• www.henriks-hvidevarer.dk

Gæsterne kommer først ind i Muldiversets gårdbutik, hvorfra der er adgang til spisestedet og vintagebutikken. Foto: Mille Holst

Præstø Madmarked genopstår i Stavreby

Birgitte og Kim Escherich har åbnet Muldiverset i Stavreby, der er en ny udgave af det hedengangne Præstø Madmarked.

Stavreby Under navnet Muldiverset genopstår Præstø Madmarked i den gamle men nu istandsatte hønsestald hos Birgitte og Kim Escherich på Stavreby Strandvej 36 i Stavreby.
I torsdags åbnede spisestedet, der også rummer gårdbutik og vintage møbelbutik. Langt flere mennesker dukkede op end der var siddepladser til og til aftenens fællesspisning, hvor der er plads til 100 mennesker, måtte mange gå forgæves. Der var ganske enkelt stuvende fuldt.
Den enorme opbakning glædede Birgitte Escherich, der har postet omkring en million kroner i projektet, som primært er bygget op af genbrugsmaterialer som venner og bekendte har hjulpet med at finde. Det er hende, der står i spidsen for foretagendet som ejer, men det meste af familien er involveret; eksempelvis arbejder den ældste af sønnerne i køkkenet.
Det har været en langsommelig proces, at at få lov til at omdanne den gamle hønsestald til spisested. Birgitte Escherich ansøgte kommunen tilbage i juni 2016, men nu er forarbejdet slut og Muldiverset en realitet.

Tænker biodynamisk
Der er fem kilometer til nærmeste busstoppested og ti kilometer til Præstø. Muldiverset ligger altså langt ude på landet, men det afskrækker ikke parret. 
- Der er et stærkt sammenhold i Stavreby, fortæller Kim Escherich.
- Vi er ti husstande, der har 4000 kvadratmeter køkkenhave, hvor vi dyrker egne grøntsager. Den fungerer på kommunistiske principper: Man tager det, man har brug for, fortsætter han og fortæller, at Muldiverset måske i fremtiden vil udvide sine aktiviteter ved også selv at dyrke egne grøntsager. Foreløbig er det kun æbler, mirabeller og andre frugter, som gror i gårdens have, der indgår i maden på stedet.
- Tanken er, at alt skal være så lokalt som muligt, fortæller Kim Escherich og forklarer, at Muldiverset mere satser på biodynamiske varer fremfor økologiske.
- Hvor alle andre produkter - også de økologiske - tærer på naturen, så gør biodynamiske det ikke, siger han og forklarer, at man i biodynamisk produktion tænker dyrkning, produktion, forbrug og natur som en helhed.
- Det her handler ikke bare om at spise; det handler om at forandre måden, vi tænker på, mener Kim Escherich og Birgitte Escherich fortæller, at gårdbutikken senere på efteråret vil rumme en afdeling med et Phytotek med tørrede planter og urter.

Fællesskab gennem mad
Muldiverset handler dog ikke kun om lokale biodynamiske råvarer og produkter; det handler i endnu højere grad om fællesskab mellem mennesker - gennem maden, fortæller Kim Escherich. Men Muldiverset er også arrangementer og rådgivning indenfor bæredygtige fødevaresystemer, som ægteparret Escherich har arbejdet med gennem to årtier.

Fire dage om ugen
I åbningstiden torsdag til søndag kan man altid spise frokost på Muldiverset. Desuden er her alle fire dage mulighed for Take Away. Torsdag aften er der folkekøkken med gourmetmad til fornuftige penge så alle kan være med. 
- Fredag hæves barren lidt og der gøres noget mere ud af gastronomien, fortæller Kim Escherich. Lørdag bliver der udover frokost lagt vægt på salg af grøntsager og andre varer i gårdbutikken, og søndag serveres traditionel smørrebrød til frokost men med hjemmerørt maionaise og produkter lavet fra bunden. Til dessert serveres flødeskumskage.

Fakta
• Muldiverset på Stavreby Strandvej 36 i Stavreby er åbent torsdag-søndag hele året. Torsdag-fredag er åbningstiden 11-21, lørdag-søndag er det 10-17.

Gæsterne kommer først ind i Muldiversets gårdbutik, hvorfra der er adgang til spisestedet og vintagebutikken. Foto: Mille Holst

Birgitte Escherich, ejer af Muldiverset, holdt åbningstale for de omkring 100 fremmødte til åbningen i torsdags. Foto: Mille Holst

Kim Escherich i gang ved kassen i Muldiverset. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar