Sæt gang i dit nytårsforsæt med avisen

Hvad skal der til for at du får et bedre liv? Skal du holde op med at ryge, se mere teater eller noget tredie. Sydsjællands Tidende guider nogle borgere til at få et sundere, sjovere og bedre liv i 2016. Har du brug for et spark bagi, så kontakt os og vi hjælper dig i gang mens vi fortæller din historie i avisen.

 

 

Nydt liv De fleste af os benytter et nyt år til at reflektere over det liv, vi har levet og det liv, vi gerne vil leve. Og de fleste af os opdager, at der er noget i hverdagen, vi gerne vil lave om på. Nogen vil gerne bruge mere tid sammen med vennerne, andre vil gerne spise anderledes. Der er også dem, der benytter nytåret til endelig at få meldt sig som frivillig besøgsven, der vil holde op med at ryge og langt de fleste vil motionere mere, så de kan tabe nogle kilo inden bikinisæsonen.

Sydsjællands Tidende sætter fokus på borgernes ønsker for året 2016 under temaet ”Nydt liv”. Har du et nytårsforsæt, du gerne vil fortælle om, gerne et lidt anderledes et, hører vi gerne fra dig. Blandt de henvendelser, vi får, udvælger vi en håndfuld borgere, som vi følger resten af året. Vi kobler dig på en relevant medarbejder i kommunen, der kan rådgive om, hvilke muligheder netop du har her i området. 

 

Sundhed er at være glad

Grundtanken med projektet ”Nydt liv” er at rette fokus på sundhed, men ikke sundhed i snæver forstand. Rikke Bumbech Frederiksen, der er udviklingskonsulent i Vordingborg kommune, og én af dem, der vil rådgive under  projektet ”Nydt liv”, forklarer:

- Det handler om at se sundhed bredt - ikke bare vægttab og rygestop. Sundhed er også at have det godt med vennerne, at gå mere i teatret, få bedre søvn eller uddanne sig.

- For nogen er sundhed at kunne gå 100 meter uden at blive forpustet. For andre er det at løbe 10 kilometer.

- Det er en super god idé at holde fast i de traditionelle nytårsforsæt, men det kunne være sjovt at krydre med noget lidt anderledes, siger hun og præciserer:

- Det kan være spejderen, der sover ude hele året, det kan være ildsjælen, der gerne vil gøre noget for andre eller flere gåture i naturen. 

- Forskning viser, at ophold i naturen kan have en positiv effekt på stressniveauet og ens helbred generelt, og folk der synger i kor sammen kan få samme hjerterytme, fortæller Rikke Bumbech Frederiksen. 

Det gode, sunde liv er således meget mere end fysiske aktiviteter. Nogen bliver gladere for deres liv ved at spise gourmetmad oftere, eller ved at høre flere klassiske koncerter, lære at dykke og lignende.

- Vi skal ikke ud med løftede pegefingre. Det handler om, hvad borgerne har lyst til, så ser vi hvad vi kan bakke op med, fortæller Stina-Maj Hald, der ligeledes er udviklingskonsulent i kommunen. De to understreger desuden vigtigheden af foreningsliv og fællesskaber i det hele taget. Det at kunne spejle sig i andre i samme situation som en selv. Det at dele maden med en anden.

- Det bliver nemmere at holde kursen, når man ikke er alene om det, mener Rikke Bumbech.

 

Et længere og bedre liv

Vi skal rette fokus på det gode, sjove liv og ikke kun tænke sundhed traditionelt.

- Sundhed er aldrig et mål i sig selv, men et middel til at blive rustet til at få et godt liv, mener Rikke Bumbech.

- Det handler både om at forlænge livet, men også om at forbedre livet, fortsætter hun og netop forbedringen af livet er et vidt begreb, for det, der giver mening og glæde for den ene, gør det ikke nødvendigvis for den anden.

- Derfor kan sundhed også sagtens være at gå til koncerter eller mere i teatret, supplerer Stina-Maj Hald. 

Det gode liv handler således i høj grad om at nyde livet og alt det, der giver dig glæde ved livet.

- Det er vigtigt at gøre noget, der gør en glad. Det er sindsygt vigtigt at være glad, siger Rikke Bumbech, der gerne vil have borgerne til at skabe sig et godt liv på den lange bane og ikke bare som en kort event.

Man skal holde kursen ikke kuren, siger hun og argumenterer for at den gode oplevelse hænger nært sammen med det gode liv. Og man må i den forbindelse ikke glemme nydelsen:

- Nydelse er vigtig. Det er der slet ikke nogen tvivl om.

 

Fakta

• Skal vi hjælpe dig i gang, så skriv til redaktion@sydtid.dk eller ring til 20 81 62 61 og fortæl om dit nytårsforsæt. Hvad skal der til for at du får et bedre liv i 2016?

• I samarbejde med Vordingborg kommune guider vi dig til at komme i gang med netop det, du har brug for, om det er flere kulturaktiviteter, restaurationsbesøg, gåture i naturen, nye venner, samtaler, motion, rygestop,  korsang eller noget helt, helt andet. Kun fantasien sætter grænser. Sæt den på prøve!

 

Tema: 
Nydt Liv
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar