• www.henriks-hvidevarer.dk

Der er hygge og snak om bordet i Bårse Præstegårds forstue, hvor de første lagkager er prøvet af. Foto: Michael Thønnings

Præstegården bugner af latter og lagkage

Der var fyldt med glade 60-plussere i alle stuerne i Bårse Præstgård, hvor der tordag var hele ti lagkager der skulle smages, til den årlige festdag.

Bårse - Du kan ikke gå uden lige at smage den her lagkage, lyder det.
Inde i præstens stuer roterer ti smukt pyntede og unikke lagkager mellem bordene, og der er rigeligt til at man kan prøve dem alle. Hvis man har appetit til det.
Lagekage-dagen i Bårse er noget helt særligt, der efterhånden har kørt siden midten af 1990erne, hvor man i første omgang indbød sognets ældre til kaffe og lagkage i konfirmandstuen, efter endt gudstjeneste.
Det er senere blevet udvidet betragteligt, og da Lars Foged trådte til som præst for nogle år siden, så udvidede man det og inviterede indenfor i Præstegårdens private stuer - en invitation der i øvrigt gælder alle over 60 og ikke kun beboere på ældrecentre.
- Det troede jeg egentlig også alle de andre præster havde gjort, men under alle omstændigheder synes jeg det lå lige til højrebenet, siger Lars Foged, der lige har været rundt at servere portvin til kagen.
- Til jul har vi også inviteret  indenfor til middag og til sommer inviterer vi på et glas vin i haven - og der går vi indenfor, hvis det regner, siger han og påpeger at det er naturligt for ham, at invitere ind.
- Jeg kommer jo i deres hjem, så hvorfor skulle de ikke komme i vores, siger han.
Kirkemedhjælper, Jan Abel, har nu nået at smage fem af lagkagerne, og den med valnødderne, den skal også lige prøves. Den har menigshedsrådsformand, Uta Tønnesen, lavet.
- Jamen det er frivillige og menighedsrådet der har lavet kagerne, fortæller formanden, der ser lagkagearrangementet lidt som 60-plussernes pendant til de nok så populære spaghettei-gudstjenester.
- Og børn kan jo ikke lide lagkage, smiler hun og påpeger at de plejer at være mellem 40 og 50, om end de er lidt færre i år. Men hyggen er intakt.
- Jeg er selv oprindeligt fra Tyskland og da jeg kom hertil i 1996, der vil jeg gerne finde et netværk jeg kunne være glad for. Der her giver et virkelig godt fællesskab, fortæller Uta Tønnesen.
Inden lagkagen og kaffen, var der prædiken i kirken, hvor der naturligvis blev sunget salmer til lejligheden - Grundtvig er en personlig favorit hos menighedsrådsformanden - der påpeger at de ældre er glade for Lars Foged, fordi han netop taler højt og tydeligt.
Således er det også præsten der kommer  til undsætning, da da journalisten og Annie Kobbernagel forsøger at spørge en af Aggerhusbeboerne, Erik, om han vitterligt er døbt i Bårse.
- Ja, lyder svaret.
-  I 1926. Alt her i området blev bygget dengang 1925 og 1926, siger Erik, der fortæller at det er dejligt at være på besøg til lagkage i Præstegården.
- Men præsten er lidt hård ved mig. Han kan  godt stikke lidt til os gamle, smiler Erik, inde en ostelagkage kommer forbi.
- Vi har meget samarbejde og Lars (Foged, red) kommer tit over til os på Aggerhus og holder gudstjeneste, hvor vi prøver at gøre det lidt hyggeligt, men det er noget andet at være rigtigt i kirke. Det giver en helt anden stemning,  siger Annie Kobbernagel, fra centret, der også arrangerer sangcaféer sammen med Bårse Kirke, som foregår hos Aggerhus.
- Vi prøver at have mange arrangementer og deltager, så man ikke føler at man er helt ude af samfundet, når man er her, siger aktivitetslederen, der selv er med til lagkagedag for 14. gang.
Hvor Lagkagedagen mest er for de lidt ældre, er der til gengæld meget andet i Præstegården i den kommende tid. Den årlige sommerfest er planlagt til den 25. august i præstegårdshaven, hvor der både skal grilles og synges.
- Sidste år havde vi Lene Siel til at komme og synge og i år bliver det Kurt Ravn. Til det kommer der ofte også mange af de børnefamilier, der er her, fortæller Uta Tønnesen, inden de sidste laglager skal smages.

Der er hygge og snak om bordet i Bårse Præstegårds forstue, hvor de første lagkager er prøvet af. Foto: Michael Thønnings

Præst, Lars Foged, serverer portvinen - det hører naturligvis til, når det skal være et ordentligt kage og kaffebord. Foto: Michael Thønnings

Uta Tønnesen, formand for menighedsrådet, synes det er vigtigt, at der foregår meget i forbindelse med Bårse Kirke. Foto: Michael Thønnings

Annie Kobbernagel (for bordenden) er aktivitetsleder på Aggerhus-centret, der har et godt samarbejde med kirken. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar