• www.henriks-hvidevarer.dk

Der blev samlet i mindre grupper langs alle indfaldsvejene.
Foto: Ulrik Jensen

Ronni havde lagt en plan

Der blev samlet 1,2 tons affald, 18.000 cigaretskod og knapt 1.000 dåser ved affaldsindsamlingen i og omkring Vordingborg i søndags. Og det var jo bare ved en af mange affaldsindsamlinger i forbindelse med det landsdækkende arrangement.

Vordingborg Vordingborg og indfaldsvejene omkring byen vil i den kommende tid præsentere sig lidt pænere end ellers, efter at omkring 100 børn og voksne brugte nogle timer af deres søndag på at samle affald.
Affaldsindsamlingen var en del af Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende arrangement, og alene i Vordingborg Kommune blev afholdt 15 officielle indsamlinger – foruden de små mere eller mindre private indsamlinger arrangeret af en gruppe naboer, en beboerforening og lignende. 

Koordineret indsats
Klokken 9 søndag morgen samledes knapt 100 mennesker på Algade i Sparekassen Sjælland, som lagde lokaler til og serverede kaffe, te og morgenbrød sponseret  af Othello-bageren. På initiativ af den lokale byrådskandidat Ronni Lykkehus (V) blev deltagerne herefter fordelt på forskellige ruter efter en plan, som var blevet til på baggrund af Ronni Lykkehus’ daglige hundelufterture. 
På sine ture rundt i lokalområdet har Ronni Lykkehus noteret sig, hvor det står særlig slemt til med affald, og fokus i denne omgang var på byens indfaldsveje, mens Kirkeskoven og Kvicklysøen blev renset for affald af nogle børnefamilier, som gerne vil gå nogle mere trafiksikre steder. Den del af affaldsindsamlingen var sat i system, men helt generelt kunne deltagerne bevæge sig frit, hvor de syntes, fordi der i grove træk var behov overalt.  

Burde være overflødigt
Udstyret med gule veste med Danmarks Naturfredningsforenings logo og bevæbnet med opsamlingstænger indkøbt af kommunen begav deltagerne sig af sted på den ufordrende opgave, som egentlig burde være helt overflødig, hvis bare folk selv ville sørge for at tage deres affald med hjem i stedet for at smide det ud af et bilvindue.
Sådan var realiteterne desværre ikke.
KFUM spejderne deltog også, og inden de to spejderledere Mette Buchwaldt Sortberg og Camilla Bruun Sørensen var nået tilbage til deres biler på parkeringspladsen bag Sparekassen for at hente deres yngre spejdere, havde de allerede samlet en hel pose med cigaretskod.
- Det er lidt grotesk, for flest cigaretskod lå lige rundt omkring den opstillede skraldespand, fortalte Mette og Camilla. 
I forhold til tidligere år var affaldsindsamlingen i år udfordret af en kold blæst, som gjorde det besværligt at håndtere affaldssækkene.
Ditte Lautrup-Larsen fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalbestyrelse måtte desuden bede deltagerne om at sortere affaldet i tre sække til henholdsvis dåser, glas og restaffald, fordi sådan vil genbrugspladsen have det. Og for at have lidt statistik på det skulle dåser også sorteres i dåser med og uden pant. 
Da affaldsindsamlingen sluttede, og de fleste poser var bragt tilbage på parkeringspladsen bag Sparekassen så resultatet ikke særlig opmuntrende ud. Den opgave, som burde være overflødig havde indbragt i omegnen 1,2 tons blandet skrald, 18.000 cigaretskod og knapt 1.000 dåser. Blandt de mere kuriøse ting, som blev fjernet fra naturen var for eksempel et vaffeljern, en krumtap fra en knallert, en alukuffert med rustent værktøj, flere plastikhavemøbler, adskillige hjulkapsler og jernrør. 
Hvem sagde FLOVT...
 

Se flere billeder fra affaldsindsamlingen i galleriet.

 

Resultater fra øvrige lokale indsamlingssteder:
• I Kalvehave samlede en håndfuld borgere cirka 65 kilo affald, 30 kilo Hardie-plader og 457 cigaretskodder samt en halv madpakke. Der blev samlet affald ved havnen, op langs stranden til skoven, Viemose rasteplads, Put-i-Mørke, og på tre små rastepladser på Præstøvej. 
• På Jungshoved samlede 13 børn og 27 voksne på to timer 126,3 kilo affald, heraf 127 dåser, 210 cigaretskod, 24 flasker.

Der blev samlet i mindre grupper langs alle indfaldsvejene.
Foto: Ulrik Jensen

Michael Halder, som har været med i flere år, bruger sin tid på at fjerne affald fra voldgraven. Foto: Ulrik Jensen

Ditte Lautrup-Larsen og Ronni Lykkehus konstaterer, at der er indsamlet cirka 18.000 cigaretskod. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar