Træskulptør Allan Bo Jensen foran den nye version af Peters Fiskedræt, der 1. september bliver afsløret på sin plads på Snesere Kirkegård. Foto: Lise-Lotte Iuel

Peters Fiskedræt er nu færdig

Tæt ved Snesere Kirke kan man i disse dage høre lyden fra en motorsav, der håndteres af træskulptør Allan Bo Jensen.

Snesere Omkring årtusindskiftet udfærdigede Allan Bo Jensen den første udgave af Peters Fiskedræt (fiskefangst), der blev skabt af resterne af et af de elmesyge træer tæt ved selve kirken, men på grund af råd, insektangreb og tidens tand har man set sig nødsaget til at fjerne den og ved samme lejlighed heldigvis fået ophavsmanden til at lave en ny – denne gang af egetræ. 

Flere efterbehandlinger
- Alt tilskæringsarbejdet sker ved hjælp af motorsav og vinkelsliber, og sidenhen kan der muligvis blive tale om, at træværket får en eller anden slags behandling med noget olie eller tilsvarende, men det har vi ikke helt taget stilling til endnu, fortæller Allan Bo Jensen, som egentlig er bosiddende på Bogensekanten på Nordvestfyn, hvor han sammen med hustruen Karen Engholm driver Værkstedsgalleriet. 
- Man kan også brænde træværket i overfladen og på den måde skabe lys og skygger, men sådan som det blæser i disse dage, kan jeg godt nære mig for at eksperimentere med sådan en gasflamme, udtaler Allan Bo Jensen og skæver samtidig hen til den gamle præstegård i nærheden, der danner ramme for hans midlertidige arbejdsplads. I bund og grund er træet i sig selv nu også smukt, hvis man lader det stå helt råt og lader vejr og vind danne den patina, der nu en gang er træets natur, mener han. 

Samme motiv, nyt udtryk
Som udgangspunkt er selve udformningen og figurerne de samme som den oprindelige skulpturs nemlig Jesus og Peter, men træstammerne falder naturligvis forskelligt ud, og i dette tilfælde er egestammen både højere og bredere end stammen fra elmetræet, så det endelige udtryk bliver anderledes. Inden Allan Bo Jensen påbegyndte sit arbejde, vejede egen små fire ton, men da den fredag skulle løftes hen på sin nye stationære plads, havde skulptøren fået savet omkring et ton af den.

Fyldt kalender
- Jeg har egentlig en erhvervsmæssig baggrund som træplejer og arbejder også stadig inden for faget, men den største del af min tid går med at lave figurer som denne ’fiskedræt’ til Snesere Kirke, og jeg har bestillinger til langt ind i det nye år, siger Allan Bo Jensen. 
- Jeg er i gang med at lave seks vikinger til en nordmand i Bergen, der har ladet sig inspirere af en figur, jeg har lavet i Hals, der hedder Guld-Harald. Jeg har i min meget tidlige ungdom gået på Kunstakademiet, men ellers er jeg nu, hvad det her skulpturarbejde angår, autodidakt, siger Allan Bo Jensen og tilføjer, at han altid har været glad for at male, modellere og tegne. 

Gode fortællinger
- Min barndom i tresserne var på mange måder præget af forskellige former for religiøsitet, så jeg kender masser af historierne og lignelserne fra Bibelen, men alligevel genlæser jeg teksterne, når jeg får en bestilling som denne her. Det er fine tekster, og det samme gør sig gældende, når det handler om vikingerne og den nordiske mytologi, som jeg også rigtig godt kan lide at skildre i mit træskærerarbejde, slutter Allan Bo Jensen, der igen kravler op på stilladset med sin motorsav iklædt alle former for sikkerhedsudstyr.
Eter at Peters Fiskedræt fredag er blevet løftet på plads, er den blevet pakket ind for endelig at blive pakket ud igen og indviet ved gudstjenesten søndag den 1. september, så menigheden i Snesere Sogn atter kan glæde sig over en smuk træfigur ved deres kirke. 

Træskulptør Allan Bo Jensen foran den nye version af Peters Fiskedræt, der 1. september bliver afsløret på sin plads på Snesere Kirkegård. Foto: Lise-Lotte Iuel

Allan Bo Jensen. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar