John Stolt (forrest) og Per Werge er to af de frivillige, der sejler ture med Røret, som har en del nyt og spændende at byde på i den kommende sæson. Foto: Michael Thønnings

Postbåden vil sejle ture til omstridt ø

Nyords bevaringsværdige postbåd, der sejler turistruter til Stege, Kalvehave og Jungshoved, har en ny tur på programmet. Torsdag og søndag i sommerperioden står den på rundture til den omstridte ø, Lindholm, og det er ikke de eneste planer for det populære skib. 

Nyord Som regel er turene ved 14-tiden gået rundt i det lokale farvand, lidt efter hvad folk har ønsket. Men når sommeren rigtig kommer i gang, så er der lagt en helt ny fast rute ind, for postbåden Røret, der gennem flere år har sejlet populære turistture fra Nyord.
- Man kan jo se den lige derovre, Lindholm, så når der nu har været så meget snak om den, så var det jo oplagt at folk kunne komme ud og se den, siger Per Werge, der er formand for foreningen, der står for den gamle, bevaringsværdige båd.
Således vil der i højsæsonen være ture både torsdag og søndag, hvor alle der har lyst kan sejle ud til den omdiskuterede ø - eller i hvert fald rundt om den. 
- Man må ikke gå i land, men skal være 50 meter fra land, påpeger med-skipper, John Stolt om de særegne ture.
- Men det betyder stadig, at man kan se ret meget og vi sejler så rundt om øen, siger Per Werge, der i øjeblikket er ved at få forberedt det sådan, at det vil blive en guidet tur.
- Vi skal jo også gerne kunne fortælle og svare på spørgsmål, så vi skal lige sætte os  lidt mere ind i virusforskningen, siger han.
Heldigvis har Nyord et par beboere, der har været ansat på netop Lindholm, så der burde være gode muligheder for at få velinformerede guider, på sommerens ture til øen der - som de fleste nok er bekendt med - er planlagt til at skulle huse afviste kriminelle udlændinge.

Blomstrende halvø
Lindholm-turen er dog ikke den eneste nyhed for båden, der sidste år havde den bedste sæson i mange år, med over 1.000 passagerer, der blandt andet tager turen fra Nyord til tirsdagsmarked i Stege, eller til den nyligt introducerede tur over til den blomstrende halvø - Jungshoved.
- Vi har et virkelig godt samarbejde med lokalrådet i Jungshoved, der har været meget aktive, og der har været godt fyldt op på turene derover, siger Per Werge.
Det er blandt andet cykelturister (Røret har plads til ni cykler og 12 passagerer),  der kan skære en pæn del af Berlin-København-rutens kilometer, ved at sejle fra Nyord til Jungshoved, eller bare turister der får et par gode timer til at gå i det nordlige.
- Vi har også fået tiderne til at passe med delebussen, Frøen, så man kan faktisk sejle med Røret fra Nyord, til Jungshoved og køre med den ind til Præstø, fortæller Per Werge om et af tiltagene, der også har afledt årets anden store nyhed.
- Vi begynder også at lave ture til Stavreby. De har spurgt meget og det er en fantastisk hyggelig havn, så det prøver vi af i år, siger Per Werge.
Der har også været forespørgsler fra Sandvig, der netop har fået renoveret havnen, men de er dog ikke kommet med i programmet i år.
Der er nemlig begrænsede muligheder for ture, når det hele drives af frivillige kræfter, der lægger mange timer i at sejle båden. Således er de 16 mand i alt, der altid sejler to af gangen - også fordi det kræver et særligt sejlbevis, at føre Røret gennem det lokale farvand.

Allerede i gang
Men det går godt for den populære båd der - før broen - var eneste livline fra Nyord til fastlandet, og både køer, svin, traktorer, mælk, mad og meget mere, er gennem tiden blevet fragtet på båden, der over de sidste år er gennemrenoveret for godt 1,7 millioner kroner - og i øvrigt er erklæret bevaringsværdig.
Men det løber rundt - især med sidste års gode sommer, og håbet er, at vejret og de nye ruter kan give endnu flere glade gæster, der vil opleve turene med det særlige skib.
Allerede nu har et par private haft chartret båden og er sejlet ud i forbindelse med askespredninger på havet, mens rutefarten for alvor går i gang den 30. juni og varer indtil slutningen af august. 
Tirsdag sejles fast mellem Nyord og Stege klokken 10, 12 og 15, mens torsdage og søndage bliver med lidt mere ”spræl”.
Her sejles fra 9.30 til Jungshoved begge dage, og klokken 14 vil der være Lindholm-ture.
Stavreby vil desuden blive lagt ind på søndagsturene med afgang klokken 11.30 og 17.00, mens Kalvehave og Camping Mønbroen har tordagen på samme tider.

John Stolt (forrest) og Per Werge er to af de frivillige, der sejler ture med Røret, som har en del nyt og spændende at byde på i den kommende sæson. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar