fagforeningsfolk - rundt i hele landet for at tage pulsen på, om ungarbejderne bliver behandlet godt på arbejdspladsen, kender deres rettigheder og reglerne for, hvad de må og ikke må. 

 

God start på arbejdslivet

Størstedelen af de unge sommeferiejobbere er ikke nok inde i reglerne, og det er arbejdsgiverne heller ikke altid. 

- Nok 80 procent af de unge, vi taler med, kender ikke reglerne - for eksempel at de ikke må løfte over 12 kilo, at de skal have feriepenge og sådan noget som arbejdstider. Her er sommerferiejob de værste, og det ser vi i rigtig mange ferieområder, siger Tina Leire, Jobpatruljens koordinator på Sjælland og Øerne og ungdomskonsulent i HK.

- Men vi har ingen løftede pegefingre, og vi har heller ingen bemyndigelse. Det handler om at vejlede. Hvis vi støder på nogle grove tilfælde med brud på overénskomster og lovgivning, melder vi det til fagforeninger og Arbejdstilsynet - og politiet, hvis det er særligt grelt, siger forklarer hun. 

Ifølge patruljen hører det dog til sjældenhederne, og for det meste er arbejdsgiverne glade for at få besøg. 

- Vi er her for at sikre, at de unge får en god start på arbejdsmarkedet, for de har et langt arbejdsliv foran sig, siger Memeth Arabaci, ungdomskonsulent hos 3F.

 

Ubehagelig beruselse

I år har Jobpatruljen særligt fokus på en ny lov, som trådte i kraft 1. juli. Den betyder, at unge ned til 15 år må servere alkohol på caféer og restauranter. 

- Vores bekymring er, hvornår de unge risikerer at blive

udsat for ubehageligheder fra fulde mennesker, siger Tina Leire. Hun regner dog ikke med, at det endnu er et aktuelt problem, fordi loven er så ny. 

- Arbejdsgiverne har endnu ikke lavet noget om i forhold til deres ansættelser af unge under 18, siger hun. 

 

Legende let samtale 

Én af de ungarbejdere, som Jobpatruljen stødte på, var 17-årige Simone Mørkmann fra Ørslev, der ved siden af HTX-studiet arbejder i Legekæden. Her var ikke en finger at sætte på arbejdsforholdene. 

Simone Mørkmann havde ingen rygproblemer, følte sig ikke utryg på jobbet eller blev udnyttet med overarbejde. 

- Mine forældre har også været med til at læse minkontrakt, kunne hun blandt andet fortælle. 

Hun var dog ikke helt sikker på, hvad en fagforening er. Efter at have fået en forklaring, lød det nu meget godt at melde sig ind i sådan én. 

- Det er et fedt initiativ, at nogen kommer ud og tager en snak om reglerne med de mange unge, som måske er fanget i nogle dårlige jobvilkår og ikke tør gøre indsigelser, siger ungarbejderen, som nu vil have et godt medlems-tilbud fra en fagforening. 

 

 

FAKTA

• Det er 38. gang Jobpatruljen tager rundt i landet. 

• På landsplan interviewer Jobpatruljen cirka 3000 unge under 18 år i løbet af sommeren. I Region Sjælland er det mellem 300 og 400.

Også Kvickly fik besøg, og varehuschef Henrik Rømer får her foldere, som han vil give videre til sine ungarbejdere. Ligesom flere af de andre butikker kender han også Jobpatruljen.
Fra en ende af tog Jobpatruljen i sidste uge et kig indenfor i butikker og serveringssteder i Algade og sikrede sig, at der ikke foregik jobsnyd.

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
25.
Sep
Kok'n'Roll - Knud Damgaard fortæller om sin tid som kok bag Orange Scene LOF Vordingborg
25.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg